EĞİTİM - 14 Ekim 2020 Çarşamba 13:39

Tokat’ta 6 bin 607 öğrenciye ücretsiz etüt

A
A
A
Tokat’ta 6 bin 607 öğrenciye ücretsiz etüt

Tokat Valisi Ozan Balcı, "Etüt Tokat" ile büyük başarı elde ettiklerini ifade ederek, “Tüm Türkiye’ye örnek olan Etüt Tokat’a bu yıl da Eğitim Tokat TV kanalıyla devam ediyoruz” dedi.

Tokat Valisi Ozan Balcı, "Etüt Tokat" ile büyük başarı elde ettiklerini ifade ederek, “Tüm Türkiye’ye örnek olan Etüt Tokat’a bu yıl da Eğitim Tokat TV kanalıyla devam ediyoruz” dedi.


Tokat Valiliği öncülüğünde başlatılan İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen lise ve ortaokul son sınıf öğrencilerini Liseye Geçiş Sınavı (LGS) ve Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) hazırlayan Etüt Tokat Türkiye’ye örnek oluyor. Yeni eğitim öğretim döneminde 8. ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik etüt programı yüz yüze başladı. Ayrıca Eğitim Tokat TV’den desteklenen programla ilgili Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı, başkanlığında değerlendirme toplantısı yapıldı. Vali Balcı, Türkiye’de bir ilk olan ve il genelinde başlayan Etüt Tokat’ın amacın kentin akademik anlamda 5 yılda ilk 5 içerisinde yerini alması olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl gönüllü öğretmenlerle başlatılan Etüt Tokat ile büyük başarı elde ettiklerini ifade eden Vali Balcı, “Tüm Türkiye’ye örnek olan Etüt Tokat’a bu yıl da Eğitim Tokat TV kanalıyla devam ediyoruz. Öğrencilerimizi ayrıca ücretsiz yayınlarla destekliyoruz. Geçtiğimiz yıl ortaokullarda 88 olan etüt merkezi sayısının bu yıl 103’e, lisede 49 olan etüt merkezi sayısının 58’e yükseldi. Yılgınlık göstermeden, yorulmadan, aşkla, şevkle çalışacağız. Biz Valilik olarak sizlere gereken desteği sağlayacağız. Öğretmenlerimize ve öğrencilerimize güç kuvvet diliyorum.” dedi.


Etüt Tokat projeden il genelinde 8. sınıfta 4 bin 118, 12. sınıfta 2 bin 489 öğrenci olmak üzere 6 bin 607 öğrencinin yararlanması bekleniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.