YEREL HABERLER - 14 Şubat 2013 Perşembe 15:19

KIRKPINAR YAОLI GÜREŞLERİ`NE DİJİTAL AYAR

A
A
A
KIRKPINAR YAОLI GÜREŞLERİ`NE DİJİTAL AYAR

Edirne Belediyesi, UNESCO Somut Olmayan İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi`ne giren 6 buçuk asırlık Tarihi Kırkpınar Güreşleri`nin belleğini oluşturacak. Güreşler ile ilgili tüm bilgi ve belgeleri dijital ortama aktarmaya hazırlanan Edirne Belediyesi bu sayede Kırkpınar Yağlı Güreşleri`ni tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyor.
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali`ne teknolojik ayar. Edirne Belediye Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, ortaklaşa bir proje yürüterek Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri`yle ilgili bugüne kadar yapılmış tüm çalışmaları toplayıp dijital ortama aktaracak. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, çalışmanın uluslararası standartlarda gerçekleştirileceğini kaydetti. Proje kapsamında ulusal gazetelerde Kırkpınar ile ilgili çıkan haberlerin de taranacağını ifade eden Sedefçi şunları söyledi:
``Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri`nin yıllara ve boylarına göre sonuçları, Kırkpınar Ağa ve Başpehlivanların özgeçmişleri, arşivlerde yer alan ve ulusal gazetelerdeki Kırkpınar Güreşleri ile ilgili haber bültenleri ile Kırkpınar Güreşleri ile ilgili tüm bilgi ve belgeler dijital ortamda yer alacak. Bu çalışma kapsamında Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile ilgili bugüne kadar yapılmış tüm basılı yayın çalışmaları da (bu çalışma ile elektronik ortamda bir veritabanında toplanacaktır. İlgili yayın evi ve yazarlarından alınacak olan izin ile elektronik ortamdan bu çalışmalara da ulaşabilme imkânı sağlanmış olacaktır.``
Edirne Belediye Başkanlığı tarafından her yıl düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Festivali`nin 652`ncisi bu yıl 1-7 Temmuz 2013 tarihleri arasında düzenlenecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Ekipler Korhan Berzeg’e ait yeni bulguların peşine düştü Balıkesir’in Gönen ilçesine bağlı Armutlu Mahallesi’nde dere yatağında bulunan kimlik, kemik ve elbise parçalarının kayıp Ekonomist Korhan Berzeg’e ait olduğu değerlendirilirken, bölgede yeniden detaylı arama çalışmaları başlatıldı. Balıkesir’in Gönen ilçesine bağlı kırsal Armutlu Mahallesi’nde, bundan tam 313 gün önce yürüyüş yapmak için köpeği Tina ile birlikte evinden ayrılan Ekonomist Korhan Berzeg’den (83) bir daha haber alınamamıştı. Armutlu’ya komşu konumda olan Gelgeç Mahallesi’nde konu ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Gelgeç Mahalle Muhtarı Ahmet Gülay tarafından mahalleye gelen içme suyu ile ilgili dere yatağında gözlem yapıldığı esnada Korhan Berzeg’e ait olduğu düşünülen kimlik, kredi kartı, kıyafet parçaları ve kemik parçaları bulundu. Muhtar Ahmet Gülay’ın ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda jandarma ekibi sevk edildi. Cumhuriyet savcısı ile jandarma ekipleri ve olay yeri inceleme ekipleri tarafından yapılan çalışmaların ardından bulunan kemik parçaları Bursa Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Bugün ise kimlik, kredi kartı, kıyafet ve kemik parçalarının bulunduğu bölgede 4 jandarma ekibi, komando timi, JASAT ve kadavra köpekleri ile detaylı arama ve inceleme çalışmaları başlatıldı. Bölgede, Korhan Berzeg’e ait farklı bulgular aranıyor. Diğer yandan, Korhan Berzeg’in İngiltere’de yaşayan kızı Nisa Berzeg’in Türkiye’ye dönmek üzere bu sabah yola çıktığı öğrenildi.