GENEL - 04 Aralık 2018 Salı 11:21

Anadolu’nun şefleri Sivas’ta yetişiyor

A
A
A
Anadolu’nun şefleri Sivas’ta yetişiyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Turizm Fakültesi Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü öğrencileri geleceğin mesleğine hem teorik hemde pratik olarak hazırlanıyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Turizm Fakültesi Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü öğrencileri geleceğin mesleğine hem teorik hemde pratik olarak hazırlanıyor. 4 yıllık eğitimin ardından mezun olan öğrenciler turizm bölgelerindeki otellerde 10 ile 15 bin lira arasında maaşla iş bulabiliyor.


Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü öğrencileri geleceğin mesleğine hem teorik hem de pratik olarak hazırlanıyor. Fakültenin içerisinde kurulan mutfakta öğrenciler pişirme teknikleri dersi kapsamında Türk mutfağından, dünya mutfağına kadar birçok yemeği pişiriyor. Pişirilen yemekler fakültede bulunan yemekhanede öğretim üyelerine, üniversite personeline ikram edilirken, dışarıdan gelenlere ise belli bir ücret karşılığında satılıyor. Anadolu’nun en iyi şeflerinin yetiştirildiği mutfakta öğrenilen bilgiler yemekle sanata dönüştürülürken eğitimlerini tamamlayıp mezun olan öğrenciler turizm bölgelerindeki otellerde 10 ile 15 bin arasında maaşla iş bulabiliyor. Son yıllarda oldukça rağbet gören Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü’nünü Turizm Lisesi ve yemeğe yapmaya ilgi duyan öğrenciler tercih ediyor.


Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Tuğkan Şeker, "Öğrencilerimiz pişirme teknikleri dersi kapsamında sabahtan, öğlene kadar servis kısmında hem ders kapsamında öğle yemeğimizi çıkarıyorlar hem de teorik olarak öğrendikleri bilgileri burada uygulama fırsatı buluyorlar. Bu sayede öğrencilerimiz gerçek hayat içerisinde uygulama yapıyorlar. Aynı zamanda teorik bilgilerini pekiştirmiş oluyorlar. Diğer taraftan burada çıkan yemeğimizi fakültemizin ikinci ve üçüncü katında bulunan uygulama pilot restoranlarımızda üniversite personelimize ve dışarıdan gelenlere hizmet verecek şekilde sunumlarını yapıyorlar. Bu sunumlar neticesinde fakültemizin diğer bölümlerinin öğrencileri de görev alıyorlar. Bu sayede Turizm İşletmeciliği Bölümü öğrencileri servis kısmında, Mutfak Sanatları ve Gastronomi öğrencileri de pişirme ve sunum kısmında görev yaparak teorik bilgilerini pratiğe dönüştürüyorlar" dedi.



Mezun olmadan iş buluyorlar


Orta Anadolu’da Cumhuriyet Üniversitesi Turizm Fakültesi içerisindeki gibi hizmet veren Gastronomi Bölümü olmadığını söyleyen Şeker, "Bunun haklı gururunu yaşıyoruz. Cumhuriyet Üniversitemizdeki son yıllarda dışa açık bölümlerden birisidir. Son yıllarda geleceği parlak önü açık olduğu düşünülen bir bölüm, öğrenciler oldukça talep etmekte gerek Turizm Lisesi mezunları, gerek düz lise mezunları tarafından Gastronomi Bölümü revaçta bir bölüm. Bizde okulumuzda bütün uygulamaları dünya mutfaklarını, yerel mutfaklar, unlu mamüllerden, pastaya kadar bütün branşlarda uygulamalı olarak eğitim vermeye gayret ediyoruz. Mezunlar daha mezun olmadan bile okul zamanın part-time olarak otellerde, çeşitli işletmelerde çalışma şansları buluyorlar. Şuanda öğrencilerimiz otellerde, restoranlarda görev yapmakta ve çok ciddi paralar kazanmaktalar. Ülkemiz turizm noktasında önemli bir ülke bir çok turizm çeşidini de barındırıyor. Haliyle turizm sektörünün olduğu yerlerde Gastronomi Bölümü öğrenciler her zaman iş bulabilmektedir. Gittiğimiz, konuk olduğumuz otellerdeki mutfakların şeflerinin aldıkları maaşlar oldukça tatmin edicidir. O yüzden öğrenciler bu bölüme son yıllarda tercih ederek ve bilerek geliyorlar." diye konuştu.


Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Buse Doğan ise hayallerinin mesleğinde olduğunu ifade ederek,"Babam dönerciydi. Oradan başladım. Pastacı olmayı düşünüyorum" şeklinde konuştu.


Öğrencilerden Ünal Can Kutal da bilerek ve isteyerek Gastronomi Bölümü’ne geldiğini belirterek,"Aşçılık okulunu bitirdim. Buraya gelmemdeki esas amaç Türk kültürünü ve dünya mutfağını yaymak esas amacım ise Michelin Yıldızı’nı almak ve ülkemizi gururlandırmak" ifadelerini kullandı.


Lise öğretmeninin teşvikiyle Gastronomi’yi tercih ettiğini anlatan öğrencilerden Aybüke Ak meslek öğretmeni olup öğrenciler yetiştirmek istediğini belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Bakan Yardımcısının basın açıklaması sırasında deprem oldu İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaoğlu depremin merkez üssü Tokat’ın Sulusaray ilçesinde basın açıklaması yaparken deprem meydana geldi. İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu, depremin merkez üssü Tokat’ın Sulusaray ilçesinde incelemelerde bulundu. Karaloğlu 4 ilçe 37 köyde 385 konut, 87 ahır, 11 cami ve 1 fırında hasar meydana geldiğini belirterek, “Sulusaray merkezli 5 deprem meydana geldi şu ana kadar, 41 de artçı oldu. Ben Tokat ve Yozgat’taki tüm hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim beterinden korusun, muhafaza etsin. En büyük tesellimiz şu ana kadar herhangi bir yaralımız ve can kaybımız yok. Arkadaşlarımız, ekiplerimiz şu anda sahada köylerin tamamı tarandı. Tokat’ta 3 ilçe, Yozgat’ta 3 ilçede olmak üzere depremden etkilenen tüm köylerimiz şu anda taranmış durumda. Tokat’ta şu ana kadar 112 acil çağrı merkezimize 576, Yozgat’ta 250 deprem kaynaklı vatandaş ihbarı var. Ön incelemeler sonucunda Tokat ilimizde 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta ve 84 ahırda, 7 cami ve 1 fırında hasarlar var, bunlar yıkık değil hasarlı. Yozgat ilinde 1 ilçede 7 köyde 94 konutta, 4 cami ve 3 ahırda ön hasar tespitlerimiz var” dedi. “Hasarlı evlere girmeyin” Hasarlı evlere girilmemesi çağrısında bulunan Karaloğlu, "Evinde hasar olan, çatlağı olan hiçbir vatandaşımız evini kullanmasın. Biz onları alıp misafir etmeye hazırız. Yurtlar hazır hale getirildi. Vatandaşımıza çağrı yapıldı. Şu ana kadar 30 vatandaşımız yurtlarda kalmak için müracaatta bulundu. Sayın valimizin verdiği bilgiye göre şu anda bölgedeki kamu kurum ve kuruluşlarında bir hasarımız yok. Okullarımızda, kamu hizmet binalarında herhangi bir hasarımız yok, inşallah binalarımızda kamu hizmeti vermeye de devam edeceğiz. Kumanyalar hazırlandı şu anda dağıtılıyor. Yine Tokat’ta üç ilçemizde sıcak yemek çıkartmak üzere aş evlerimiz oluşturuluyor. İnşallah vatandaşımıza sıcak yemek imkanımızda sunulacak. Şu anda bölgede ulaşımda, alt yapıda, elektrik ve haberleşmede herhangi bir sorunumuz yok. Yollarımız açık, enerjisi olmayan ve haberleşme imkanı olmayan köyümüz yok. Tedbir olarak Tokat’ta bir gün eğitime ara verdik. Yozgat ilimizde ise Çekerek, Kadışehri ve Aydıncık ilçelerinde yine eğitime bir gün ara vermiş olduk” dedi. “750 Personel 150 araç bölgede” Karaloğlu, 150 araç ve 750 personelin bölgede görev aldığını ifade ederek, “Diyarbakır’dan Van’a kadar birçok ilimizden arama kurtarma ekipleri bölgeye ulaşmış durumda. Yerel ekipler de bölgeye ulaştı. Şu anda bölgede 750 personelimiz vatandaşlarımıza yardımcı olmak üzere bekliyor. 150 yardım aracı da bölgeye ulaşmış durumda” şeklinde konuştu. “Dezenformasyon uyarısı” Karaloğlu açıklamasında dezenformasyon uyarısında bulunarak şunları söyledi: “Sosyal medyada maalesef yine dezenformasyonlar var. Vatandaşımıza çağrımız AFAD tarafından açıklanmayan hiçbir bilgiye itibar etmemeleridir. Biz vatandaşlarımızı AFAD üzerinden çok hızlı bir şekilde bilgilendiriyoruz. Vatandaşımızın tereddüdü olmasın.” Öte yandan İçişleri Bakan Yardımcısı, açıklama yaptığı sırada deprem meydana geldi. Karaloğlu, "Şu anda artçı sarsıntıyı hep birlikte yaşadık. Rabbim hepimizi, ülkemizi korusun" dedi.
İstanbul Jose Mendilibar: "Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık" Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile çok zor bir maç oynadıklarını belirterek, "Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık. Penaltılara kalması, futbolcuların becerisine kalıyor" dedi. UEFA Avrupa Konferans Ligi Çeyrek Final ikinci maçında Fenerbahçe ile karşılaşan Olympiakos, penaltı atışları sonunda galip gelerek yarı finale yükseldi. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, "Çok zor bir oyun oynadık. Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık. 10. dakikada golü yemiştik fakat dayandık. İlk devrede dayanma gücümüzü iyi kullandık. Topu rakibe verip yorma yoluna gittik. Penaltılara kalması, futbolcuların becerisine kalıyor" ifadelerini kullandı. "Kendimi şanslı hissediyorum" Mendilibar, "Avrupa kupalarında yarı finale kalmasında takımın başında antrenör olduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Umarım daha ileriye taşıyabiliriz. Şu anda kalemizi koruyan Tzolakis, başta ikinci kalecimizdi. Sonra kaleyi devraldı. Topun auta gitmesine şans diyebilirsiniz ancak kalecinin kurtarışına şans diyemeyiz. Bir çalışma sonucu oluyor bunlar" diye konuştu. "Kariyerim boyunca penaltılara bakmadım" Penaltı atışlarını izlemediği ve sırtını dönmesiyle ilgili sorulan soruya İspanyol teknik adam şu yanıtı verdi: "Ben bütün kariyerim boyunca penaltılara bakmadım. Bunu totem olarak yaptığımı size açıklamak isterim."
İstanbul İsmail Kartal: “Turu geçmek adına her şeyi hak etmiştik” Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal, Olympiakos maçında oyuncuların 2. golü bulamamanın stresini yaşadığına dikkat çekerek, “Turu geçmek adına her şeyi çok hak etmiştik. Bugüne kadar penaltı kaçıran oyuncular, en az penaltı kaçıran oyunculardı” dedi. UEFA Avrupa Konferans Ligi Çeyrek Final ikinci maçında Fenerbahçe, sahasında karşılaştığı Yunan temsilcisi Olympiakos’a penaltı atışları sonunda kaybederek turnuvaya veda etti. Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal, müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. İlk yarı iyi futbol oynadıklarını belirten Kartal, "Bugün oyuna çok iyi başladık. İlk devre muhteşem bir Fenerbahçe vardı. Muhteşem taraftar önünde golü de bulduk. İkinci yarı oyun dengelendi. Sonra tempoyu arttırdık sadece 2. golü bulamadık. Oyuncuların turu geçebilmek adına rahatlığı, o golü bulamamanın stresini yaşadık. Uzatmalarda mecburi değişiklikler yaptık. Uzatmalar iki takım adına dengeli geçti. Turu geçmek adına her şeyi çok hak etmiştik. Oyuncularımı tebrik ediyorum. Bugüne kadar penaltı kaçıran oyuncular, en az penaltı kaçıran oyunculardı. Sadece 2. golü bulamadığımız için turu geçemedik. Taraftarlarımıza karşı mahcup olduk. Her şeye rağmen önümüze bakıyoruz. Ligde devam edeceğiz" diye konuştu. “Bugün bazı oyuncular karşılık veremedi” Müsabakada yapılan değişiklikler ile ilgili Kartal, “Bazen oyuncuları değiştirirsin, hamlelere karşılık bulursunuz. Bazen de istediğiniz verimi alamazsınız. Bugün de bazıları karşılık verdi, bazıları veremedi. Bunlar futbolun içinde olan doğal şeyler” ifadelerini kullandı. "Mecburi değişiklikler oldu" Tadic’in vuruş stili ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kartal, “Tadic’in çok fazla şut atma değil de ayak içi plase vuruşları var. Onun kendine göre vuruş stili var. 86. dakikada Fred ile konuştuk uzun zaman sakatlık yaşadı. Uzatmaları da düşünerek yerine daha mücadeleci birini alarak tüm planlarımız buydu. Szymanski’ye kramp girdi, Becao’nun kasığında ağrı oldu. Mecburi değişiklikler oldu” şeklinde konuştu. “En güvendiğimiz isimler penaltıları kaçırdı” Penaltı atışlarını da değerlendiren Kartal, “Bonucci çok kariyerli oyuncu, Cengiz de aynı şekilde. Tadic penaltı atışlarında, kariyerinde kaçırdığı penaltı sayısı çok az. Beni şaşırtan bunlar oldu. En güvendiğimiz isimler penaltıları kaçıran isimler oldu. Bu kadar mücadele ettik. Bu mücadelenin karşılığında 2. golü atarak turu geçebilmek varken, penaltılarla elenmek üzücü oldu” diyerek sözlerini noktaladı.