ÇEVRE - 13 Mayıs 2022 Cuma 12:19

On binlerce tohumluk patatesi elleriyle toprakla buluşturdular

A
A
A
On binlerce tohumluk patatesi elleriyle toprakla buluşturdular

Sivas’ta patates ekim sezonunun açılmasıyla beraber tohumluk patatesleri teker teker elleriyle toprakla buluşturdular.

Sivas’ta patates ekim sezonunun açılmasıyla beraber tohumluk patatesleri teker teker elleriyle toprakla buluşturdular.


Sivas’ın Ulaş İlçesinde çiftçilikle uğraşan Eren Karakaya yemeklik patates üretimi için kolları sıvadı. Mayıs ayının ortalarında başlayan ekim zamanı yaklaşık 2 hafta sürüyor. Traktörün arkasına takılan patates ekim makinesinin üzerine oturan işçiler on binlerce tohumluk patatesi elleriyle toprakla buluşturuyor. Ortalama 5 ay gibi bir sürede tekrar hasadı yapılan patatesler sofrada ki yerlerini alıyor.



Hasat 5 ay sonra


Çiftçi Eren Karakaya, verilen desteğin yetersiz olduğunu belirterek, “Patates ekimine başladık, on binlerce patatesi tek tek elimizle toprakla buluşturuyoruz. Ortalama 10 -12 gün sürüyor, arkadaşlarımız çalışıyor. Şuan başlamış durumundayız. Ortalama 5 ay sonra hasadı bekliyoruz. Mazot ve gübre fiyatları yüksek olduğu için tarlamıza gübre atamıyoruz. Maliyetimizin karşılanmasını bekliyoruz. Gübre ve mazot desteği olmasını istiyoruz. Desteksiz hiçbir şey olmaz maliyet olarak, gübre desteği olarak ve 26 yaşında bir genç olarak kendi imkânlarımla alıyorum ama az miktarda alıyorum” şeklinde konuştu.



Destek verilirse üretim artar


Karakaya, devlet tarafından desteklemelerin artması durumunda 24 dönüm ektiği tarlasını 100 dönüme çıkaracağını vurgulayarak, “26 yaşımda olduğum halde bu destek devlet tarafından sağlansaydı 24 dönüm 100 dönüm olurdu. Destekler daha da uygun olsa mazot ve gübre indirimli olarak verilse bunu 100 dekar olarak ekebiliriz. Ekimini zaten yapıyoruz, traktörümüz çalışıyor. Bir ay sonra ilk suyunu vereceğiz. Havalar yağışlı olmazsa, kurak gitmezse bir ay sonra sulamasını yapacağız“ ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da yetişen turp, pırasa ve ıspanaklar deprem bölgesi Malatya’dan talep görüyor Çukurova’nın bereketli topraklarında üretilen turp, ıspanak ve pırasa deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Bölgede yetişen ürünlerin hasadı sürerken, kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürüyor. Kozan’da üretilen ve ramazan ayında zorlu mesailerini sürdüren tarım emekçileri bölgede ürettikleri ıspanak turp ve pırasaları hasat ederek tazyikli sularda yıkayarak kasalarla deprem bölgesi Malatya için hasat ediyor. Kadınlar bölgede üretilen pırasa, turp ve ıspanakları topraktan sofralara ulaştırmak için mesai yaparken erkekler kasalarla kamyonlar ile nakliyelere hazırlıyor. Gün boyu suyun içinde süren zorlu mesai Ramazan’da devam ederken, ürünler deprem bölgesi Malatya’ya sevk ediliyor. Kadın üreticilerden Necla Peksoy, zorlu mesai sürdürdüklerini kaydederek, “Sabah saat 7’de mesaiye başlıyoruz. Gün boyu mesaimiz sürüyor. Kozan’da ürettiğimiz ıspanak, pırasa ve turpları tüketiciler için hazırlıyoruz” dedi. Mevsimin sıcak geçtiğini, hasadın zorlaştığını söyleyen Murat Doğanay ise, “Ramazan’da zor oluyor ama ürünler bereketli bölgeden talep görüyor. 16 saat boyunca biz yolda oluyoruz. Haftada 3 sefer olmak üzere bölgeleye geliyoruz. 8 ila 10 ton arasında hasat bölgeye ulaşıyor. Bu toprakların bereketli olması maddi açıdan avantajlı olması deprem bölgesinden rağbet görüyor” diye konuştu. Tarlada kilosu 10’TL’den alıcı bulan ıspanaklar deprem bölgesi Malatya için özenle hazırlanıyor.