GENEL - 04 Haziran 2019 Salı 09:23

Babası seçildi, oğlu muhtar oldu

A
A
A
Babası seçildi, oğlu muhtar oldu

Sivas’ın Gümüşdere köyünde 31 Mart seçimlerinde baba, iki ay sondaki 2 Haziran ara seçimlerinde ise oğlu muhtar oldu.

Sivas’ın Gümüşdere köyünde 31 Mart seçimlerinde baba, iki ay sondaki 2 Haziran ara seçimlerinde ise oğlu muhtar oldu.


Sivas’a bağlı Gümüşdere köyünde 31 Mart seçimlerinde muhtar adayı Ömer Kurt oy çoğunluğu ile muhtar seçildi. Ancak seçimlerden sonra Kurt’un ruhsatsız silah bulundurma suçundan kaydı olduğu anlaşılınca muhtarlığı düşürüldü. 2 Haziran ara seçimlerinde bu kez 18 yaşındaki oğlu Mert Kurt muhtar adayı oldu ve seçimleri kazandı. Sivas’ın en genç muhtarlarından birisi olan Kurt, muhtarlık koltuğuna oturdu. Göreve başlamak için ise mazbatasını almayı bekliyor.



18 yaşında muhtar oldu


Ömer Kurt, kendinden iki ay sonra köylerine muhtar seçilen oğlu ile gurur duyduğunu belirterek "2019 Mahalli idareler seçiminde köy sakinlerimizin yoğun isteği üzerine adaylığımı koydum. Yüzde 85 oranında bir oyla seçimi kazandım. İki ay sonra tekrar seçimin yenilenmesine karar verildi. Bu kez aday olamadım. Yine köylümüzün yoğun isteği üzerine 18 yaşındaki oğlum Mert’i aday gösterdik. Bu kez oğlum muhtar seçildi. Mutluyum ve gururluyum" diye konuştu.



Muhtarlık babadan oğla geçti


İki ay sonra muhtarlığı babasından devraldığını belirten Mert Kurt, “Babam iki ay önce muhtarlığı kazanmıştı. Ancak bazı nedenlerden dolayı seçim iptal edildi. Yeniden seçime gidildi. Köy sakinlerimizin isteği üzerine bu kez ben aday oldum. Kazandım ve muhtarlık babamdan bana geçti. Kendime güveniyorum. Gençler için elimden gelen ne varsa onu yapacağım. Köy sakinlerimize de çok teşekkür ediyorum" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.