ÇEVRE - 07 Ocak 2021 Perşembe 09:54

Şırnak’taki tek balık tesisi 5 aileye ekmek kapısı oldu

A
A
A
Şırnak’taki tek balık tesisi 5 aileye ekmek kapısı oldu

Şırnak’ta bulunan tek balık tesisi 5 aileye ekmek kapısı oldu.

Şırnak’ta bulunan tek balık tesisi 5 aileye ekmek kapısı oldu. Devlet desteği ile kurulan tesiste yıllık 25 milyon balık üretiliyor.


Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Gülyazı köyünde yıllardır balıkçılıkla uğraşan 5 aileye devletten tam destek geldi. Milyonlarca balığın döllenmesi için doğumlarını yapan çiftçiler, yumurtalara tesisine gözleri gibi bakıyor. Şırnak genelinde sadece bu tesiste balık üretimi yapan çiftçilerden Zeki Enç, 16 yıldır balıkçılıkla uğraştığını, 5 ailenin bu tesis sayesinde geçimini sağladığını söyledi. Enç, "Balık tesisi Şırnak genelinde sadece burada var. Devletimizin yoğun bir desteği var. Güzel bir iş, herkese tavsiye ediyorum. Kilogram başına para alıyoruz. Biz de balıklarımızın üretimini burada yapıyoruz. Gözümüz gibi bakıyoruz" dedi.


Balık tesisini ziyaret eden Uludere Kaymakamı Ahmet Solmaz, balıkçılığa destek verdiklerini söyledi. Kaymakam Solmaz, "Kaymakamlık olarak anaç balık vererek daha balık sayısını arttırmayı planlıyoruz. 2007 yılından beri üretimi gerçekleştiren yetiştiricimize destek olacağız. Şu anda 5 milyon balık üretimi yapılıyor. Yıllık 25 milyon balık satışı yapılıyor. Bölgemizde ilk balık tesisi. Terör yüzünden bölgede bu tür çalışmalar yoktu. İnşallah üretim noktasında çalışmalarımız var. İnşallah 7 güvenlik barajımız var ve bu barajlara balık bırakmayı düşünüyoruz. Bölgemize ve ilimize oldukça katkı sunacak olan bu barajlar aynı zamanda balıkçılık için de elverişli bir bölge olacaktır. Tek niyetimiz yerel üreticilerimizi desteklemek. İnsanlarımız hem üretim hem de pazar alanlarını kaybetmişti. İnşallah balıkçılığı Uludere’de genişletmek istiyoruz. Kültür balıkçılığı ile ilgili projelerimiz var. Üreticimize yeni yılda bol kazançlar diliyorum" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.