GENEL - 20 Nisan 2019 Cumartesi 09:36

O leylekler bu yıl da geldi

A
A
A
O leylekler bu yıl da geldi

Sivas’ın Hafik ilçesine bağlı Göydün köyünde yaklaşık bir asır önce biri cami çatısında diğeri ise kilise çatısında yuva yapan leyleklerin sonraki kuşakları bu yıl da yuvalarına döndü.

Sivas’ın Hafik ilçesine bağlı Göydün köyünde yaklaşık bir asır önce biri cami çatısında diğeri ise kilise çatısında yuva yapan leyleklerin sonraki kuşakları bu yıl da yuvalarına döndü.


Sivas’ın Hafik ilçesine bağlı Göydün köyünde yaklaşık bir asır önce leylekler yuva yapmak için direkler yerine ibadethaneleri tercih etti. Yarım asır önce ilk kez köyün misafiri olan iki leylek ailesinden biri cami çatısında yuva yaparken diğer aile ise tarihi kilisenin çatısını tercih etti. Leyleklerin yavruları bir asır boyunca her yıl havaların ısınması ile önceki kuşakların geleneğini sürdürüp aynı yuvalara göç ettiler. Geçtiğimiz yıl bu iki yuvada dünyaya gelen yavrular da havaların ısırması ile geçtiğimiz günlerde Göydün köyünde ki cami ve kilisenin çatısında ki yuvalarına geldi. Geri dönüp yuvalarında yumurtladılar. Bu kez havaların soğuması ile yavruları ile birlikte sıcak iklimlere göçecekler.


Köy muhtarı Şaha Bakan, leyleklere gözleri gibi baktıklarını belirterek, “İlk yıllarda iki leyleğimiz vardı. Yavruları ile sayıları yaklaşık 8’e ulaştı. Yuvalardan biri caminin üzerinde, diğeri eski kilisenin çatısında. Yeni yavrular da camiye yakın bir noktada yeni bir yuva yaptı. Ben yaklaşık 50 yıldır bu yuvaların burada olduğunu biliyorum. Her yıl bir önceki yılın yavruları gelip konaklıyor. Leyleklere gözümüz gibi bakıyoruz” dedi.


Köy sakinlerinden Cemal Akalan, leyleklerin yaklaşık bir asırdır köylerinde konakladıklarını ifade ederek, “Yaşlılarımızdan da dinlemiştik. Bu leylekler yaklaşık 1 asırdır köyümüze geliyor. Biri caminin çatısında birisi ise kilisenin çatısında konaklıyor. Her sene sayıları artıyor. Bu leylekler bizim korumamız altında. Onları her yıl misafir etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TAV’ın beş havalimanına Frankfurt’da ödül TAV Havalimanları tarafından işletilen Almatı, Batum, Medine, Milas-Bodrum ve Tiflis havalimanları Skytrax tarafından düzenlenen ve yolcu oylarıyla belirlenen Dünya Havalimanı Ödülleri 2024’te en iyiler arasında yer aldı. Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin dünyadaki lider markası TAV Havalimanları’nın işlettiği beş havalimanı Skytrax Dünya Havalimanı Ödülleri’nde en iyiler arasında gösterildi. Ödüller Frankfurt’da düzenlenen ve 120’den fazla ülkeden iki binden fazla sektör temsilcisini buluşturan Passenger Terminal Expo’da (PTE) açıklandı. Medine Havalimanı, geçen seneki konumunu iki sıra yükselterek dünyanın en iyi 50 havalimanı içerisinde yer aldı. Orta Doğu’nun en iyi bölgesel havalimanı da seçilen Medine, aynı zamanda 5-10 milyon yolcuya hizmet veren havalimanları, Orta Doğu’da en iyi havalimanı personeli ve Orta Doğu’da en iyi havalimanları kategorilerinde ilk 10’a girdi. Almatı, Orta Asya’nın en iyi ikinci bölgesel havalimanı olarak gösterilirken Orta Asya’da en iyi havalimanları ve Orta Asya’da en iyi havalimanı personeli kategorilerinde ilk beşte yer aldı. Tiflis ve Batum havalimanları ise Doğu Avrupa bölgesinde en iyi ilk 10 içinde yer buldu.Tiflis Havalimanı ayrıca yolcu sayısına göre kendi kategorisinde en iyiler arasında sıralandı. Milas-Bodrum Havalimanı ise “En Çok Gelişim Gösteren” ilk 10 havalimanından biri oldu. Skytrax Dünya Havalimanı Ödülleri, dünya genelinde gerçekleştirilen havalimanı müşteri memnuniyeti anketiyle belirleniyor. 570’den fazla havalimanındaki müşteri hizmetleri ve tesislerini değerlendiren ödüller, dünya çapındaki havalimanları için mükemmellik standardı olarak kabul ediliyor.
İzmir İzmir Sığacık’ta yat limanı protestosu İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık’ta, Teos Marina’nın kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar vatandaşlar tarafından protesto edildi. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, “Bugün burası genişleyince ne olacak? Denizin kalitesi düşecek. Balık artık eski balık olmayacak. Yerel hiç bir şeyimiz kalmayacak. Sığacık Körfezi; halkındır, balıklarındır, balıkçılarındır” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 40 milyon TL’lik yatırımla Sığacık Körfezi’nde bulunan Teos Marina’nın kapasitesini artırmaya yönelik proje hazırlamıştı. Bu gelişmelerin ardından, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin’in çağrısıyla marina önünde protesto düzenlendi. Seferihisar Belediyesi meclis üyelerinin yanı sıra eyleme; Seferihisar Kent Konseyi, Emekli SEN 2017, Çağdaş Seferihisar Derneği, Akarcalılar Derneği, Demokrasi Platformu, TEMAD, Türkiye Astsubaylılar Derneği, Seferihisar Halk Evleri Şubesi, Alevi Kültür Derneği, Seferihisar Çağdaş Kadın Platformu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği de destek verdi. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, marina yapımının başında verilen vaatlerin yerine getirilmediğini iddia etti. Yetişkin, “Marina yapılırken verilen sözler arasında; ‘Seferihisar halkına, Sığacık halkına katkılar sağlayacağı, otellerin devamlı çalışacağı’ vardı. Gördük ki burası sadece zengin kişilerin gelip yatlarını bağladıkları otopark gibi kullandıkları bir alan haline geldi” dedi. “Gerekirse bu işin başında yatıp nöbet tutmaya hazırım” diyerek kapasite artırımına karşı kararlılığını dile getiren Yetişkin, şunları söyledi: “2022 senesinde engel olduğumuz marinanın kapasite genişletilmesini, şimdi yine ÇED raporunda yaptıkları kurnazlıklarla önümüze getirdiler. Ulaştırma Bakanlığı, deniz ve kara toplam 67 dönüm alanda, 40 milyon liralık yatırım ile marinayı genişletmek istiyor. Sonra kalanların sayısı yine artacak. Gelecekler yine ’genişlememiz lazım ihtiyaç var’ diyecekler. Bu ihtiyacın sonu yok; ama doğanın sonu var.” Başkan Yetişkin, şöyle devam etti: “ÇED raporunda kendileri söylemişler. Projenin ekonomik ömrü 25 yıl. 25 yıl için bu denizi, doğayı, denizde yaşayan canlıları yok etmeye değer mi? Buradan başta Ulaştırma Bakanlığı olmak üzere tüm bakanlıklara sesleniyorum; derdiniz ihtiyaç ise bizde ihtiyaç çok. Buyurun gelin önce onları çözelim. Doğada bir yeri bozdun mu, doğa senden intikamını yüz misli alır. Bugün burası genişleyince ne olacak? Denizin kalitesi düşecek. Balık artık eski balık olmayacak. Yerel hiç bir şeyimiz kalmayacak.”