GENEL - 02 Ocak 2021 Cumartesi 13:01

Korona acilin Şirin hemşiresi

A
A
A
Korona acilin Şirin hemşiresi

Tokat’ta pandemi biriminde çalışan hemşire Şirin Yiğit, mesleğinin ilk yılında korona virüsle mücadele etmeye başladığını belirterek, "Ailemle ilk başlarda çok korktu ama şu anda benle gurur duyuyorlar.

Tokat’ta pandemi biriminde çalışan hemşire Şirin Yiğit, mesleğinin ilk yılında korona virüsle mücadele etmeye başladığını belirterek, "Ailemle ilk başlarda çok korktu ama şu anda benle gurur duyuyorlar. Zor bir durumda ülkeme hizmet ettiğimi için bende mutluyum" dedi.


Tokat Devlet Hastanesinde korona virüs hastalarının ilk muayenesinin yapıldığı pandemi biriminde hemşire Şirin Yiğit (26) özveri ile çalışıyor. Türkiye’de korona virüs vakasını ilk görüldüğü ayda meslek hayatına başlayan ve sürecin başından beri pandemi servisinde çalışan Şirin hemşire enerjisi ile hastalara moral veriyor. Bugüne kadar korona virüse yakalanmadığı için kendini şanslı hisseden genç hemşire tedbirlerin elden bırakılmaması yönünde uyarıyor. Göreve başladığı aylarda ailesinin çok endişelendiğini ama şuan kendisi ile gurur duyduğunu belirten Yiğit, bu zor günlerde hizmet etmekten dolayı gurur duyduğunu kaydetti. Adını duyanların kendisine karşı çok iyi yaklaştığını belirten Yiğit, "Meslek hayatımın özellikle ilk yılında böyle bir süreçle göreve başlayacağımı hiç tahmin etmemiştim. Ama şuna inanıyorum böyle bir zor süreci atlatabilirsek bundan sonraki süreç bizim için daha kolay olacak. Çünkü korona virüs zor seyreden bir hastalık ne yazık ki. Bundan sonra daha rahat olacağına inanarak devam ediyoruz" dedi.



"Kazanan biz olarak devam edeceğimize inanıyorum”


2020 yılının sağlık camiası için çok zor geçtiğini belirten Yiğit, “Birçok arkadaşımız, yakınlarımız covid -19 oldu. Hastalarımız çok fazla ölüm haberleri ile duyuldu. Tokat Devlet Hastanesi çok yoğun çalıştı. Şuan bir nebze olsun rahatlamış olsak ta ağır hastalarla karşılaşmaktayız. Süreç bizim içim zordu yakınlarımıza karşı kendimizi izole etmek zorunda kaldık. Çünkü pozitif sayılar artıkça ailelerimizle görüşmekten uzakta kaldık. Tabiki bunlar bizi yordu ama pes etmedik. Hep birlikte başaracağımıza inanarak süreci devam ettiriyoruz. Umarım yeni yılın özellikle biz sağlık camiası için çok daha rahat bir nefes aldığı, covidi bitirdiğimiz bir yıl olur. Kazanan biz olarak devam edeceğimize inanıyorum” dedi.



Korona virüs her yaş gurubundan insanı etkiledi


Korona virüsün sadece belirli bir kitleyi etkilemediğini ifade eden Yiğit, “Bebek, çocuk hastalarımız, yetişkin hastalarımız oldu. Bu hastalık sadece belirli bir kitleyi etkilemedi. Hiç tahmin edemeyeceğiniz şekilde ağır tablolarla karşılaştık. Bunlar zordu. Bir çok hasta biz onlara yaklaştığımız da hep nefeslerini ve yönlerini çevirme eyleminde oldular. Çünkü bizi korumak istediler. Karşılıklı bir koruma ve anlayış mekanizması gelişti. Hasta ile sağlık çalışanı arasında. Bu şekilde süreci devam ettirdik" diye konuştu.



"2020 bitti, korona virüs bitti gibi hayal etmek istiyoruz"


Moralimiz bu dönemde daha iyi olduğunu belirten Yiğit, "Çünkü hastalık seyri ve sayısı düştükçe bizde mutlu oluyoruz, yükümüzün azaldığına inanıyoruz. Biteceğine inanmak istiyoruz. Nöbete geldiğimizde günün yoğun geçmemesi adına iyi dileklerle başlıyoruz. Korona virüsle baş başa iken bunu biliyorsunuz. Şuan daha iyi. Yeni bir yıl sanki 2020 bitti, korona virüs bitti gibi hayal etmek istiyoruz. Bu şekilde çalışıyoruz yeni yılın ilk günleri de nöbetteyiz" ifadelerini kullandı.



Mesleğini bırakmayı düşünmedi


“Korona virüs tablosundaki yoğunluk nedeni il mesleğinizi bırakmayı düşündünüz mü?” şeklinde soruya Yiğit’ "Çok yorucu idi ama bir taraftan da siz ihtiyacın odluğunu çok hissediyorsunuz, toplum aileniz yakınlarınız sürekli size sorular yöneltiyor. Herkesi hastalıkla ilgili bilgilendirmeniz gerekiyor. Çünkü herkes çok merak ediyor. Ama tabi ki insanların size ihtiyacın olduğunu hissetmek aslında orda olmanız gerektiğini daha çok kabul ettiriyor. Bu şekilde pes etmedik, bir çok arkadaşımız meslek hastalığına yakalandı, covid oldu. Ölümden döndü, meslek hastalığından vefat eden personelimiz oldu. Bunlar çok üzücü tablolardı. Umarım hep birlikte atlatacağımıza inanıyorum" şeklide cevap verdi.



Türkiye’de korona virüs görüldüğü Mart ayında mesleğin başladı


Görevine korona virüsün ilk görüldüğü günlerden kısa bir süre sonra 18 Mart’ta atandığını belirten Yiğit sözlerine şöyle devam etti: "Mesleğime korona virüsle başladım. Ailemle ilk başlarda çok korktu ama şuanda benle gurur duyuyorlar. Zor bir durumda ülkeme hizmet ettiğimi için bende mutluyum. Hiç unutamayacağım bir anı aslında"



Korona virüse yakalanmadı


Şirin Yiğit, koron virüs hastalığına yakalanmadığını belirterek, "Ama yakalanan bir çok arkadaşım oldu. Kendimi bu konuda şanslı hissediyorum. Bunda en önemli çıkarım olarak ta sağlık çalışanları olarak ekipman, donanımlarınızı kesinlikle hastanıza yaklaşırken terk etmemeniz gerekiyor. Sosyal hayatınızda da taşıyıcı olmamamınız gerekiyor. Çünkü topluma göre çok yüksek bir oranda risk faktörüyüz. Toplumda hastanede çalıştığınız söylediğiniz de toplum sizi kendinden bir adım geriye çektiği için daha iyi koruyucu olmanız lazım. Genç olabilirsiniz, kronik rahatsızlığınız olmayabilir ama bunlar covid olmayacağınız anlamına gelmiyor. O nedenle maske, ekipman dikkatli ve koordineli bir şekilde çalışarak sürçte covid olmadan tamamlamak yolunda diliyorum" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.