SPOR - 15 Ocak 2019 Salı 12:22

2019 Karate Karadeniz Fırtına Ligi’nin ilk etabı Beşirli Spor Kompleksi’nde gerçekleştirildi

A
A
A
2019 Karate Karadeniz Fırtına Ligi’nin ilk etabı Beşirli Spor Kompleksi’nde gerçekleştirildi

2006 ile 2012 yılları arası doğumlu çocukların katıldığı 2019 Karate Karadeniz Fırtına Liginin ilk etabı, Beşirli Spor Kompleksi Çok Amaçlı Spor Salonunda gerçekleştirildi.

2006 ile 2012 yılları arası doğumlu çocukların katıldığı 2019 Karate Karadeniz Fırtına Liginin ilk etabı, Beşirli Spor Kompleksi Çok Amaçlı Spor Salonunda gerçekleştirildi.


Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Rize, Artvin, Bayburt ve Gümüşhane’den toplam 170 sporcu, Minik ve Yıldızlar kategorilerinde verdikleri sınavda herkesten geçer not aldı, performansları ile gelecek için ümit verdi.


Karate Federasyonu önderliğinde Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nce düzenlenen koordine ettiği turnuvada 2010, 2011 ve 2012 doğumlulardan oluşan Minikler grubu kata, 2006, 2007, 2008 ve 2009 doğumlulardan olan Yıldızlar grubu da kata-komite dallarında mücadele verdi. İki gün süren mücadelelerde birbirinden yetenekli sporcuların gösterdikleri performans göz doldurdu. Müsabakalar sonunda dereceye girenlere ödülleri verildi.


Son derece keyifli mücadeleler izlediklerini ifade eden Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk, “Bizi asıl sevindiren, çocuklarımızın spor yapması, yeteneklerini ortaya çıkarması ve başarı için çalışması. Bu turnuvayı, çocuklarımızın kendilerini geliştirmesi ve müsabaka alışkanlıkları kazanması yönüyle çok önemsiyoruz. Son derece centilmence geçen, heyecan dolu mücadeleler izledik, sporcularımızı ve emeği geçen herkesi kutluyorum” diye konuştu.


Karate İl Temsilcisi Ali Cora, çocukların tecrübe kazanmaları açısından son derece faydalı bir turnuva olduğunu söylerken, Federasyon Hakemi Ali Şahin de “İlk etabı Trabzon, ikincisini Samsun, üçüncüsünü de Ordu’da yapacağız. Bu üç etapta yapılan puanlamada ilk 4’e giren sporcularımız, Ege Efeler Ligi ile Karate 34 İstanbul Liginde dereceye giren sporlarla önümüzdeki aylarda yapılacak olan Türkiye finallerine katılma hakkı elde edecek” bilgilerini verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.