GENEL - 01 Aralık 2018 Cumartesi 09:20

Mavridis ailesi Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi açılışı için Tekirdağ’a geldi

A
A
A
Mavridis ailesi Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi açılışı için Tekirdağ’a geldi

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, 1 Aralık Cumartesi günü açılışı yapılacak Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesine Tekirdağ’ın eski dönemine ait bin 500 fotoğrafını bağışlayan Dimitrios Mavridis ve ailesini misafir etti.

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, 1 Aralık Cumartesi günü açılışı yapılacak Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesine Tekirdağ’ın eski dönemine ait bin 500 fotoğrafını bağışlayan Dimitrios Mavridis ve ailesini misafir etti.


Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi Tarihi Belediye Binasında gerçekleşen ziyarette Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın eşi Belgin Eşkinat ve TURSAB Trakya Başkanı Orhan Çebi de yer alırken Dimitrios Mavridis’e oğulları Alexandros Mavridis ve Nikolaos Dorotheos Mavridis, kız kardeşi Christina Ziouvas ve eşi Spyridon Ziouvas, akrabaları Vasiliki Vousvonis, Alexandros Vousvonis, rehabilisti Evangelos İatridis ve asistanı Olha Yabonska eşlik etti.



"Bu güzel günde aynı evin çocukları olarak birlikte olduğumuz için çok mutluyum"


Yaklaşık 1 saat süren ziyarette Mavridis’e açılış öncesinde Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi hakkında bilgilendirmede bulunan Başkan Eşkinat; "Evimizin restorasyonunun ardından içinin müzeye dönüşmesi için gerekli çalışmaları da tamamladık. Şu anda her şey hazır ve yarınki açılışı bekliyor. Bu güzel günde aynı evin çocukları olarak birlikte olduğumuz için çok mutluyum" dedi.



"Türk-Yunan dostluğu adına çok önemli bir gün bizi bekliyor"


Yapılan çalışmanın Türk-Yunan dostluğuna büyük katkı vereceğine inandığını dile getiren Dimitrios Mavridis, "Henüz müzeyi görme fırsatım olmadı. Yarına açılışta benim için de sürpriz olacak. Türk-Yunan dostluğu adına çok önemli bir gün bizi bekliyor. Ekrem Eşkinat dostluğumuza, komşuluğumuza büyük katkı verecek bir çalışmayı başarıyor. Kendisini tebrik ediyorum" diye konuştu.


Öte yandan Başkan Eşkinat, Mavridis’in 1998 yılında yazdığı Tekirdağ için çok önemli bilgilerin yer aldığı ve Süleymanpaşa Belediyesi tarafından Türkçe’ye çevrilen “İstanbul’dan Tekirdağ’a Çağdaş Yunan Kimliğinin Arayışında” kitabını, Mavridis’in özel koleksiyonundan seçilmiş fotoğraflarla oluşturulan posta kartı serisini, Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi hediyeliklerini ve “Basında Mustafa Kemal Atatürk” kitabını hediye etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.