- 12 Şubat 2021 Cuma 13:11

Kadın urgancı sıra dışı mesleği ile dikkat çekiyor

A
A
A
Kadın urgancı sıra dışı mesleği ile dikkat çekiyor

Tokat’ta 24 yıldır urgancılık yapan Ayşe Darende, sıra dışı mesleği ve çalışma azmi ile hemcinslerine örnek oluyor.

Tokat’ta 24 yıldır urgancılık yapan Ayşe Darende, sıra dışı mesleği ve çalışma azmi ile hemcinslerine örnek oluyor.


Tokat’ın tarihi mekanlarından Taşhan’da açtığı iş yerinde 2 çocuk annesi Ayşe Darende (47) unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin arasına giren urgancılığı yaşatmaya çalışıyor. Eşinden öğrendiği mesleğine 1997 yılında evinde başlayan Darande, yaklaşık 10 yıldır açtığı iş yerinde el işi hayvan yularları ve köpek tasması yapıyor. Kendirin az bulunması ve fiyatının yüksek olması nedeniyle daha çok naylon iplerden el işi ürünleri tasarlayan Darende, yurt içi pazarına gönderiyor. ’Urgancı Ayşe’ olarak tanınan Darende, çalışma azmiyle hemcinslerine de örnek oluyor.


Mesleğinde birçok usta ile çalışarak kendini geliştirdiğini belirten Ayşe Darande, “Eşimden ve bu işi ustalarından öğrenerek kendimi geliştirdim. Şimdi kendi dükkanımda işimi severek yapıyorum. Tokat’ta urgancılık üzerine kadın olarak kapsamlı bir şekilde bu işi yapan sadece ben varım. Bu dükkandaki tüm ürünleri ben kendi ellerimle yaptım” diye konuştu.



“İşimi severek yapıyorum”


Kadın olarak urgancılık yapmanın zorluklarına değinen Darende, “Bir kadın olarak bu mesleği yapmak zor oluyor. Hem ağır, hem erkek işi yorucu bir iş. Fakat ben işimi severek yapıyorum. Pazarını bulabilmek, bir kadın olarak bunu insanlara sunabilmek oldukça zor. Ben başardım, çok başarılı bir şekilde ilerliyorum. Uzun bir süre de devam ettirmek istiyorum” ifadelerini kullandı.


Darende, mesleğine nasıl başladığını anlatarak, “Evlendikten sonra eşimin düşündüğü iş olmayınca bu işe başladık. Sonraları ilgimi de çekmeye başladı. Şu an yaptığım çok çeşitli yularlar, tasmalar var. İnsanların istedikleri modelde, boyda hazırlıyorum, aradıkları her şeyi burada bulabiliyorlar” diye konuştu.


Bu mesleği yaptığını görünce şaşıranlar olduğunu belirten Darende, sözlerine şöyle devam etti:


“Müşteri geliyor, at yuları, eşek yuları isteyecek içeriye giriyor. Bu bayanmış diyor, beni görüyor geri çıkıyor. Peşinden çıkıyorum, geri çağırıyorum. Geliyor ama isteyeceğini bir türlü söyleyemiyor. Şimdi alıştılar istedikleri gibi geliyorlar, ihtiyaçlarını söylüyorlar.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Bocce sporunun ihtiyar delikanlıları Alanya’da yarıştı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılında 6’ncısı gerçekleştirilen Yaşlı Resmi Huzurevleri Yetişkin Gençler Huzur Bocce Ligi’nde ilk dörde kalan takımlar Antalya’nın Alanya ilçesinde hem tatil yaptı hem de yarıştı. 29 Ekim- 3 Kasım 2023 tarihleri arasında Antalya’nın Side ilçesinde huzurevlerinde kalan yaşlılara yönelik Gençler Huzur Bocce Ligi düzenlendi. Şampiyonada son dörde kalan Aksaray Kadir Üçyıldız Huzurevi takımı birinci olurken, Osmaniye Özden Huzurevi ikinci, Erzincan 100.Yıl Atatürk Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi (HYBRM) üçüncü, Samsun Bafra 75. Yıl Huzurevi ise dördüncü oldu. İlk dörde giren takımlara ödül olarak Alanya’da 5 günlük tatil hakkı tanındı. Takımlar Alanya Huzurevi’nde bir araya gelerek Alanya Huzur Evi Bocce ekibiyle karşılaştı. Turnuvanın finalinde Alanya Huzurevi takımı, Erzincan 100. Yıl Atatürk Huzurevi’ni 12-11 yenerek şampiyon oldu. Ayrıca takımlar yarışmanın ardından ilçede tekne turu ve mağara gezisi yaparak turistik yerleri ziyaret edecek. “Bu spordaki amaç aktif yaşlanmak” Yarışmayla ilgili açıklamalarda bulunan Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Galip Sökmen, Bocce sporunun daha rahat yapıldığından dolayı bakanlık tarafından seçildiğini ifade ederek, “Bu spordaki amaç aktif yaşlanmak. Bakanlık tarafından huzurevindeki yaşlılarımız, çocukları ve yakınları tarafından bırakıldıkları havasından kurtulmaları, aktif, sağlıklı yaşlanmaları için onlara uygun aktif spor dalları hakkında araştırma yapıldı Bedensel engelli birinin dahi rahatlıkla oynayabileceği için bocce sporu üzerinde duruldu. Antalya’da olan yarışmaların bölge birincileri finali için buraya geldi” dedi. “81 ildeki sporcuları birleştirerek bütün yaşlıları topladılar” Yarışmaya katılan 76 yaşındaki Şahin Dursun, “Samsun’dan geldim, 8 senedir takım kaptanlığını yürütüyorum. 81 ildeki sporcuları birleştirerek bütün yaşlıları topladılar. Birbirimizi tanımaya başladık. 2017’de Samsun’a Türkiye şampiyonluğunu getirdik. Alanya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü’nden daha fazla ilgi alaka gördük. Hepsine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. “2017’den beri bocce oynuyorum” Bocce sporunu 7 yıldır yaptığını ifade den Mehmet Böle isimli sporcu ise, “Aksaray olarak Bocce şampiyonası finalinde Türkiye şampiyonu olduk. 2017’den beri oynuyorum, kaptanlığını da yapıyorum. Bugünde kadar devam etti. Bir dahaki senelerde de inşallah bunları görürüz” dedi.