EKONOMİ - 23 Kasım 2021 Salı 23:04

Kenevirde umutlar yönetmeliğe takıldı

A
A
A
Kenevirde umutlar yönetmeliğe takıldı

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, endüstriyel kenevir üretimi için yönetmelikte düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti.


Prof. Dr. Tolga Karaköy, Türkiye’de kenevir üretiminde hedeflere ulaşılabilmesi için yönetmeliğin endüstriyel üretimin önünü açacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Karaköy, yaptığı açıklamasında, “Kenevirde Türkiye’nin genel problemi şu. Sadece bizim Sivas’a özgü bir problem değil. Yönetmelik kesinlikle endüstriyel kenevirin yetiştiriciliğine yönelik düzenlenmesi gerekiyor. Etken maddesinin eldesine göre olan bir yönetmelik var. Bu yönetmelik kapsamında biz maalesef endüstriyel kenevir üretimi konusunda çok ciddi sorun ve sıkıntılarla karşı karşıya bulunmaktayız. Öncelikle yönetmeliğin endüstriyel kenevir olarak değiştirilmesi gerekiyor. Yetiştiriciliğine yönelik olarak düzeltilmesi gerekiyor. Bunun yanında Türkiye’de çeşit konusunda sıkıntılarımız var. Sivas genelinde 200 dekarlık alanda Narlısaray popülasyonu ekildi. Yani karışık bir tohum ekildi. İster istemez yetiştiricilik konusunda bazı sıkıntı ve sorunlar yaşandı ancak Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde, vezir ve narlı isminde iki çeşit geliştirildi. Bunun tohumunun henüz çiftçiye dağıtılması için erken. Birkaç yıl tohum çoğaltma çalışmalarının yapılması gerekiyor. O çeşitler de devreye girdiğinde kenevirin çok daha sağlıklı bir şekilde yetiştirilebileceğini düşünüyoruz” dedi.



İzin çıkarsa farklı çeşitler üzerinde çalışma yapılacak


Gerekli izinlerin verilmesi halinde çeşitli türler üzerinde çalışmalara başlayacaklarını belirten Karaköy, “Şu anda özellikle bu yıl vejetasyon süresinin mevcut Narlısaray çeşidi için çok yeterli olmadığını ve Narlısaray’ın bu bölge için geçici olduğunu, yaptığımız bilimsel çalışmalarla gördük. Bu konuda çeşit alternatiflerinin oluşturulmasıyla birlikte çok daha sağlıklı bir şekilde yetiştiricilik yapılabilecektir. Bir diğer önemli konu da tabii ki mekanizasyon. Lif ve tohum üretimine yönelik olarak mekanizasyonu bu yıl bir bakıma görmüş olduk. Bundan sonraki yıllarda ekimden hasada kadar mekanize edilmesiyle çok daha sağlıklı bir üretim yapılabileceğini düşünüyorum. Önümüzdeki yıl, ilgili birimlerden alınacak izinlerle farklı çeşitlerin bölgemize adaptasyonunu görmek adına bir çalışma yürütmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan EBYÜ, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından akredite edildi 2023 yılında Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından Kurumsal Akreditasyon Programı’na kabul edilen 21 üniversite arasında yer alan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ), akredite edilerek “Kurumsal Akreditasyon Belgesi” almaya hak kazandı. Kurumsal Akreditasyon Belgesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Uluslararası Kalite Güvencesi ve Akreditasyon” konferansındaki törende; YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak tarafından EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent’e takdim edildi. Törende EBYÜ’yü temsilen Rektör Yardımcısı ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Ali Ercan Ekinci, Dr. Öğr. Üyesi M. Kürşat Öksüz ve Öğr. Gör. Nursel Kuyrukluyıldız da yer aldı. Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) sürecinde, YÖKAK Değerlendirme Takımı 4-7 Aralık 2023 tarihleri arasında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde saha ziyareti gerçekleştirmişti. Yükseköğretim sisteminin kalite güvencesine ilişkin önemli süreçlerinden biri olan Kurumsal Akreditasyon Programı saha ziyaretinde “liderlik, yönetişim ve kalite”, “eğitim ve öğretim”, “araştırma ve geliştirme” ile “toplumsal katkı” başlıkları altındaki ölçütler PUKÖ (Planlama, Uygulama, Kontrol etme ve Önlem alma) döngüsü kapsamında değerlendirildi Kurumsal Akreditasyon Belgesi Ulusal ve Uluslararası Tanınırlığa Katkı Sunacak EBYÜ Kurumsal Akreditasyon Raporu YÖKAK’ın yanı sıra Avrupa Kalite Ajansı (EQAR) tarafından yayınlanacak olup üniversite diplomasının uluslararası tanınırlığına önemli bir katkı sunacak. Ayrıca EBYÜ’nün akredite olduğu bilgisi ÖSYM kılavuzunda yer alacak olup üniversitenin ulusal tanınırlığına katkı sağlayacak. Rektör Prof. Dr. Akın Levent: “Üniversitemiz YÖKAK tarafından akredite edilen üniversiteler arasına girme başarısını göstererek ‘Anadolu’da bir dünya üniversitesi’ vizyonuna önemli bir katkı sağlamıştır. Tüm akademik ve idari personelimize, öğrencilerimize ve paydaşlarımıza bu süreçteki özverili çalışmaları için teşekkür ederim.” dedi.