EKONOMİ - 16 Eylül 2019 Pazartesi 16:13

Sütte yeni dönem başlıyor: Kaçaklar anlık olarak önlenecek

A
A
A
Sütte yeni dönem başlıyor: Kaçaklar anlık olarak önlenecek

Süt Ürünleri Sektörünün Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan tek proje olan "Süt Birlikleri Dijital Rehabilİte" projesinin uygulama sözleşmesi Tekirdağ’da İmzalandı.

Süt Ürünleri Sektörünün Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan tek proje olan "Süt Birlikleri Dijital Rehabilİte" projesinin uygulama sözleşmesi Tekirdağ’da İmzalandı. Proje kapsamında süt kaçakları önlenecek ve bu projenin tüm Türkiye’de uygulanması için çalışmalar yapılacak.


Hayrabolu Süt Üreticileri Birliği tarafından hazırlanan "Süt Birlikleri Dijital Rehabilite" projesinin uygulama süresi 15 ay, toplam bütçesi 383 bin 211 TL olacak ve bu bütçenin yaklaşık 345 bin TL’si Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak. Proje sayesinde dijital teknolojiye geçilerek; üretim, hizmet ve pazarlama süreçlerinde ileri teknolojik izlenebilirlik sağlanacak ve bu süreçlerde verimlilik artışı söz konusu olacak. Mevcut durumda sütü getiren çiftçi, sütü kantarlarda tartmakta ve kantarlarda yazan rakam manuel olarak ilgili kişiler tarafından kayda geçiriliyor. İlgili kişiler çiftçiye getirdiği sütün bedelini yansıtan makbuz/fiş veriyor ve sonrasında da o fişleri ödeme yapılması için listeleyerek elle giriyor. Bu hem işçilik olarak fazla zaman harcanmasına hem de elle girişlerde olası hatalara sebep oluyor. Projenin uygulanmasıyla izlenebilirliğin dijitalleşmesi kapsamında tüm bu sıkıntılar ortadan kalkacak. Proje kapsamında geliştirmesi hedeflenen yazılım ve entegrasyonu sayesinde; her çiftçiye özel tanımlanan bir RFID (radyo frekansı kullanarak nesneleri tekil ve otomatik olarak tanıma yöntemi) kart verilecek.



Akıllı kestirim algoritmaları oluşturması hedefleniyor


Çiftçi sisteme kartını okutup, sütünü süt toplama indikatörünün olduğu kazana boşaltacak ve çiftçi tarafından alman süt miktarı dijital ortamda otomatik olarak belirlenerek, çiftçinin sahip olduğu karta tanımlanacak. Çiftçi ekrana kartı okuttuğunda; çiftçi bilgileri, getirdiği lokasyon ve sütün miktarı vb. bilgiler anlık olarak kaydedilip, istenildiğinde excel ortamında çıktı alınabilecek. Bu sistemin aktif hale gelmesi sayesinde; manuel kayıt sistemindeki fazla ve hatalı işçiliklerin önüne geçilerek, anlık İzlenebilirlik hatasız ve kolay bir şekilde sağlanabilecek. Sistemde çiftçilerin profili, hayvanların sayısı, gelen süt miktarı vb. veriler kayıt altında olacağı için, bu veriler istatistik sunucu yazılımlarında işlenerek süt üretim verimliliğine yönelik akıllı kestirim algoritmaları oluşturması hedefleniyor.



“Herhangi bir kaçak olmayacak”


Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin imza töreninde yaptığı açıklamasında, “Bizim buradaki amacımız sütü anlık olarak kayıt altına alınması. Anlık olarak ta üreticiye, birliğe, sanayiciye ve bakanlığa dolaştırılması. Bu sadece bir Hayrabolu meselesi değildir. Bunun ardından sıra Trakya ve Türkiye’de bu uygulamayı yapacağız. Bu uygulamayı bakan beye de anlattım genel müdürlüğe anlattım onlarında çok hoşuna gitti. Ülkenin menfaati olan bir şey. Üretici, sanayici, birlikler, devlet hepsi iç içe olacaklar ve burada herhangi bir kaçak olmayacak. Anlık olarak örneğin Ersin Bilmeç sütünü döktü sütünde ne var. Yani bir şey yoksa anlık olarak kabul edilecek. Anlık olarak ta Ersin Bilmeç’in cep telefonuna mesaj düşecek. Bu mesaj oraya düştüğü zaman birliğe de düşecek. Bakanlığa ver merkez birliğine de düşecek. Anlık olarak ta kayıt altına almış olacağız. Sütün kalitesiyle birlikte sanayicide bunu bilecek. Ürün kayıt altına alındıktan sonra bunun planlanması da olacak” dedi.



Türkiye’de uygulanabilecek modelin temeli atıldı


Trakya Kalkına Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise, “Mali Destek Hizmetleri kapsamında proje desteğine çıkmakta 2010 yılından yaklaşık işte bu sene 2019 yılındayız. 2019 yılına kadar her sene mali destek, hibe desteklerine çıktık. Trakya’nın büyümesi için kalkınması için tarımdan sanayiye, sanayiden sağlığa, bununla birlikte kamunun, özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının birlikle birlikte kalkına bilmesi için proje geliştirmede imkan sağlayacak. Mekanizmalar geliştirdik. Bugün burada bulunmamızın nedeni, Hayrabolu Süt Birliğimizin yapmış olduğu aslında Tevfik Başkanımızın da uzun zamandan beridir yapmaya çalıştığı, denediği nihayetinde bu iş daha kurumsal bir şekilde yapılırsa devlet tarafından da bu iş organize edilirse uzun vadede Hayrabolu’dan başlamak üzere Kırklareli, Tekirdağ, Edirne tüm Trakya’da sonrasında ise tüm Türkiye’de uygulanabilecek bir projenin modelinin temelini burada inşallah atacağız” dedi.



Amaç bu modeli Tüm Türkiye’de uygulamak


Şahin konuşmasının devamında, "Bu anlamda projede aslında bir dijital dönüşüm projesi aslında. Hayatın her alanında dijitalleşme oluyor. Eskiden ne yapardık sütlerimiz, herkes götürürdü. Teslim ederdi oda kaç kilo aldığını elden yazardı. Sonra süreç biraz değişti biraz dijital ortama geçildi. Amacımız bu yöntemle. Sürü üreten çiftçinin, sütü verdiği zaman verdiği ürünün kalitesini görmesi, bu kaliteye göre de fiyatlanmasının yapılması. Sonra hesabına paranın geçilmesi. Böylece elden alışverişin azalması. Bu noktada Hayrabolu’nun sütünü bilirsek, Tekirdağ’ın sütünü bilirsek ve Trakya’daki sütü bilirsek o zaman biz burada kaç hayvanımız var, kaç kilo süt üretiyoruz bunların kaliteleri nelerdir. Gerçekte kalitede bir sorun varsa, buna yönelik bölgelerimizde bulunan üniversitelerimiz var. Namık Kemal Üniversitesinde Ziraat Fakültesi bölümümüz var. Onlarla işbirliği içerisinde bu sütün kalitesinin artırılması ile ilgili çalışmalar yapabileceğiz. Eğer bu model tüm Türkiye’de uygulanabilirse buna göre ’Evet Türkiye’deki süt oranı bu kadardır. Şu kadar ton üretim yapılmaktadır. Bu ürünün kalite değerleri de bunlardır’ diye buna göre hükümetimize politikalar önermekte çok ciddi yardımcı olacak” diye konuştu.


Konuşmalardan sonra projeye ilişkin Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin ile Trakya Kalkına Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin arasında imzalar atıldı.


Toplantıda projeyi hazırlayan Hayrabolu Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balkan’da bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar bu yıl da iftar geleneği bozmadı. Pandemi nedeniyle Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar bu yıl Cumhuriyet Meydanı’nda toplu iftar yemeği düzenledi. Düzenlenen yemeğe yalnızca Galatasaray taraftarları değil tüm taraftarlar kendi takımlarının formalarıyla birlikte katılarak dostluk sergiledi. Galatasaray taraftarı Serkan Çakmak, “Bugün Sındırgılı Galatasaraylılar olarak iftar yemeği düzenledik. İftar yemeğimize sadece Galatasaraylılar değil, Fenerbahçeliler, Beşiktaşlılar bütün taraftarlar burada birlik ve beraberlik içinde çok güzel bir organizasyon oldu. Herkese teşekkür ediyorum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun sağ olun var olun“ şeklinde konuşurken Sındırgı’nın Aziz Yıldırım’ı Arif Gezgin, “Galatasaraylıların yaptığı bir iftar programına bir Fenerbahçeli olarak katılmaktan şeref ve mutluluk duyarım. Allah kabul etsin. Futbol sahada, dostluk her yerde.” dedi. Galatasaraylılar Derneği üyesi ve Milliyetçi Hareket Partisi Sındırgı İlçe Başkanı Hasan Aslan, “Sındırgı Galatasaraylılar Derneği üyesiyim. Bugün dernek olarak bir iftar programı düzenledik. Ama program sadece bize değil. Tüm diğer takımları da davet ettik. Gayet de güzel kardeşlik ortamının olduğu herkesin katılım sağladığı bol katılımlı bir iftar programı oldu. Katılan herkese teşekkür ediyoruz. Herkesin Ramazan ayını kutluyoruz. Şimdiden herkesin Ramazan Bayramı da kutlu olsun. Teşekkür ediyorum“ dedi. Fenerbahçe forması ile dostluk örneğine ortak olan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “İşte güzellik bu. Herkes formasını giyip buraya iftara katıldı. Bizler de buradayız. Ebedi dostluk, ezeli rekabet her zaman bu ülkede kazanan olacaktır” şeklinde konuştu.
Balıkesir Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü Altıeylül Belediyesi bünyesine kazandırmış olduğu 2 adet sıfır atık, 2 adet de katı atık toplama aracıyla filosunu güçlendirdi. Altıeylül’ün daha temiz ve çevreci bir ilçe olması için çalıştıklarını ifade eden Belediye Başkanı Hasan Avcı, “Bünyemize kazandırmış olduğumuz 4 adet yeni araçla sıfır atık çalışmalarımızı daha da hız kazandıracağız” dedi. Çevre ve doğa dostu bir belediyecilik anlayışıyla hareket eden, geri dönüşüm ve ‘Sıfır Atık’ projeleriyle Altıeylül Belediyesi, 2023 yılında da çevreci belediyeler arasında öncü rolünü korudu. Yıl boyunca yürütülen Sıfır Atık çalışmaları sayesinde 60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar da bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Başkan Hasan Avcı: “Filomuzu güçlendirdik” Başkan Hasan Avcı; konuyla ilgili şunları ifade etti: “Altıeylülümüzü sıfır atık ve geri dönüşüm bilinci yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde geniş bir tabana yayıldı. En büyük hedefimiz temiz doğa, mutlu bir gelecek. Bu hedefimize, çevre sağlığına hassasiyet ve duyarlılık gösteren tüm hemşerilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Altıeylül Belediyesi daha temiz ve atıkların kaynağından ayrıştırılması hedefiyle sürdürdüğü çalışmalarda kullanılmak üzere 2 adet Evsel Katı Atık Toplama Aracı ve 2 adet geri dönüştürülebilir atıkları toplama aracı ile filosunu güçlendirdi” dedi. “ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz” Başkanı Hasan Avcı Müdürlüğümüz ve Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüz bünyesine kattığımız araçlarımızla filomuzu daha da güçlendirerek ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz. Sıfır atık için 2 adet, katı atık toplama için de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet yeni aracımızı filomuza kazandırmış olduk. Altıeylülümüz için şehrimiz için durmadan, yorulmadan ekibimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz” dedi. -Başkan Avcı: “Her alanda hizmetlerimizi artıracağız” Geçtiğimiz yıl içerisinde merkez ve kırsal mahallelerimize 16 bin 500 adet çöp konteyneri dağıtıldığını ifade eden Başkan Avcı, “60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Ayrıca 115 adet tek biriktirme kumbarası ile 100 ton tekstil atığı, 12 farklı noktada bitkisel atık yağma makineleri ile 2 bin 500 litre bitkisel atık ve bin kilogram atık pil toplanarak geri dönüşüme kazandırılmıştır. Altıeylül ilçemizin daha sağlıklı ve daha yaşanabilir yer olması amacıyla çevreye sosyal projelere ve her alanda hizmetlerini arttırarak sürdüreceğiz”