GENEL - 20 Mart 2019 Çarşamba 10:07

Öğrencilerden geri dönüşüm defilesi

A
A
A
Öğrencilerden geri dönüşüm defilesi

Sivas’ta ‘Dönüşüm İyi Gelecek ‘projesi kapsamında düzenlenen etkinlikte Şehit Hamit Kandur İlkokulu öğrencileri geri dönüşümlü atıklardan elbise yaparak defile düzenledi.

Sivas’ta ‘Dönüşüm İyi Gelecek ‘projesi kapsamında düzenlenen etkinlikte Şehit Hamit Kandur İlkokulu öğrencileri geri dönüşümlü atıklardan elbise yaparak defile düzenledi.


Şehit Hamit Kandur İlkokulu öğretmenleri tarafından düzenlenen etkinlik okul bahçesinde gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında düzenlenen defilede podyuma çıkan öğrenciler, jüri tarafından verilecek en yüksek oyu alabilmek için ise yaptıkları elbiseleri sergiledi. Öğrenciler, yaptıkları elbiseler ile öğretmenlerinden oluşan jüri tarafından puanlandırıldı. En yüksek oyu alan 3 öğrenci ise ödüllendirildi. Öğrenciler ödüllerini Çevre Şehircilik İl Müdürü Nazım Yakut ve Okul Müdürü Mehmet Keklikçi’den aldı. Miniklerin defilelerini çok sayıda veli ve arkadaşları izledi.


Burada bir konuşma yapan Okul müdürü Mehmet Keklikçi, “Sizlerin bilinçlenmesi ve çevreyi daha temiz tutmanız için bu günü tertiplemiş bulunuyoruz. Atık malzemelerden bir şeyler üretmenin mutluluğunu yaşadınız. Güzel ürünler ortaya çıkartmışsınız. Bunları bizler sergileyeceksiniz hepinizin emeklerine sağlık ‘ dedi.


Öğrenciler ise elbiseleri tasarlamak için aileleri ile uzun uğraşlar verdiklerini belirterek, gerçekleştirdikleri etkinlikten dolayı ise mutlu olduklarını söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.