ÇEVRE - 12 Şubat 2020 Çarşamba 15:03

Yaralı karaca tedavisinin ardından doğaya bırakıldı

A
A
A
Yaralı karaca tedavisinin ardından doğaya bırakıldı

Tokat’ın Niksar ilçesinde şehir merkezinde yaralı halde bulunan karaca tedavisinin ardından doğaya bırakıldı.

Tokat’ın Niksar ilçesinde şehir merkezinde yaralı halde bulunan karaca tedavisinin ardından doğaya bırakıldı.


Niksar’ın Dereçay Mahallesinde Çanakçı Deresi içerisinde Ümit Aksu adlı bir vatandaş tarafından yaralı olarak bulunan Karaca, Doğa Koruma Milli Parklar Tokat Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edilerek koruma altına alınmıştı. Veteriner Hekim Ülkü Gümüş tarafından birkaç gün süren tedavisinin ardından Karaca, Niksar’da ormanlık alana özel kafeste pikapla getirilerek doğal ortamına bırakıldı.


İki gün süreyle yaralı karacanın bakım ve tedavisini yaptıklarını belirten Doğa Koruma Milli Parklar Tokat Şube Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim Ülkü Gümüş, “Niksar’da Çamiçi yaylası bölgesinden karaca, köpek baskısından dolayı şehir merkezine kaçtığını tahmin ediyoruz. İki gün önce gelip teslim aldık, destek tedavisi uyguladık, yorgun ve bitkin düşmüştü hayvan. Hayvanı biraz otla besledikten sonra kendine geldi ve dinlendi şu anda da yine doğal ortamına aynı gölgesine doğaya bıraktık. Bu hayvanlar doğamızın Tokat ilinin doğal zenginliği doğa harikası hayvanlar. Av kontrol koruma kontrol çalışmalarımızda zaten devam ediyor. Vatandaşlarımızın avcılarımızın özellikle köylülerimizin bu yasaklara uymasını talep ediyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Osmangazi’den haşere ilaçlama seferberliği Osmangazi Belediyesi, hava sıcaklıklarının artması ile birlikte insan ve çevre sağlığını tehdit eden haşerelerin üremesinin önüne geçmek adına ilçe genelinde ilaçlama çalışmasına başladı. Osmangazi Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, sivrisinek, karasinek, kene, fare, haşere gibi kent zararlılarına karşı mücadele çalışmalarını uzman personel denetiminde yürütüyor. Doğal hayat ve biyolojik dengeye uyumlu ilaçlar kullanılarak gerçekleştirilen çalışmalar çerçevesinde, rögar kapakları açılarak içlerine fare ilaçları koyan ekipler, sağlık açısından risk taşıyan sineklerin üremesine müsait olan foseptik, çöp konteynerleri, pazar yerleri, dere yatakları, su birikintileri ile yeşil ve nemli alanlar da ilaçlama çalışmalarını yoğunlaştırdı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ilaçlarla gerçekleştirilen çalışmalar ile istenmeyen canlıların kontrolü sağlanırken, haşerelerin sebep olabileceği tifüs ve sıtma gibi hastalıkların da önüne geçiliyor. Haşere oluşumunun önüne geçmek adına çöplerin ağzı açık olarak atılmaması, poşetlerde ya da kapaklı bidonlarda saklanması gerektiği konusunda vatandaşları uyaran yetkililer, daha sağlıklı bir Osmangazi için haşerelere karşı yürütülen ilaçlama çalışmalarının periyodik olarak ilçenin tüm mahallelerinde yürütüleceğini belirtti.