GENEL - 02 Ekim 2019 Çarşamba 16:09

Her şey ders anında oldu

A
A
A
Her şey ders anında oldu

İstanbul Silivri’de meydana gelen 5.

İstanbul Silivri’de meydana gelen 5.8’lik depremde kolonları çatlayan Namık Kemal Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu binası boşaltıldı. Binanın boşaltılması sonrası okul yönetimi açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, hocaların fark etmesi ile 4 bin 500 öğrenci kapasiteli okulun ders anında boşatıldığı ifade edildi.


İstanbul’un Silivri ilçesinde geçtiğimiz günlerde meydana gelen 5.8’lik depremde Tekirdağ’da da bazı binalarda çatlaklar oluştu. Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Namık Kemal Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu binası, kolonlarının çatlaması nedeniyle boşaltıldı. Hasar gören bina tamamen boşaltılırken binanın çevresine şerit çekildikten sonra güvenlik önlemleri alınarak, öğrenci ve hocaların alana girmesi yasaklandı. Öğrencilerin başka bir binada eğitim göreceği öğrenildi.


Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin bina alanına gelerek incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Şahin ve okul yönetimi konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, hocaların fark etmesi ile binanın boşatıldığını ifade etti.



“Olumsuz şeklinde bir raporumuz mevcuttu”


Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Biliyorsunuz İstanbul Silivri açıklarındaki 5.8 şiddetindeki depremden dolayı çevre iller ve ilçelerimizde bazı hasarlar meydana geldi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu en eski binalarımızdan bir tanesi. Geçmişte depreme dayanıklılıkla alakalı olumsuz şeklinde bir raporumuz mevcuttu. Geldiğimiz günden itibaren bu bize bildirilmişti. Biz de göreve geldikten sonra gerekli bütçeyi çıkardık. Şu anda da yeni binanın projesi çiziliyor. En kısa zamanda ihalesi de sonuçlanacak. Yeni inşaatımıza inşallah başlayacağız. Son gerçekleşen depremden sonra okul yönetimimizden bizlere bildirildi. Bazı kolonlarımızda sıyrıklar olduğuna dair bilgiler paylaşıldı. Biz de derhal okul yönetimimize talimat verdik. Öğrenci arkadaşlarımızın, öğretim elemanlarımızın ve idari personelimizin sağlığı, can güvenliği önceliklerimizden bir tanesi. Biz de derhal boşaltılması yönünde talimat verdik. Sayın Valimizi de konu ile ilgili bilgilendirdik eksik olmasınlar. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzde bilgilendirildi. Oradan da tespite gelecekler. Tespit sonucunda nihai karar verilecek. Binanın yıkılıp yıkılmaması ile alakalı. Fakat gördüğünüz gibi biz şeridimizi çektik öğretim elemanlarımız, idari personelimizi ve öğrencilerimizi binaya almıyoruz. Eğitim kesintisiz devam ediyor. Çevre binalarımızda fakültelerimizde olanaklar dahilinde devam etmeye de çalışıyoruz” diye konuştu.



“Sınavlarda sıkıntımız olabilir”


Konu ile ilgili dün bilgi aldıklarını ifade eden Rektör Şahin, “Öğleden sonra tarafımıza bilgi verildi. Biz de derhal talimat verdik. Derhal binayı boşalttılar. Gördüğünüz gibi gerekli önlemler alındı. Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulun kapasitesi 4 bin 500 civarında. Çevre binalarımızda Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu ve İlahiyat Fakültemiz hemen yanlarımızda devam eden inşaatlarımız var. Oradan bazı kısımları devreye sokmaya çalışacağız. Kamusal binalarda eğitim yapılabilecek binalar olursa önerimizi getireceğiz inşallah. Onlarında değerlendirebiliriz ama şu an çevre birimlerimizde devam eden öğrenciler açısından bir sıkıntı yok. Sıkıntımız sınavlarda olabilir. Çünkü sınavlarda tüm öğrenciler katılıyor. Sınavlarda tam kapasite dolu oluyor. Orada sıkıntı yaşayabiliriz. Onunla ilgili çözüm önerileri ilgili yetkililere bildireceğiz. İnşallah olumlu sonuçlar alırız” dedi.



“Hocalarımızın fark etmesi sonucunda bir önceki depremin etkileri olabileceği söylediler”


Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Funda Eryılmaz Açıkgöz ise “Dün öğleden sonra eğitim öğretim esnasında kolonlarda yapı denetimden inşaat programından hocalarımızın fark etmesi sonucunda bir önceki depremin etkileri olabileceği söylediler. Ama oldukça kampüsümüzün en eski iki okulundan birisi. Bir kolon zararı meydana geldi. Bize bildirildi. Bu olay B blok birinci katta meydana geliyor. Apar topar hemen oraya intikal ettik. Rektör yardımcımız ve genel sekreterimize bilgi verdikten sonra hemen orayı boşalttık. Ders esnasında bu gerçekleşiyor. Burası kampüsün en büyük okulu. Öğrenci kapasitesi çok yüksek bir okul. Acil toplanma bölgesine öğrencilerimizi tahliye ettik. Memurlarımızı çıkarttık elektriğimizi, suyumuzu ve doğal gazımızı akabinde bölgeyi terk ettik” diye konuştu.


Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulundan bir öğrenci ise yaptığı açıklamada, “Depremden dolayı bazı çatlakla oluştu. Okul şu anda kapatıldı. Başka bir yerde derslere devam edeceğimizi söylediler. Bir buçukta dersimiz var geldik işte” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp kapıyı ateşe verdi Fatih’te iddiaya göre, psikolojik sorunları olan bir kişi sesten rahatsız olduğu için üst komşusunun kapısını önce balyoz ve matkapla kırmaya çalıştı, başarılı olamayınca 4 kişinin bulunduğu evin dış kapısını ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay, saat 01.30 sıralarında Fatih İskenderpaşa Mahallesi Feyzullah Efendi Sokak’ta yaşandı. İddiaya göre, 5 katlı binanın 4’üncü katında oturan psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşularının çıkardığı sesten rahatsız olunca eline aldığı balyoz ve matkapla üst komşusunun kapısına vurarak açmaya çalıştı. 5’inci katta oturan komşuları neye uğradıklarını şaşırarak panik içinde polise haber verdi. Kapıyı balyoz ve matkapla açamayan saldırgan başarılı olamayınca kapıyı ateşe verdi. Özel harekat polisleri saldırganı etkisiz hale getirdi Olay yerine gelen polis ve itfaiye ekipleri balyoz saldırgana müdahale etmekte güçlük çekince olay yerine polis özel harekat ekipleri sevk edildi. Özel harekat ekiplerinin çalışmasıyla saldırgan etkisiz hale getirilirken dairede bulunan 4 kişi itfaiye ekiplerince evin camından merdiven aracıyla tahliye edildi. Binadan dışarı çıkmak istemeyen saldırgan polis özel harekat tarafından etkisiz hale getirilerek sedye ile binadan dışarı çıkarıldı. Sedye ile dışarı çıkarılan saldırgan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Alt komşularının saldırısına uğrayan 4 kişi, saldırgandan şikayetçi olmak ve ifade vermek için polis merkezine götürüldü. Saldırı anında dairede olan ev sahibi Muhammet Enes, “Alt kattaki komşu eve matkapla içeri girmeye çalıştı, evin kapısını yaktı. Balyozla kapıya vurdu. Polisi aradık polis geldi. Camdan bağırıyorum ben polislere, yardımcı olsanıza adam kapıyı yakıyor. Adamı almıyorlar. Özel harekat geldi, tek bir adam ancak alabildi. Saldırgan benim alt komşum, daha önce hiçbir tartışma yaşamadık. Ruh hastası kendisi kuruluyor. Daha önce de biz polis çağırmıştık. Çevik kuvvet gelmişti kapıyı koçbaşıyla kırmıştı. Kapısını biz mi kırdık zannediyor artık. 2-3 akşamda bir geliyor. Daha önce 4-5 defa şikayetçi olduk. Birinci kattaki komşu onu da rahatsız ediyor, saldırıyor. O da şikayetçi oldu ama almıyorlar” dedi. Yanan kapı içeriden cep telefonu kamerasıyla anbean görüntülendi Görüntülerde, evde yaşayan 4 kişinin yaşadığı panik anları ve dışarıdan yanan kapının dumanlarının daireden içeri girdiği anlar görülüyor. Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen saldırganın daha önce de aynı daireye matkapla saldırdığı iddia edildi. Hastaneye kaldırılan saldırganın hastanedeki işlemlerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldüğü öğrenilirken ekiplerin olayla ilgili çalışmaları sürüyor.
Aksaray Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı Aksaray’da önüne aniden bir otomobilin geçmesi üzerine fren yapan tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. Kazada otobüs sürücüsüyle birlikte toplam 8 kişi yaralandı. Kaza saat 02.00 sıralarında Aksaray - Adana Karayolunun 6. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ankara’dan Diyarbakır’a giden Muhammet T. (45) idaresindeki 42 EKB 68 plakalı demir profil yüklü tır, önüne aniden geçen Şammas A. (29) yönetimindeki 68 AE 610 plakalı otomobili son anda fark ederek ani fren yaptı. Ani fren yapmasıyla birlikte tırın arkasından seyreden İstanbul - Adıyaman seferini yapan Murat T. (43) idaresindeki 02 AG 525 plakalı yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. 21 yolcunun bulunduğu otobüs kazasında otobüs şoförü ve 7 yolcu olmak üzere 8 kişi yaralandı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan 3 yaralı ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılırken, hafif yaralanan 5 yolcuya olay yerinde ayakta müdahale yapıldı. Hastanede tedavi altına alınan otobüs sürücüsü ve 2 yolcunun da durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Yaşanan kazayı anlatan tır sürücüsü Muhammet T., “Şahin bir gitti bir geldi derken, ben tanımıyorum sürücüsünü ama önüme durdu. Durunca da ben fren yaptım. Çok sert fren yapmadım aslında yavaştım ben, otobüs de vurmuş arkamdan. Ben Ankara’dan Diyarbakır’a gidiyordum” dedi. Otobüste bunulan yolculardan Kadir Göçer (54) ise “Şahin taksi tırın önünde ani fren yaptı. Tır şoförü de ona vurmamak için ani fren yapıyor. Otobüste ona vurmamak için sağa kırınca duvara vuruyor. İyi ki de duvara vurmuş. Direk tıra vursaydı çok kötü olurdu” diye konuştu. Kazanın ardından yolcular otobüs firması tarafından olay yerine tahsis edilen servis minibüsü ile terminalde bulunan başka bir otobüse taşındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.