GENEL - 20 Eylül 2019 Cuma 11:20

Tarihi ipek yolu yeniden canlandırmak istiyorlar

A
A
A
Tarihi ipek yolu yeniden canlandırmak istiyorlar

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, İran’nın Tuyserkan şehri ile Niksar arasında ticari bir aks kurma kararı aldıklarını ifade ederek, "Geçmişte bölgemizden geçen ipek yolunu yeniden canlandırmanın peşindeyiz" dedi.

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, İran’nın Tuyserkan şehri ile Niksar arasında ticari bir aks kurma kararı aldıklarını ifade ederek, "Geçmişte bölgemizden geçen ipek yolunu yeniden canlandırmanın peşindeyiz" dedi.


Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, geçtiğimiz yıl Niksar’da düzenlenen Ceviz Çalıştayı’nın ikinci ayağı olarak İran’nın Hamedan Eyaletine bağlı Tuyserkan şehrinde gerçekleştirilen toplantıya katıldı. Ceviz kenti Niksar ile bir diğer ceviz şehri Tuyserkan’ın ortak değerlerini geliştirmek, yeni bir ticari ipek yolu kurmak için İran’nın Hamedan Eyaletine bağlı Tuyserkan şehrine giden Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, şehirde düzenlenen ceviz çalıştayı programına katıldı. Başkan Özcan’a ziyaretlerinde Niksar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Aybak, Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Sebahattin Yılmaz ve Niksar’dan bir heyet eşlik etti. Gerçekleşen ziyaretler ve temasların ardından açıklamalarda bulunan Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, Tuyserkan şehri ile kardeş şehir olma yolunda çalışmaları başlattıklarını belirtti.



İpek yolunu yeniden canlandırmak istiyorlar


Başkan Özcan, “İlçemizin iki değerinden biri olan ceviz konusunda İran’nın Hamedan Eyaletine bağlı Tuyserkan şehrimiz ile birlikte hareket ediyoruz. Geçtiğimiz yıl belediyemiz olarak düzenlediğimiz Ceviz Çalıştayımıza Tuyserkan’dan bir heyet katılmıştı. Bu yıl ise kendileri bir çalıştay düzenleyerek bizleri davet ettiler. Üç gün süren programlarda çok sayıda temasımız oldu. İlk olarak Tuyserkan Belediye Başkanı Ehsan Piri ile buluşarak, birçok konu üzerinde istişarelerde bulunduk. Bu belediyemiz ile kardeş şehir olma konusunda çalışmaları başlattık. Ayrıca Tuyserkan Valiliği, Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz toplantı neticesinde, Tuyserkan ve Niksar arasında ticari bir aks kurma kararı aldık. Geçmişte bölgemizden geçen ipek yolunu yeniden canlandırmanın peşindeyiz. İnşallah bu iki şehrin kardeşliği ticaret ile daha da büyüyecek” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başköy’deki “Dede Helvası” geleneğinde helvalar şifa için yenildi Nilüfer’e bağlı Başköy Mahallesi’nde 1926’dan bu yana gerçekleştirilen geleneksel “Dede Helvası” buluşması yoğun katılımla gerçekleşti . Birlik ve beraberliğin yaşandığı etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir de katıldı. Nilüfer’e bağlı Başköy Mahallesi’nde yaşayanların geleneksel olarak sürdürdükleri “Dede Helvası” etkinliği bu yıl da büyük ilgi gördü. Selanik Krifçe Köyü’nden 1924 yılında mübadele nedeniyle göç edenlerin; yayılan hastalıklara karşı şifa amacıyla helva dağıtması bir geleneğe dönüştü ve 98 yıldır sürdürülüyor. Başköylüler’in bu yıl da aksatmadan sürdürdüğü Dede Helvası’na, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Milli Savunma eski Bakanı Turhan Tayan, Nilüfer İlçe Kaymakamı Murat Süzen, Nilüfer İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Aydın, Nilüfer İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Erdal Akbaş, Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey, Nilüfer Belediye Meclisi Üyeleri, Başköy Muhtarı Recep Uslu ile çevredeki mahallelerin muhtarları, gaziler ve mahalle halkı katıldı. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, 98 yıllık geleneğin yaşatılmasının çok değerli olduğunu belirterek bu tür etkinliklerin birlik ve beraberliği de güçlendirdiğini ifade etti. Buluşmada, mevlidin okunması ve duaların edilmesinin ardından konuklara pilav ve helva ikramı yapıldı. Çok sayıda kişi pilav ve helvayı afiyetle yerken, sağlık, bolluk ve bereket için de dua etti.