KÜLTÜR SANAT - 26 Şubat 2020 Çarşamba 13:43

Şırnak’ta huzur ortamı sağlandı, kültürel etkinlikler artmaya başladı

A
A
A
Şırnak’ta huzur ortamı sağlandı, kültürel etkinlikler artmaya başladı

Şırnak’ta güvenlik güçlerin başarılı operasyonları sonucunda bölgede yaşanan huzur ortamıyla birlikte kentte sinema filmleri çekilmeye başlandı.

Şırnak’ta güvenlik güçlerin başarılı operasyonları sonucunda bölgede yaşanan huzur ortamıyla birlikte kentte sinema filmleri çekilmeye başlandı.


Şırnak’ta ilk defa profesyonel olarak çekilen sinema filmi olma özelliği taşıyan “Nuh’un Gemisi Cudi’de” filminin çekimleri başladı. Film çekimlerin başladığı Cudi eteklerinde, Vali Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkanı Mehmet Yarka ve İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ film setini ziyaret etti. Set alanında Vali Pehlivan’ı yapımcı Bülent Durgun, yönetmen Kartal Çidamlı, oyuncular ve set ekibi karşıladı. Vali Pehlivan, settekilerle çay eşliğinde sohbet ederek, çekilen ilk setin “oyun” komutunu vererek bir süre çekimleri izledi.



Kentte ilk defa sinema filmi çekiliyor


“Nuh’un Gemisi Cudi’de” film çekimleri ile ilgili bir açıklamada bulunan Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, filmin Şırnak’ta çekiliyor olmasının kentte yakalanan huzur ve güven ikliminin bir yansıması olduğunu söyledi. Vali Pehlivan, “İlimizde ilk defa profesyonel anlamda bir film çekiliyor. Filmin konusu da başlığından da anlaşılacağı üzere Nuh’un Gemisi ve Cudi. Tabii bu başlık ilimiz açısından önem arz ediyor. Çünkü Cudi Dağı Şırnak sınırları içerisinde, şu anda da hemen yamacında bulunuyoruz. Nuh’un Gemisi, Nuh Tufanı dünya ve insanlık tarihi açısından çok önemlidir. Bu bağlamda geminin oturduğu nokta olarak ifade edilen ki biliyorsunuz Kur’an-ı Kerim’de bu ifade mevcut, Cudi Dağı 30-40 yıl öncesine kadar, yani terörden önceki dönemde insanların ziyaret ettiği, orada konakladığı bir yer, sefine bölgesi olarak ifade edilen alan da orada mevcut. Film güzel, anlamlı bir isme sahip. Tabi film tekniği açısından şekillendirilmiş, senaryolaştırılmış, kısmen dram ve komedi unsurları katılmış. Ben inanıyorum ki kadrosuyla yönetmeniyle, oyuncuları ve yapım ekibiyle, başlangıcında çok profesyonel yaklaşıldığı için devamı ve neticesi de güzel olacak. Şırnak inşallah bundan sonraki süreçlerde de bu şekilde kültür sanat faaliyetleriyle de ön plana çıkacak” dedi.



“Konuya bilimsel yaklaşılması da gerekiyor”


Nuh’un gemisinin oturduğu yerin Cudi’de olduğu bilgisinin konuya bilimsel yaklaşılması gerektiğini ortaya çıkardığını aktaran Vali Pehlivan, şöyle devam etti:


“Bu konuda bugüne kadar belirli çalışmalar olmakla birlikte 13-16 Nisan arasında Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Şırnak Valiliği, Şırnak Belediyesi, Şırnak Üniversitesi, Bağcılar Belediyesi ve Bahçeşehir Üniversitesi iş birliği ve koordinasyonunda bir gününü burada, bir gününü de İstanbul’da yapmak üzere uluslararası bir sempozyum planladık. Uluslararası Sempozyumumuzun adı Nuh Tufanı ve Cudi Dağı. Bunu da özellikle belirtmek istedim çünkü bundan böyle orada hem bilimsel çalışmalarla hem kültürel faaliyetlerle Cudi’nin artık terörle değil tarihi gerçeklikleriyle, tarihi geçmişi ile bugüne yansıması ve beraberinde de burada bir turizm hareketliliğinin oluşması, insanların güven içerisinde hem Şırnak İlimizi ilçeleriyle birlikte hem de Cudi gibi tarihi noktaları rahatlıkla gezip dolaşabilecekleri, ziyaret edebilecekleri bir ortama doğru yol alacağız inşallah. İçişleri Bakanlığımızın destekleriyle Cudi’ye bir yol çalışması da yapıyoruz. İnşallah yakın vadede oraya araçlarla çıkma imkânı da söz konusu olacak ve bir gün bu söyleşileri oralarda yapma, etkinlik düzenleme, kültürel faaliyetler düzenleme imkânı elde edeceğiz. Şırnak’ta da görüyorum ki bu film güzel bir heyecan oluşturmuş durumda. Biz setteki arkadaşlarımızla ilk gün de beraberdik. Bugün de sosyal medya üzerinden çay davetinde bulunmuşlardı. Bizim de zamanımız müsait olunca, gelip çaylarını içtik, film ekibiyle hasbihal ettik. Güzel gidiyor, inşallah neticesi de güzel olacaktır. Ben bu filmin ilimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Başta filmin yapımcısı olmak üzere yönetmenine, oyuncularına, bütün ekibe de başarılar diliyorum.”



“Şırnak’ta bulunmanın sevincini yaşıyoruz”


Filmin yapımcısı Bülent Durgun ise tüm ekip olarak Şırnak’ta bulunmanın sevincini yaşadıklarını söyledi. Durgun, “Bu projenin her sürecinde, her dakikasında bizi yalnız bırakmayan, projenin baş mimarı olan Valimiz Ali Hamza Pehlivan’a bizi kırmayıp setimize nazik ziyaretleri için çok teşekkür ediyorum. Ekip için bunlar çok önemli, ekibin motivasyonunun yüksek olması, daha rahat oyunculuklarını vermesi, yönetmenin daha rahat çekmesi demek. Geldiğimiz ilk günden beri her zaman Sayın Valimiz sağ olsun, desteğini hiçbir şekilde esirgemedi, yanımızda oldu. Cudi Dağına yol çalışması olduğundan bahsetti biraz önce. Bununla ilgili olarak ‘Nuh’un Gemisi Cudi’de’ filminin ikincisini orada çekmeyi planlıyoruz. O sebeple yol çalışmasını da tekrar duymak beni memnun etti. Bizim için heyecan verici çünkü böylelikle ekipmanlarımızı taşıyan set kamyonları rahat şekilde oraya çıkabilecek ve filmin ikincisi orada çekilmiş olacak. Örnek devlet adamı Valimiz Ali Hamza Pehlivan’a setimizi ziyaret ettiği için tekrar çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Oyuncu Metin Yıldız da “Bu bir sinema filmi değil aynı zamanda bir sorumluluk projesidir. 1995 yılında buraya gelmiştim. Vatani görevimi yapmak üzere bir süre kaldım. Sonra 2001 yılında bir tiyatro oyunuyla geldim. Buda benim için bir vatani görevdi. Şimdi yine bir vatani görev için burada kabul ediyoruz kendimizi. Şırnak’ta ilk defa bir sinema filmi çekiliyor. Bizde bunu çok önemsiyoruz. Bütün ekip arkadaşlarıma ve Şırnak halkına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Bakan Bak: "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler" Çanakkale Kara Savaşları’nın 109’uncu yıl dönümü anma törenleri kapsamında binlerce izci, 57’nci Alay Vefa Yürüyüşü gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler." dedi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ’57’nci Alay Vefa Yürüyüşü’ne katılanlar, ilk olarak Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyünde kamp kurdu. Yürüyüş öncesinde katılımcılara, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından tümü şehit düşen 57’nci Alay askerlerinin son yemeği, kırık buğday çorbası dağıtıldı. Sabah namazı kılındı Ardından, 109 yıl önce şehit düşen askerler gibi sabah namazı kılındı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve çok sayıda rütbeli askerin de yer aldığı katılımcılar, saat 06.00’yı gösterdiğinde harekete geçti. Atalarına yürüdüler Yarbay Mustafa Kemal’in 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57’nci Alayı Conkbayırı’na gönderdiği ve "Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum" sözleriyle tarihe geçen o günkü tarihi yürüyüş, bir kez daha hayat buldu. Yaklaşık 6 kilometrelik yürüyüş, 1,5 saat sonra Conkbayırı’nda sona erdi. Yürüyüşe binlerce izci katıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Amacımız bu ülke gençlerine Çanakkale destanını, Malazgirt zaferini, Dumlupınar, 30 Ağustos’taki, Sakarya’daki, 15 Temmuz’daki destanları unutturmamak, hatırlatmak. Bu toprakların ne kadar kıymetli olduğunu, bu vatan için binlerce şehidin verildiğini anlatmak ve bunları yaşamalarını sağlamak. Gençlerimiz o atmosferi görüyor, o zamanki o mücadelenin zorluklarını yaşananları hissediyor. Amaç bu toprakların gücünü, nasıl bir mücadele verildiğini anlatmak. Bakanlık olarak bunu sürekli gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda ülkenin dört bir yanından gençlerimizi Çanakkale gezileriyle buraya taşıyoruz. Geziyorlar, programlar yapıyoruz. Rehberler, tarihçiler buradaki destansı mücadeleyi anlatıyorlar. Bu topraklar kanla yoğrulmuş, destansı mücadele var, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları o zaman mücadelede yer aldılar. Tüm dünya ve batı medeniyetine, emperyalizme karşı büyük mücadele ortaya konduğu, dünyanın en güçlü donanmaları, ordularını burada yendiler. Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler. Geçmişimizle tarihimizle gurur duyuyoruz" dedi.
Kütahya Kütahya’da silah ticareti operasyonu: 6 gözaltı Kütahya ve Afyonkarahisar’da kaçak silah ticareti yapanlara yönelik 7 adrese eşzamanlı düzenlenen operasyonda, 6 şüpheli gözaltına alındı. Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde silah ticareti yapan şahısların tespitine yönelik Asayiş Şube ve İstihbarat Şube Müdürlükleri tarafından yapılan koordineli çalışma sonucu, Afyon’dan silah bulundurma ruhsatı ile birlikte yasal yoldan silah satın alan şahısların Kütahya’ya getirdikleri silahları sattıkları ve satışı gerçekleştirdikten sonra da hırsızlık süsü vererek çalındığı yönünde müracaatta bulundukları tespit edildi. E.D. (37), E.D. (39), Y.V. (32) ve B.M. (23) isimli şahıslar hakkında projeli teknik ve fiziki takip çalışması neticesinde yapılan ara yakalamada, toplam 66 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ele geçirildi. Hakkında çalışma başlatılan 4 şüpheli şahsın 2 ayrı şahıs ile silah ticareti konusu ile ilgili olarak irtibatlı olduğu tespit edildi. Şüphelilerin yakalanması ve soruşturmaya konu başkaca suç unsurlarının ele geçirilmesi amacıyla Kütahya İl merkezinde 6 şüpheli şahsın yakalanması ve suç unsurlarının ele geçirilebilmesi için Kütahya il merkezinde 4 adres, jandarma sorumluluk bölgesi olan Siner Mahallesi’nde 3 adres olmak üzere toplamda 7 adreste yapılan eş zamanlı operasyon sonucu 6 şüpheli şahıs yakalandı. Yapılan arama neticesinde, 2 adet ruhsatsız tabanca, 5 adet av tüfeği, 127 adet tüfeği kartuşu, 13 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ve 5 adet tabanca şarjörü ele geçirildi. Yakalanarak gözaltına alınan 6 şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.