GENEL - 18 Ocak 2019 Cuma 12:55

Tehlikeyi hiçe saydı, mazot deposuna ateş tuttu

A
A
A
Tehlikeyi hiçe saydı, mazot deposuna ateş tuttu

Hava ısısının eksi 15 dereceye düşen Sivas’ta bir sürücünün aracının deposunda donan mazotu, tehlikeye aldırmadan ateşle eritmeye çalışması dikkat çekti.

Hava ısısının eksi 15 dereceye düşen Sivas’ta bir sürücünün aracının deposunda donan mazotu, tehlikeye aldırmadan ateşle eritmeye çalışması dikkat çekti.


Sibirya soğuklarının yaşandığı Sivas’ta gece saatlerinde termometreler eksi 15 dereceyi gösterirken gün içerisinde ise ısı eksi 10 derece oldu. Bir çok aracın deposundaki mazot dondu. Sivas merkez Yenişehir mahallesinde kamyonetinin evinin önüne park eden Adem Yavuz Gökçen, sabah kalktığında aracının deposundaki mazotun donduğunu fark etti. Uzun uğraşlara rağmen kamyonetini çalıştıramayan Gökçen, donan mazotu eritmek için ilginç bir yol seçti. Tehlikeye aldırmayan sürücü piknik tüpü ile mazot deposunu ısıtmaya çalıştı. Ancak tehlikeli çözüm yolu da sonuç vermedi.


Araçların yakıt deposunun donduğunda herkesin bu yöntemi kullandığını belirten Adem Yavuz Gökçen, deponun patlama ihtimali olduğunu ifade ederek, "Arabayı çalıştıramadım, depo buz tuttu. Bende pürmüz ile ateşle deponun donunu çözmeye çalışıyorum. Mazot çözülsün arabayı çalıştıracağım inşallah. Ateşi tutarken dikkat ediyorum, devamlı aynı yere tutmuyorum. Devamlı aynı yere tutarsak patlar. Herkes böyle yapıyor. Hava çok soğuk ellerim buz tuttu ve çatladı. Tahminimce şu an hava sıcaklığı eksi 10 vardır. Sabah 6’da kalktığımda eksi 15 dereceydi. Yarım saattir uğraşıyorum çalıştıramadım. Arkadaşı çağıracağım, çektirerek vurduracağım. Yoksa çekici gelip sanayiye götürecek" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.