EKONOMİ - 03 Haziran 2018 Pazar 11:23

Doğu Karadeniz Bölgesinden sanayi ürünlerinin ihracatında yüzde 16 artış

A
A
A
Doğu Karadeniz Bölgesinden sanayi ürünlerinin ihracatında yüzde 16 artış

Doğu Karadeniz Bölgesinden yılın ilk 5 ayında yapılan sanayi ürünleri ihracatında yüzde 16 oranında artış yaşandığı belirtildi.

Doğu Karadeniz Bölgesinden yılın ilk 5 ayında yapılan sanayi ürünleri ihracatında yüzde 16 oranında artış yaşandığı belirtildi.


Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Saffet Kalyoncu, “Genel Sekreterliğimiz yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2018 yılının ilk 5 ayında 495 milyon 812 bin 397 dolar tutarında ihracat gerçekleşmiştir. Ancak önceki yılın aynı dönemine göre yılın ilk aylarında düşük olarak gerçekleşen fındık ve madencilik ürünleri ihraç sevkiyatların nedeniyle düşüş olarak görülen bölge ihracatında fındık ve madencilik ürünleri sektörleri dışında kalan sektörlerin toplam ihracatında yüzde 20 oranında artış yaşanmıştır. 2018 yılı Ocak-Mayıs döneminde bölgemizden gerçekleşen toplam ihracatın 415 milyon 257 bin 747 doları Trabzon ilinden, 45 milyon 734 bin 566 doları Rize ilinden, 22 milyon 710 bin 894 doları Artvin ilinden ve 12 milyon 109 bin 189 doları ise Gümüşhane ilinden gerçekleştirilmiştir. Başta Trabzon olmak üzere ağırlıklı olarak tarım ürünleri ihracatı ön planda olan Doğu Karadeniz Bölgesinden son yıllarda sanayi ürünlerinin payı hızla yükselmektedir. 2018 yılı Ocak-Mayıs dönemini kapsayan ilk 5 ayda Doğu Karadeniz Bölgesinden yapılan sanayi ürünleri ihracatı yüzde 16 oranındaki artışla 58 milyon 151 bin 192 dolara ulaştı. Doğu Karadeniz Bölgesinden yapılan tarım ürünleri ihracatı ile madencilik ürünleri ihracatında, uluslararası piyasalardaki fiyatların düşük seyretmesine bağlı olarak ihracatta düşüler görülmesine rağmen, sanayi ürünleri grubunun tüm alt sektörlerinde artış yaşanmaktadır. Sanayi ürün grubunda alt sektör olarak birinci sırada kimyevi maddeler ve mamülleri yer alırken, ikinci sırada otomotiv endüstrisi yer almaktadır. Bölgeden 5 ayda yapılan otomotiv endüstrisi (taşıt yedek parçası) ihracatı yüzde 20 artışla 11 milyon 349 bin 185 dolara ulaşmıştır” ifadelerini kullandı.


Bölgeden 5 aylık dönemde 107 farklı ülkeye ihracat yapıldığını hatırlatan Kalyoncu “En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Gürcistan ve Fransa olmuştur. Bu ülkelerden bölgemizin en önemli pazarlarından olan Rusya’ya yönelik ihracatımızda yüzde 39 oranında artış yaşanmıştır. Tarım ürünleri ihracatımızda da önümüzdeki dönemde birim ihraç fiyatlarının toparlanmasına bağlı olarak ihracatımızın da artış trendine gireceğini, Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızda yaşanan yüksek oranlı artışlarla ihracatımızın daha üst noktalara ulaşacağını ummaktayız” açıklamasında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Yangın Sigortalarında Etkin Hasar Yönetimi Eğitim Serisi, Quick Tower ev sahipliğinde gerçekleşti KASIDER-Kadın Sigortacılar Derneği’nin Quick Sigorta desteğiyle düzenlediği Yangın Sigortalarında Etkin Hasar Yönetimi Eğitim Serisi, Quick Tower ev sahipliğinde gerçekleşti. Türk sigorta sektörünün duayen hasar yöneticilerinin katkılarıyla zenginleşen eğitim serisi, sektör profesyonellerine yangın sigortalarında etkin hasar yönetimi konusunda kapsamlı bir bilgi sundu. Quick Tower’ın ev sahipliğinde 17 Nisan’da gerçekleşen etkinlikte 20’den fazla eğitmen yer alırken katılımcıların eğitim sertifikalarının TSEV’de yapılacak sınav sonrası Sigorta Haftası’nda dağıtılacağı duyuruldu. Eğitimde Türk Ticaret Kanunu & Genel Şartlar ilgili bölümleri, yangın restorasyonlarında dikkat edilmesi gerekecek tüm hususlar, Türkiye’de bir ilk ve tek olan ve yangın hasarlarında hasar mahalline götürülerek önemli bir fark oluşturan ve büyük katma değer sağlayan gezici tır laboratuvarının Hendek’te ziyaret edilmesi ve burada canlı örnekler ile saha eğitimi alınması, bugüne kadar yapılan büyük restorasyon hasarlarının incelenmesi gibi birçok konu ele alındı. “Quick Sigorta gibi kuruluşların desteği önemli” KASIDER Başkan Sema Tüfekçiler, “Eğitime katılan tüm eğitmenlerimize bizlere aktardıkları tecrübe ve deneyimleri için çok teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sektörde eğitime verdiğimiz önem kıymetli sponsorlarımız ile hayata geçiriliyor. Bu eğitimde mekanı ve öğlen yemeği için bize destek veren, bizlerin her daim yanında olan ve KASIDER’in kıymetli bir partneri olan Maher Holding Sigorta Grubu’na çok teşekkür ediyoruz” dedi. BİMTES CEO’su Cemil Islıkçı ise şunları aktardı: "KASIDER’in düzenlediği bu kıymetli eğitime sponsorluk yapmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Eğitimde yer alan tüm eğitmenlere ve katılımcılara teşekkür ederiz. Quick Sigorta gibi önemli kuruluşların desteğiyle, sektördeki eğitim ve bilgi paylaşımı daha da güçleniyor." “Daha güçlü bir sigorta topluluğu oluşturmamıza yardımcı oluyor” Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti şöyle ifade etti: "Quick Sigorta ve Corpus Sigorta’dan oluşan Maher Holding Sigorta Grubu olarak, eğitime ve KASIDER’e destek vermekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu tür inisiyatifler, sektördeki bilgi ve deneyimi artırarak daha güçlü bir sigorta topluluğu oluşturmamıza yardımcı oluyor. Bu değerli eğitim serisinin, sektördeki genç yeteneklerin yetişmesine ve bilgi birikiminin artmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum. Quick Sigorta ve Corpus Sigorta ileriye dönük olarak da sektörün eğitim ve gelişimine olan desteğini her zaman sürdürmeye devam edecek.”