KÜLTÜR SANAT - 08 Haziran 2021 Salı 23:11

Pandemi en çok onları etkiledi, 7 aydır açılmayı bekliyorlar

A
A
A
Pandemi en çok onları etkiledi, 7 aydır açılmayı bekliyorlar

Türk hamam geleneğinin yaşatıldığı Tokat’ta hamamcılar, pandemi nedeniyle 7 aydır kapalı olan hamamların açılmasını bekliyor.

Türk hamam geleneğinin yaşatıldığı Tokat’ta hamamcılar, pandemi nedeniyle 7 aydır kapalı olan hamamların açılmasını bekliyor.


Yurt gelinde hamamcılar pandemi dolayısı ile zor günler geçiriyor. 7 aydır kapısına kilit vurulu olan hamamlarda çalışan tellakların birçoğu iş kolunu değiştirmeye başladı. Tokat’ta 181 yıldır hamamcılık yapan ailenin 5. kuşak temsilcisi Mustafa Durmuş, uzun süre kapalı olmaları nedeni ile tellakların başka meslekler bularak çalıştığını belirterek, “Benim elemanların birçoğu inşaatlarda, bulabildikleri yerlerde işe başladılar. Yeniden o işçileri istihdam etmek de zor olacak. Bu meslekte öyle sıradan vatandaşı getirip de çalıştıracağımız bir meslek değil. Bir masaj, bir kese öyle hemen birden bire onu öğrenemiyorsun, kolay da değil“ dedi.



“Hamamlar ilk defa uzun süre kapalı kaldı”


Durmuş, ilk defa hamamların bu kadar süre kapalı kaldığına dikkat çekerek, “Ecdat Osmanlı da dahil Cumhuriyet devletimiz de dahil hamamlar bu kadar süre kapalı kalmamıştır. Ülkemizde hamamlar 7 aydır kapalı. Çok sıkıntılı bir dönem geçiriyoruz. Türkiye genelinde bin civarında işletmecimiz var. Bir 5 bin civarında çalışanımız var. Çok perişan haldeler. Bir an önce iş yerlerimizin açılmasını, tekrar eskiye dönülmesini dört gözle bekliyoruz” diye konuştu.


Baba mesleğini yaşatan Durmuş, "Hamam demek temizliktir. Ecdat bu temizliğe şimdiki insanlarımızın olduğu gibi çok önem veriyormuş. Ecdadımız cami yanına mutlaka bir hamam yaptırmıştır. Bu Türkiye’deki bütün vilayetlerimizde vardır. Vatandaş gelir hamamda göbek taşında yatar dinlenir. Ondan sonra da bir kese olur. O bir yıkanmayla bir iki hafta rahat bir nefes alır, rahat eder. Hamamdan sonra kendisini yeniden doğmuşum gibi hisseder” ifadelerini kullandı.


Hamam kültürünün yeni nesille birlikte farklılaştığını ifade eden Durmuş, “Batıda örneğin İstanbul’da, İzmir’de, Bursa’da yeni gençlerimiz bu kültürü başka şekilde kullanmaya başladılar. Havuzdur, saunalar veya SPA’lar yapıldı. Orada havuzlara giriyorlar, kafeteryada dinleniyorlar. Ama Anadolu’da daha farklı. Buradakiler daha güzel insanı dinlendiriyor. Göbek taşına yatacaksın dinleneceksin. Ondan sonra da güzel kese ne olacaksın” diye konuştu.



Hamam denilince ’Tokat’ akla geliyor


Osmanlı’dan bu yana gelen Türk hamam geleneğini Tokat’ta yüzyıllardır yaşatılıyor. 1730 Patrona Halil isyanında Padişah 1’inci Mahmut’un emriyle o dönem hamamların işletmeleri Tokatlılara devredildi. Zamanla bu kültürün yaygınlaşması ile birlikte Tokatlılar hamamcılığı meslek haline getirdi. Yurt gelinde yüzde 80’ne yakının Tokatlı olduğu hamamcıların kültürü yaşatmaya çalışıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Tobias Andresen: "İlk profesyonel galibiyetimi aldığım için gerçekten mutluyum" 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tur’unun 137,9 kilometrelik Marmaris-Bodrum etabını kazanan Tobias Andresen, "DSM-Firmenich-PostNL takımı adına ilk profesyonel galibiyetimi aldığım için gerçekten mutluyum" dedi. 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tur’unun 137,9 kilometrelik Marmaris-Bodrum etabını DSM Firmeneich takımından Tobias Andresen 3 saat 29 dakika 42 saniye ile kazandı. Yarışların ardından Tobias Andresen açıklamalarda bulundu. Andresen, "DSM-Firmenich-PostNL takımı adına ilk profesyonel galibiyetimi aldığım için gerçekten mutluyum. Ayrıca Giro d’Italia hazırlıklarımızı tamamlamak ve öne geçme antrenmanı yapmak için de buraya geldik. Hollanda’da bir sprint antrenman kampımız vardı. Fabio ve ben birlikte çok çalıştık. Gerçekten Giro’ya uçmak için video analizimiz var ama açıkçası burada kendimizi kanıtlamak istedik. Fabio ilk galibiyetinden sonra çok mutluydu. İnanılmaz hızını gösterdi. Burada bazı galibiyetler almak istedik ve bu, Giro’ya giden sürecin bir parçası. Sprintlerde önceliğimiz her zaman Fabio’dur ve ben onun son önde gelen adamıyım. Henüz 21 yaşındayım, bu benim için büyük bir iş ama böyle günlerde bana genellikle önde kalmam söylenir. Yani eğer Fabio başaramazsa şansımı deneyebilirim. Ama eğer aşılırsa öncelik kendisinde kalacak. Rüzgar bugün ya da sadece son inişte bizi pek etkilemedi ama ben risk almamak için direkt gittim" dedi. "Belçika ya da Hollanda’da yarışmaktan daha güzel" 20 kilometrede iki bisiklet değişikliği yaptığını da söyleyen Andresen, "Bitime 10 km kala pelotona yeni döndüm, bu yüzden kaçışı yakalamaya ne kadar yaklaştığımızın farkında değildim. Onları bu kadar geç yakalamamız biraz sürpriz oldu ama şans eseri Astana orada bir sürü yardımcıyla birlikte oradaydı. Bazen diğer takımların aradaki farkı kapatması konusunda da kumar oynamanız gerekir. Bu benim Türkiye’ye ilk gelişim. Gerçekten hoş ve sıcak. Güzel bir ülke keşfediyorum, şu anda Belçika ya da Hollanda’da yarışmaktan daha güzel. Her gün sahilde kalıyoruz. Bugün yollar biraz zorluydu ama aynı zamanda yarışı daha güzel hale getirdi. TUR aslında yapılması çok güzel bir yarış. Tüm bir günlük yarışlardan sonra, tekrar en iyi şeklinize dönmek için bu tür bir haftalık bir yarışa ihtiyacınız var. Bu etap yarışı zihniyetine geri dönmek güzel. Her gün zor olduğundan iyi bir şekil verir. Dört gün içinde dördüncü yarış lideri olmam da bunun zorlu bir yarış olduğunu gösteriyor. Çok açık. Her gün aynı sürücünün turkuaz formayı giymemesi ve aynı takımın çekiş yapmaması gerçekten güzel, bu yarış için iyi bir şey" ifadelerini kullandı.