GENEL - 18 Nisan 2019 Perşembe 09:24

(Özel) Hobi amaçlı başladı işi oldu

A
A
A
(Özel) Hobi amaçlı başladı işi oldu

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde tahnit işiyle uğraşan Selçuk Karaköy, ayıdan keçiye, kurttan tilkiye, karacadan domuza kadar onlarca hayvana yeniden form vererek sergiliyor.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde tahnit işiyle uğraşan Selçuk Karaköy, ayıdan keçiye, kurttan tilkiye, karacadan domuza kadar onlarca hayvana yeniden form vererek sergiliyor.


Memeli, kuş, balık, sürüngen ve bunun gibi birçok canlının deri ve postunu değişik tabaklama yöntemleriyle koruyup yeniden form verme sanatı olarak adlandırılan ve tahnit olarak da bilinen taxidermy sanatını Çorlu’daki atölyesinde icra eden Selçuk Karaköy Türkiye’de bu işi yapan kişilerin sayısının bir elin beş parmağını geçmeyeceğini kaydetti.



“Tahnit gerçekten zor bir iş”


"Taxidermy, tahnit canlıya tekrar form verebilme sanatıdır" diyen Selçuk Karaköy, "İşimiz gerçekten çok zor bir iş. Deri ile uğraşıyoruz, kalıpçılıkla uğraşıyoruz. Son aşamada ressam olmamız lazım, hayvanlara gerçekçi bir makyaj yapmamız lazım. Daha sonra müşteriye ya da Orman Bakanlığı şubelerine yaptığımız ürünleri teslim ediyoruz" dedi.



"Hobi amaçlı başladım, 10 yıldır profesyonel işim oldu"


Karaköy, "1996 senesinde dayım bir ördek yapmıştı. Ben de meraklandım kendim de bir avcı olduğum için. Bir iki gün sonra ben kendim denedim, kendi yaptığım bayağı başarılı oldu. Bir süre hobi amaçlı yaptım ama son 10 yıldır profesyonel olarak işim tahnitçilik" diye konuştu.


Tahnit işini anlatan Karaköy, "Büyük memelilerde problem leşle uğraşmamız. Çünkü kanlı deri geliyor. Buna araba çarpmış olabilir ya da silahla vurulmuş olabilir. Derinin bir şekilde inceltilip derinin tüylerini bırakmaması için tabaklama yapmamız lazım. Yani hayvanın büyüklüğüne göre işin ağırlığı ve külfeti çok artıyor. Ama hala söyleyebilirim en zor yapılabilen hayvan bizim Trakya’nın meşhur olan çulluk kuşudur. Çünkü çulluğun derisi çok incedir, zar gibidir herkes onu yüzüp form veremez, çok zordur. Ama memelilerde genellikle problem olmuyor. Memeliler tabaklandıktan sonra Amerika’dan ya da Almanya’dan getirdiğimiz büyük mankenlere hayvanları giydirip, özel tutkalla yapıştırıp hayvanları dikip gerçekçi anatomisini sağlıyoruz" şeklinde konuştu.



Tahnit sergileri de açtı


Sanatı ile ilgili sergiler de açan Selçuk Karaköy, "Çorlu’da hayvanların hepsini kendim avladığım kişisel sergimi Çorlu Devlet Hastanesinde açmıştım. Daha sonra gerçekten Türkiye’deki en büyük avcılardan biri Mehmet Atakan tarafından 1970’li yıllarda başlayıp günümüze kadar gelen Afrika 5 büyüğü dahil hayvanların hepsi tekrar bakıma alındı, bir kısmı yeniden yapıldı, sıfırdan imal edildi. Çorlu Devlet Hastanesinde de Mehmet Atakan’ın avladığı av hayvanlarını halkımıza sunduk ve çok büyük bir ilgi gördü" dedi.



"Tek bir keçinin işi 2-3 ay sürüyor"


"Bu deriler bize kanlı ve yaş olarak geliyor" diyen Karaköy, "Bu hayvanın bir işlem görmesi lazım. Derinin tabaklama aşaması en az bir ay sürüyor. Bir aydan sonra yurt dışından getirdiğimiz mankenlere deri giydirilir. Giydirip makyaja geçme süremiz de iki aydır. Takribi işin yoğunluğuna göre böyle tek bir birey keçiyi iki ay ile üç ay arasında ancak müşteriye geri teslim edebiliriz. Türkiye’de bu işi yapan kişi sayısı bir elin beş parmağını zaten geçmez. O yüzden bu tür işe meraklı, seven insanlar bizi çok rahatlıkla bulabiliyorlar. İşimiz gerçekten zor ama finişi olduktan sonra da muhteşem duran canlılar" dedi.



"Türkiye’de bu işin gelişmesi çok güzel olur"


Bu mesleği yapmak isteyenlere tavsiyelerini de aktaran Selçuk Karaköy, "Önce iyi bir usta bulabilirlerse ve yanında çıraklık yapabilirlerse ki mesela bize lazım bu işin Türkiye’de gelişmesi için çok güzel olur. Ama maalesef. Bu işe meraklı birçok insan var. Ben birçok insana bu işi gösterdim ama devam ettirebilecek, mide, yürek cesaret pek bulamadık maalesef" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman “Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi” konulu panel düzenlendi Adıyaman Üniversitesi ev sahipliğinde “15-22 Nisan Turizm Haftası” etkinlikleri kapsamında “Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi” konulu panel düzenlendi. Adıyaman’ın 2023 yılı ve öncesindeki turizm karnesinin değerlendirildiği ve 2024 yılına dair beklenti ve planlamaların aktarıldığı etkinlikte panelist olarak Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Caner Çalışkan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Kültür ve Turizm Uzmanı Mustafa Ekinci ve Park Dedeman Genel Müdürü Furkan Polat yer aldı. Vehbi Koç Konferans Salonundaki panele Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Aydın, Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Mahmut Gürsoy, Üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı. Moderatörlüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Kurumlar Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bekir Kocadaş’ın yaptığı panel, saygı duruşu ve okunan istiklal marşının akabinde başladı. Panelin açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, 2023 ve 2024 yıllarındaki Adıyaman turizm istatistiklerini paylaşarak, turizmin Adıyaman için öneminden bahsetti. 6 Şubat 2023 tarihli depremlerin Adıyaman‘daki turizm sektörüne önemli ölçüde sekte vurduğunu ifade eden Gelse, otel ve yatak sayısının yarı yarıya düştüğünün altını çizdi. Tüm olumsuzluklara rağmen turizm sektörünün çok hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini söyleyen Gelse, Adıyaman’ın 2 Nisan 2023 tarihinde ilk turizm kafilesine ev sahipliği yaptığını belirtti. Müdür Gelse, “Otellerimizin deprem sonrası güvenli olmadığına dair kamuoyunda yer bulan söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır. Tüm otellerimiz sürdürülebilir turizm sertifikasına sahip, fiziki anlamda da güvenli işletmelerdir. Bu olumsuz algıyı kırmamız gerekmektedir. Eşsiz bir turizm destinasyonuna sahip olan Adıyaman için bu süreçte tanıtım faaliyetleri açısında büyük önem taşıyor. Ama öncelikle bu şehrin insanlarının bu şehirdeki hazinenin farkına varması gerekir. Adıyaman’ın yeniden ayağa kalması için üç önemli parametre vardır. Bunlar; tarım, turizm ve teknoloji-sanayidir Bu parametreleri göz ardı etmeden şehir olarak elimizi taşın altına koymamız gerekmektedir” dedi. Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğdem Sabbağ ise, turizmin gerek şehirler gerekse de yerel halk için önemine değinerek, Adıyaman’ın geleceği için turizm sektörünün canlanarak eski ivmesini yakalaması gerektiğine dikkat çekti. Konuşmaların ardından panelistler Doç. Dr. Caner Çalışkan, Mustafa Ekinci ve Furkan Polat sunumlarını gerçekleştirildi. Program sonunda panelistlere Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aydın tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
Antalya Antalya’da meteoroloji uyardı, ekipler teyakkuza geçti Antalya Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Antalya ve ilçelerinde verdiği kuvvetli yağış ve fırtına uyarısından sonra teyakkuza geçti. Büyükşehir ve ASAT ekipleri, alt geçitler ile cadde ve sokaklardaki mazgalları temizlerken herhangi bir olumsuzluğa karşı nöbetçi ekipler oluşturdu. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Antalya’da 20 Mart Cumartesi günü Antalya ve ilçelerinde verdiği kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı üzerine Antalya Büyükşehir Belediyesi tüm birimleriyle teyakkuza geçti. Antalya Büyükşehir Belediyesi, itfaiye ekipleri başta olmak üzere, ASAT, Fen İşleri, Destek Hizmetleri, Zabıta, Park Bahçeler, Temizlik İşleri, Ulaşım, Sosyal Hizmetler gibi önemli birimler de nöbetçi ekipler oluşturuldu. Hatlar temizleniyor Hazırlık çalışmaları kapsamında, Düden Şelalesi’nde oluşabilecek bir taşkın riskine karşı Düden Çayı üzerinde tarımsal sulama için Altınova ve Güzeloba’da bulunan regülatörlerin kapakları, biriken su denize akıtıldı. Alt geçitler ve yol güzergahlarındaki mazgallarda ekipler temizlik çalışması yapıyor. 180 kişilik nöbetçi ekip oluşturuldu ASAT oluşabilecek kanalizasyon tıkanmaları ve su baskını ihbarlarına karşı acil müdahale ekiplerine ilave olarak, 180 kişilik nöbetçi ekip oluşturuldu. ASAT, şiddetli yağış uyarısına karşı kamyon, kepçe kanal açma kombine aracı, kuka yüksek basınçlı kanal açma araçlarını hazır bekletiyor. Büyükşehir Belediyesi, mazgallarda tıkanmalara sebep olabilecek poşet, pet şişe ve ağaç dallarının temizlenme noktasında ilçe belediyeleri de uyararak, gerekli çalışmaların yapılmasını istedi.