EKONOMİ - 29 Mart 2021 Pazartesi 18:05

İstanbul örneğini verdi, lokantaların açılmasını istedi

A
A
A
İstanbul örneğini verdi, lokantaların açılmasını istedi

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr.

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Çelik, İstanbul’un yüz binde 100’ün üstünde vaka sayısının Tokat’tan daha yüksek olduğuna dikkat çekerek, "İstanbul’daki restoranlar, kafeler birçok yer açık. Tokat hala kapalı. Bunu bir haksızlık olarak görüyor arkadaşlar” dedi.


Sağlık Bakanlığının verilerine göre çok yüksek riskli iller arasında yer alan Tokat’ta yaklaşık 4,5 aydır lokanta, kafe ve kıraathaneler kapalı. Kısa çalışma ödeneğinin 31 Mart 2021 tarihinde sona eriyor olması esnafı endişelendiriyor. Bakanlar Kurulu’nda açıklanacak olan kararların arifesinde yeni düzenlemeler bekleyen esnaf iş yerlerini açmayı ümit ediyor.


Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Çelik, İstanbul’un yüz binde 100’ün üstünde vaka sayısının Tokat’tan daha yüksek olduğuna dikkat çekerek, "İstanbul’daki restoranlar, kafeler birçok yer açık. Tokat hala kapalı. Bunu bir haksızlık olarak görüyor arkadaşlar. Yani bu anlamda yeni düzenlemeler yapılmasına ihtiyaç var diye düşünüyoruz. En azından işte Tokat 155 bin merkez nüfusu baz alacak olursak yani 100 binde yüzlük sayının altında eğer merkez kalıyorsa, bir iki ilçede sayıların yüksek olmasının bedelini merkezdeki esnaf ödemesin. Pandeminin yayılmasını engel olacak tedbirler alınarak her türlü tedbirler açılabilir diye düşünüyoruz. Biz tabii burada 3-5 tane iş insanı para kazanacak diye iş insanı mağdur olsun, sıkıntı yaşasın zarar görsün de istemiyoruz. Bütün bunlara dikkat ederek yeni birtakım düzenlemeler daha akılcı, daha mantıklı yapılabilir diye düşünüyoruz” dedi.


Başkan Çelik, esnafın desteğe ihtiyaç duyduğunu dile getirerek, “Cumhurbaşkanımızın en son açıklamış olduğu bir ekonomik programda işte yeni finansal tedbirler alacaklarını, KGF kredilerini tekrar sektörel bazlı açacaklarını söylemişlerdi. Bunların bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz. Yani hibeler, destekler finansal birtakım çalışmalarla iş insanları rahatlatılması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.



"İstanbul’da ne uygulanıyorsa Tokat’ta aynısının uygulanmasını istiyoruz"


Lokanta işletmecisi Mücahit Yılmaz ise yaklaşık 4,5 aydır paket servisi ile çalıştıklarını belirterek, “Bugün görüyoruz ki İstanbul yüksek risk grubunda olmasına rağmen lokantalar hala açık biz kapalıyız. Yani bunun sebebi ve nedeni biz hala yorumlayamıyoruz. Biz açılmayı bekliyoruz. Özellikle personelimizle beraber açılma bekliyoruz. Bir de malum biliyorsunuz bu ay itibariyle Sayın Cumhurbaşkanımız da söyledi. Kısa çalışma ödeneği bitiyor. Yani bu ay son. Biz bu personelimizle ne yapacağız? Çok ciddi sektörümüzün sıkıntıları var ve şu anda artık 4,5 ay sonra artık dayanacak gücümüz hiçbir şekilde kalmadı. Neredeyse işletmeler kapatacak duruma geldik. O derecedeyiz yani. Çok ciddi sıkıntılarımız var şu anda. Bizim devlet büyüklerimizden beklediğimiz. İstanbul’da ne uygulanıyorsa Tokat’ta aynısının uygulanmasını istiyoruz. Yani İstanbul’da bir gün eğer bizden yüksekse ve yüksek gruptaysa İstanbul’a eğer açık hizmet ediyorsa biz de bugün açılmak istiyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü Altıeylül Belediyesi bünyesine kazandırmış olduğu 2 adet sıfır atık, 2 adet de katı atık toplama aracıyla filosunu güçlendirdi. Altıeylül’ün daha temiz ve çevreci bir ilçe olması için çalıştıklarını ifade eden Belediye Başkanı Hasan Avcı, “Bünyemize kazandırmış olduğumuz 4 adet yeni araçla sıfır atık çalışmalarımızı daha da hız kazandıracağız” dedi. Çevre ve doğa dostu bir belediyecilik anlayışıyla hareket eden, geri dönüşüm ve ‘Sıfır Atık’ projeleriyle Altıeylül Belediyesi, 2023 yılında da çevreci belediyeler arasında öncü rolünü korudu. Yıl boyunca yürütülen Sıfır Atık çalışmaları sayesinde 60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar da bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Başkan Hasan Avcı: “Filomuzu güçlendirdik” Başkan Hasan Avcı; konuyla ilgili şunları ifade etti: “Altıeylülümüzü sıfır atık ve geri dönüşüm bilinci yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde geniş bir tabana yayıldı. En büyük hedefimiz temiz doğa, mutlu bir gelecek. Bu hedefimize, çevre sağlığına hassasiyet ve duyarlılık gösteren tüm hemşerilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Altıeylül Belediyesi daha temiz ve atıkların kaynağından ayrıştırılması hedefiyle sürdürdüğü çalışmalarda kullanılmak üzere 2 adet Evsel Katı Atık Toplama Aracı ve 2 adet geri dönüştürülebilir atıkları toplama aracı ile filosunu güçlendirdi” dedi. “ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz” Başkanı Hasan Avcı Müdürlüğümüz ve Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüz bünyesine kattığımız araçlarımızla filomuzu daha da güçlendirerek ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz. Sıfır atık için 2 adet, katı atık toplama için de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet yeni aracımızı filomuza kazandırmış olduk. Altıeylülümüz için şehrimiz için durmadan, yorulmadan ekibimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz” dedi. -Başkan Avcı: “Her alanda hizmetlerimizi artıracağız” Geçtiğimiz yıl içerisinde merkez ve kırsal mahallelerimize 16 bin 500 adet çöp konteyneri dağıtıldığını ifade eden Başkan Avcı, “60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Ayrıca 115 adet tek biriktirme kumbarası ile 100 ton tekstil atığı, 12 farklı noktada bitkisel atık yağma makineleri ile 2 bin 500 litre bitkisel atık ve bin kilogram atık pil toplanarak geri dönüşüme kazandırılmıştır. Altıeylül ilçemizin daha sağlıklı ve daha yaşanabilir yer olması amacıyla çevreye sosyal projelere ve her alanda hizmetlerini arttırarak sürdüreceğiz”