KÜLTÜR SANAT - 20 Mayıs 2022 Cuma 15:16

Deniz Kazasında şehit olan 38 vatandaş anıldı

A
A
A
Deniz Kazasında şehit olan 38 vatandaş anıldı

Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde “Mayıs Yedisi Şenlikleri” kapsamında 20 Mayıs 2000 tarihinde deniz kazasında hayatlarını kaybeden 38 kişi için anma töreni düzenlendi.

Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde “Mayıs Yedisi Şenlikleri” kapsamında 20 Mayıs 2000 tarihinde deniz kazasında hayatlarını kaybeden 38 kişi için anma töreni düzenlendi.


İlçe sahilindeki Deniz Şehitler Anıtı önünde gerçekleştirilen anma töreni ölenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Tören sırasında anıt önüne üzerinde elim kazada hayatını kaybedenlerin fotoğrafların bulunduğu pano vatandaşlar tarafından ziyaret edildi.


Törende konuşan Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun, “Bugün Mayıs ayının 20’si. Eski takvimle beraber 7 Mayıs olarak yani Mayıs Yedisi olarak bilinir. Büyükliman bölgesinde vatandaşımız hayvancılık ile geçindiği için hayvanları o yönden önemlidir. Hayvancılık için Karadeniz yaylalarında zengin floraya sahip yaylalarımız geçim kaynağımızdır. Bölge halkımız kendileri için çok önemli olan hayvanlarını yayla göçü öncesi süslerler ve Ağasar Deresi’nin deniz ile birleştiği yerde yıkayarak dualar edilir dilekler tutulur. Buradaki amaç denizde yıkanan hayvanların et, süt ve döl veriminin artacağı ve hastalıklardan korunacağı yönündedir" dedi.


2000 Yılında deniz kazasında ölen vatandaşları rahmetle andıklarını belirten Başkan Uzun, 2000 yılında kontrolsüz olarak denize açılan halkımız maalesef Beşikdüzü tarihinde çok acı bir sayfa açmıştır. 38 deniz şehidimizi anmak için burada toplandık. Ölen şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” diye konuştu.


Konuşmaların ardında Liman mevkiinde elim kazada vefat edenlerin anısına denize çelenk bırakıldı, sahilde bulunan Mavi Karadeniz adlı geminde Kuran-ı Kerim okunarak dualar edildi.


Öte yandan ‘Mayıs Yedisi’ geleneğini yaşatmak için yaylaya çıkacak inekler denizde yıkandı. Mayıs 7’si ismini 20 Mayıs’ın Rumi takvime göre Mayısın 7’sine denk gelmesinden alıyor. Karadeniz’in bazı bölgelerinde sürdürülen geleneğe göre, hayvanlar, kıyı kesiminde akarsuyla denizin birleştiği yerde, iç kesimlerde ise ırmaklarda yıkanıyor. Geleneğe göre hayvanları özellikle deniz suyu, denize ulaşılamıyorsa ırmak suyu ile yıkamanın, yaylalara çıkmadan önce onlara sağlık, güç ve enerji vereceğine inanılıyor. Bu uygulamanın aynı zamanda, yaz aylarını yaylalarda geçirecekler için sonbahara kadar denizle bir vedalaşma anlamına geldiği de belirtiliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Çöl tozu Muğla’ya ulaştı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarı sonrası Afrika üzerinden gelen çöl tozu bulutu, Muğla kıyılarına ulaştı. Akdeniz’den giriş yapan çöl tozu bulutu Antalya, Muğla, Isparta ve Burdur illerini etkisi altına aldıktan sonra Marmara ve Karadeniz üzerinden ülkeyi terk edecek. Muğla’da öğle saatlerinde etkisini arttıran Afrika çöl tozu, hava yağışlı olmamasına rağmen araçların üzerinde çamur zerrecikleri oluşturdu. Güneş ışınlarını örten toz bulutu, küçük yağmur tanecikleri halinde uzun süredir park halindeki araçların üzerini kapladı. Çöl tozu nedeniyle, özellikle kronik sağlık ve solunum problemi bulunan, kalp hastaları, çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler gibi yüksek risk grubundaki kişilerin her türlü fiziksel egzersizden ve açık hava aktivitelerinden kaçınması önerildi. Milyonlarca metreküp toz minerali Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, şiddetli kum fırtınaları sonucu her yıl Sahra Çölü’nden atmosfere irili ufaklı milyonlarca metreküp toz minerali yükseldiğini belirterek, “Şiddetli kum fırtınaları sonucu her yıl Sahra Çölü’nden atmosfere yüz milyonlarca metreküplük toz mineralleri yükselmektedir. Toz minerallerinin büyüklüğüne bağlı olarak büyük çaplı mineraller daha yakın mesafede, kısa çaplı mineraller ise çok daha uzun ve kilometrelerce uzağa hareket edebilmektedir. Geçtiğimiz haftalarda bir benzerini yaşadığımız olayı bugün tekrar yaşıyoruz. Önümüzdeki birkaç gün beklediğimiz bu kum hareketi boyunca Kuzey Afrika’dan yüzlerce kilometre uzunluğunda gelen bir kum örtüsü Akdeniz ve ülkemizi geçerek Karadeniz’e kadar uzanmaktadır. Güneşin yeryüzüne erişmesini engellemesi nedeniyle yerküre içeresindeki sıcaklığı mevsim normallerinin altında tuttuğunu söyleyebiliriz. Gökyüzüne baktığımız zaman güneşi göremiyoruz ve gökyüzünün turuncu renk aldığını görüyoruz. Düşen yağışlar ve azalan rüzgar hareketlerine bağlı olarak yerküre üzerinde çamurlu bir durum ile karşı karşıya kalabiliyoruz” dedi. Yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalara uyarı Doç. Özçelik, çöl tozlarının sağlık açısından da değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Metreküpte 50 mikrogramın üzerinde bir toz solunumunun insan sağlığı için zararlı olduğu ifade edilmektedir. Özellikle açık havada çalışan astım hastası insanlar için risk teşkil etmekte, çocuklarda ve dezavantajlı gruplar içeresinde gerekli önlemlerin alınması, maske kullanılması ve toz hareketlerinin yoğunluğunun takip edilmesi uygun olacaktır” dedi.