EKONOMİ - 16 Ocak 2020 Perşembe 10:09

Aykırı faaliyet gösteren işletmelere 1 yılda 10 milyon 693 bin 410 TL ceza

A
A
A
Aykırı faaliyet gösteren işletmelere 1 yılda 10 milyon 693 bin 410 TL ceza

Tekirdağ Valiliği tarafından 2019 yatırımları değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Tekirdağ Valiliği tarafından 2019 yatırımları değerlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda Tekirdağ İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü ile Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce yapılan 1 yıllık denetimlerin verileri açıklandı. Çeşitli denetimler sonucu aykırı faaliyet gösteren firma ve işletmelere toplamda 10 milyon 693 bin 410 TL ceza kesildi.


Tekirdağ Valiliği tarafından 2019 yatırımları değerlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda Tekirdağ Sanayi İl Müdürlüğü ve Tekirdağ çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce çeşitli denetimler sonucunda firmalara verilen çeşitli idari cezalarda açıklandı. Her iki kurum tarafından çeşitli kanun kapsamında ve yapılan denetimler sonrasında çevre Kanununa aykırı faaliyet gösteren birçok firmaya toplamda 10 milyon 693 bin 410 TL ceza kesildi. Müdürlük Sanayi sicil kayıtlarına göre Tekirdağ’da 2 bin 815 sanayici bulunduğu açıklanırken, bu işletmelerde 154 bin 803 kişi istihdam ediliyor.



“253 firmaya 327 bin 382 idari para cezası uygulanmıştır”


Tekirdağ Valiliğince 2019 yatırımları değerlendirme toplantısında açıklanan verilerde, “İlimizde sanayinin değerlendirilmesi yapıldığında tekstil ve giyim eşyaları sektöründe 390 firma faaliyet göstermekte olup, bu firmalarda 63 bin 859 kişi istihdam edilmektedir. Makine-Metal sektörü ikinci önemli iş koludur. Bu sektörde 702 firma faaliyet göstermekte olup çalışan sayısı 37 bin 895’dir. Üçüncü önemli sektör ise gıda sektörü olup 446 firma bu alanda faaliyet göstermektedir. Çalışan sayısı ise 9 bin 607 kişidir. 2019 yılında sanayi sicil işlemleri çerçevesinde, 161 firma, sanayi sicile kayıt edilmiştir. Buna karşılık 211 firmanın sanayi sicil belgesi iptal edilmiştir. 760 firmanın belgesi vize edilmiş, 671 firmanın sanayi sicil belgesinde değişiklik yapılmış, 2 bin 578 firmadan da bir önceki yıla ilişkin üretim bilgilerini içeren yıllık işletme cetveli alınmıştır. Ayrıca 6 bin 948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu kapsamında, 2019 yılı işlemlerinden dolayı 253 firmaya 327 bin 382 idari para cezası uygulanmıştır” denildi.



“14 ölçü aleti için 26 bin idari para cezası uygulanmıştır”


3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunun kapsamında, 730 ölçü aletinde ilk muayene, 2 bin 428 ölçü aletinde periyodik muayene, 6 bin 44 ölçü aletinde şikayetli muayene, bin 448 ölçü aletinde ani muayene denetimi gerçekleştirildi. Konuyla ilgili açıklanan verilerde, “3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu kapsamında 14 ölçü aleti için 26 bin idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında 940 adet Ulusal Marker denetimi yapılmıştır. 4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanması Dair Kanun kapsamında basınçlı ekipmanlar, elektrikli makineler, gaz yakan cihazlar, makineler, otomotiv, hazır ambalajlı ürünler ve asansör gibi ürün gruplarında, 553 denetim gerçekleştirilmiştir. 2019 yılında denetimi gerçekleştirilen 37 ürün için 768 bin 60 TL idari para cezası uygulanmıştır” ifadeleri kullanıldı.



“7 milyon 809 bin 493 TL idari para cezası uygulandı”


Tekirdağ İl Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce kent genelinde,2019 yılında bin 630 adet denetim yapıldığı belirtilerek, “Yapılan denetimlerde 139 adet atık su numunesi alınmış ve 80 adet işletmede emisyon ölçüm işlemleri gerçekleştirilmiştir. 2 bin 872 sayılı Çevre Kanununa aykırı faaliyet gösteren 120 işletmeye 7 milyon 809 bin 493 TL idari para cezası uygulanmıştır” şeklinde açıklamaya yer verildi.


Tekirdağ’da faaliyet gösteren işlemelerle ilgili olarak Çevresel etki Değerlendirilmesi Yönetmeliği kapsamında Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce 48 adet ‘ÇED gerekli değildir’ 1 adet ‘ÇED gereklidir’ ve 249 adet ÇED kapsam dışı görüşü verildi. Çevre izin/lisansına sahip işletme sayısı da 992’ye ulaştığı da ifade edilerek, “Atıksu arıtma tesislerine uygulanan yüzde 50 enerji teşviği ödemesi kapsamında İlimizde 2019 yılında 7 milyon 43 bin 720 TL teşvik ödemesi gerçekleşmiştir. 3194 sayılı İmar Kanunu Geçici 16. Maddesi (İmar Barışı) kapsamında İlimizde yapılan başvuru sayısı: 45 bin 729 adet, alınan ödeme tutarı: 326 milyon 648 bin 551 TL’dir. İptal edilen Yapı Kayıt Belgesi 298 adettir. 2019 yılında taze beton ve yapı malzemeleri piyasa gözetimi kapsamında 122 adet denetim yapılmış olup, 161 bin 460 TL idari para cezası uygulanmıştır. Yapı denetim firmalarına 60 adet denetim gerçekleştirilmiş olup, 1 milyon 601 bin 15 TL idari para cezası uygulanmıştır. Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik kapsamında 308 müteahhittin yetki sınıfı belirlenmiştir. 2019 yılında riskli yapı tespiti yapılan 117’si konut, 1’i işyeri olmak üzere toplam 118 yapı kentsel dönüşüm çalışmalarımız kapsamında yıkılmıştır. 1 milyon 266 bin 268 TL kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımında bulunulmuştur” şeklinde açıklamalara yer verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Freni tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.