- 16 Mayıs 2019 Perşembe 10:37

Şırnak’ta öğrenciler rüzgar türbininden elektrik üretti

A
A
A
Şırnak’ta öğrenciler rüzgar türbininden elektrik üretti

Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Oyalı köyünde bir grup öğrenci, köylerinde kesilen elektriğe çözüm üretmek için proje yaptı.

Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Oyalı köyünde bir grup öğrenci, köylerinde kesilen elektriğe çözüm üretmek için proje yaptı. Rüzgar türbini projesini hayata geçiren öğrenciler elektrik üretmeyi başardı. Proje TÜBİTAK’tan destek aldı.


İdil ilçesi Oyalı köyünde aralıklarla elektrik kesintisinin yaşandığı Mevlana Ortaokulu’nda atıl durumunda olan malzemelerden rüzgar türbini yaparak elektrik üreten öğrenci ve öğretmenler herkesin takdirini topladı. Kendi elektriklerini üretmeye başlayan proje TÜBİTAK’tan da destek aldı.


Konuyla ilgili bilgi veren Mevlana Ortaokulu öğretmenlerinden Hacı Bayram Ünalan, eğitimde fırsatların her zaman en önde olduğunu söyledi. Göreve başladığı günden beri, öğrencileri fırsatlarla buluşturmak için bütün çabasını gösterdiğini kaydeden Ünalan, "Bu projemiz de bunlardan bir tanesidir. Bu proje bölgemizde sık sık kesilen elektrik sorununu çözmek isteyen öğrencilerimin telkiniyle başladı. Projemizi TÜBİTAK Bilim Fuarı kapsamında geliştirdik. Bize ayrılan kaynağın tamamını öğrencilerimize fırsat oluşturmak için kullandık. Kırsalar da, dökseler de sürekli kaldığımız yerden devam ettik. Projenin fikri ve yapım aşaması tamamen öğrencilerimize aittir. İş güvenliğini göz önünde bulundurarak, test aşamalarını kendim gerçekleştirdim. Öğrencilerimi tebrik ediyorum ve başarıların devamını diliyorum” dedi.



"Üretilen enerji ile 4 ampul etrafı aydınlatıyor"


Şu anda üretmekte olduğumuz enerji 150 watt gücünde olduğunu belirten Ünalan, enerjinin 4 adet tasarruf ampulünü başarılı bir şekilde aydınlattığını kaydetti. Ünalan, şöyle devam etti:


"Ayrıca dizüstü bilgisayarı çalıştırır durumdadır. Projemizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Bunun için köyümüzde bir proje başlatacağız. Her evin çatısında bir rüzgar türbiniyle köy halkının elektrik sorununu çözmeyi amaçlıyoruz. Hedefimiz ürettiğimiz elektriğin kapasitesini artırarak, bir eve yetecek kadar enerji üretebilmek. Bunu en kıza zamanda yapmayı amaçlıyoruz."


8. sınıf öğrencisi Helin Kılsız da ürettikleri elektriği depoladıktan sonra 4 ampulü yakabildiklerini söyledi. Bu projeyi gerçekleştirirken bir çok denemeden başarısızlıkla döndüklerini aktaran Kılsız, "Ama bu bizi yıldırmadı. Her başarısızlığın ardından artan azmimizle projemize yeniden başladık. Test aşamasını yaparken çok tehlikeler atlattık. Öğretmenimizin bizi niye yakınlaştırmadığına hak verdik" diye konuştu.


8. sınıf öğrencisi Emrullah Demir ise, "Projemizin maliyeti fazla değildi. Bunu bölgedeki vatandaşlara da yaymaya çalışıyoruz. İnsanların sorunlarına çözüm ürettiğimiz için çok mutluyuz" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi Kocaeli’nin İzmit ilçesinde beraber alkol içtiği komşusunu nişanlısına küfür ettiği iddiasıyla tüfekle vurarak öldüren sanık hakkında müebbet hapis cezası talep edildi. Olay, 21 Haziran 2023’de Durhasan Mahallesi’ndeki ağaçlık alanda meydana geldi. İddiaya göre, İsmail Kütük (54) ile Erdem D. (35) arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle Erdem D., pompalı tüfekle İsmail Kütük’e ateş etti. Kurşunlar vücuduna isabet eden Kütük, olay yerinde yaşamını yitirdi. İlçe Jandarma Komutanlığına giderek teslim olan Erdem D. ise tutuklandı. Olaya ilişkin açılan davanın duruşması Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Erdem D., maktulün ailesi ve taraf avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanığın jandarmaya verdiği ilk ifadesinde maktulün annesine yönelik küfür ettiğini söylediği, ancak mahkeme huzurunda ise nişanlısına yönelik küfür ettiğini beyan ettiğini belirtti. Sanığın suçtan kurtulmaya ve tahrik hükümlerinin uygulanmasına yönelik çelişkili ifade verdiği göz önüne alındı. Bu sebeple sanık hakkında kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası talep edilirken, tahrik indirimi ise uygulanmaması istendi. Mahkeme heyeti, avukatların süre talebi üzerine sanığın tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın ertelenmesine karar verdi. Maktulün nişanlısına küfür ettiğini iddia etmişti Sanık ilk celsede verdiği ifadesinde, "Maktul ile beraber alkol içiyorduk. İsmail Kütük müstakbel eşi hakkında çirkin sözler söyledi. Hamile nişanlım hakkında, ’O çocuk senden değildir, çocuğun kimden olduğu belli değil’ diyerek nişanlıma küfür etti. Söyledikleri karşısında İsmail’e karşı çıkınca yüzüme tükürüp küfür etti, tokat attı. Yerde duran tüfeği kendisine doğrultum. İsmail tüfeğin namusunu tutarak ’Beni mi vuracaksın?’ diyerek küfür etti. Aramızda arbede oldu, tüfeği doğrulttuğumda elim tetikteydi ve tüfek patladı. Neresine isabet ettiğini hatırlamıyorum. Yere düşmeyince yine bana saldıracak düşüncesiyle 2 kez daha tetiğe bastım. Sonra olay yerinden uzaklaştım" ifadelerini kullanmıştı.