GENEL - 18 Ekim 2020 Pazar 09:29

Ekim ayında en çok o balık tüketiliyor

A
A
A
Ekim ayında en çok o balık tüketiliyor

Karadeniz’de bu günlerde bol miktarda avlanan palamut, sofraların vazgeçilmezi olurken pişirme yöntemiyle farklı lezzete bürünüyor.

Karadeniz’de bu günlerde bol miktarda avlanan palamut, sofraların vazgeçilmezi olurken pişirme yöntemiyle farklı lezzete bürünüyor.


Trabzon’un Akçaabat ilçesi Yıldızlı mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve işletmeciliğini Kaan Bayram’ın yaptığı balık restoranı Trabzonlular’ın yanı sıra şehir dışından gelenlerin de uğrak yeri olurken müşteriler genellikle palamudun buğulamasını, kızartmasını ara ara da ızgarasını tercih ediyor.


Şu an palamudun dönemi olduğunu ve gelen müşterilerin çoğunlukla palamut tercih ettiğini belirten işletme sahibi Kaan Bayram, palamudun her gün yenmesinin pek tercih edilmediğini bunun da nedeninin ise ağır bir balık olduğundan kaynaklandığını söyledi.


Palamudun bir çok pişirme yöntemleri bulunduğunu kaydeden Bayram, “Şu an tam palamut dönemindeyiz ve müşterilerimiz çoğu bu balığı tercih ediyor. Balığın yağlanma durumuna göre tavası, kızartması, buğulaması, ızgarası olsun bir çok çeşidi yapılabiliyor. Biz genellikle müşterilerimize buğulamasını ya da yağda hafif kızartmasını ara ara da ızgarasını tavsiye ediyoruz" dedi.



"Pişirme teknikleri balığın lezzetine etki eder"


Palamutun pişirme teknikleri hakkında bilgi veren Bayram, “Balığı pişirirken normalde tel ızgaralar kullanılır. Bu eskiden beri süre gelen bir durumdur. Balık ve köfte ızgaralar dediğimiz sade ızgaralar vardır. Daha çok maşa ile çevrildiği zaman hem balık ezilmez hem de dağılmaz. Bir de balığın marine durumu vardır. Balığı sabahtan ayıkladığınızda belli aromalarda belli yağlarda marine edebilirsiniz. Bu durum hem balığın yapışmamasını hem de, çok daha farklı lezzet bırakmasına sebep olur. Şu an palamut çok tüketiliyor ancak; yine de bir kere yediğinizde belki de bir hafta sonra yemek isteyeceksiniz .Her gün istemezsiniz çünkü; biraz ağır bir balıktır. Etli balık olduğu için insanı sıkar, boğar. Onun için belli aromalarda, marine edildiğinde çok farklı lezzetlerle her gün tüketilebileceğine inanıyorum” diye konuştu.



"Palamutu çıtlatın"


Diğer pişirme tekniklerinden birinin de çıtlama olduğunu belirten Bayram, "Çıtlama, çok eski bir tekniktir. Eskiden fırın vs. bir çok şey yoktu. Balığı daha çok suda haşlayıp, yağını sonradan ya da pişirirken ilave edilerek içine birkaç parça biber, domates, patates, soğan ilave edilirdi. Biz bunu sade suda yaptık. En hafifi palamudun gerçek tadını alabilmek için yapılabilecek en güzel yemek pişirme yöntemidir” şeklinde konuştu.



"Yurt dışından gelen müşterilerimiz var"


Yurt dışından müşterilerinin bulunduğunu ifade eden Bayram, “Yurt dışından gelen müşterilerimiz çok var. Uzaktan gelenler lezzetin peşine geliyor. Tepkiler iyi yönde oluyor. Biz memnunuz, onlar da memnun ayrılıyor. Amacımız müşterilerimize en taze balığı temin ederek en güzel şekilde pişirip sunmak. Şu an palamut var ancak sarıkanat, lüfer kendini çok göstermesi gerekiyor. Maalesef yok gibi bir şey. Bir ay, bir buçuk ay sonra hamsinin gelmesi gerekiyor. Ondan da şu an bir iz bir ışık yok. Şu an sadece palamut ile kendimizi döndürmeye çalışıyoruz. Palamuttan memnunuz palamut gayet güzel” dedi.



"Balıklar giderek lezzetlerini yitirmeye başladı"


Balıkların giderek lezzetini kaybetmeye başladığını da kaydeden Kaan Bayram, “Geçen yıl palamut, bu sezona göre pek yoktu. Artık balıklar da lezzetlerini giderek yitirmeyi başladı. Eski tatlar, eski lezzetler balıklarda artık zor bulunuyor. Belki de denizin çok kirletilmesinden kaynaklanabilir. Bunun farklı sebepleri olabilir. Biz şu an balığın bolluğunu tartışıyoruz ancak ilerleyen dönemlerde balığın lezzetini konuşmaya başlayacağız. Artık o eski lezzetleri bulamayacağız. Eski pişirme yöntemleri olsun hepsi tarihe karışıyor. İnşallah bizim gibi restoranların sayısı artar. Lezzet arkeologları piyasa çıkar. İnsanlar çok eskiden bu yana daha eski pişirme yöntemleriyle bugüne nasıl geldiğini ve aynı şekilde bu güne nasıl getirebiliriz onun mücadelesini verirsek çok iyi olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik” Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Talas Kaymakamı Yaşar Dönmez ile birlikte yeni dönem muhtarlarıyla ilk toplantısını gerçekleştirdi. Burada konuşan Başkan Yalçın, muhtarları tebrik ederken sunulan hizmetlerin kalitesinden bahsederek, “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik.” dedi. Başkanlık toplantı salonunda gerçekleşen buluşmaya Başkan Yalçın ve Kaymakam Dönmez’in yanı sıra birim müdürleri, başkan yardımcıları ve muhtarlar katıldı. Toplantının açılışında konuşan Başkan Yalçın, “Hoş geldiniz. Hayırlı olsun. Allah mübarek etsin. Tebrik ederim.” derken, 5 yıllık geçen dönemde 47 kez muhtarlarla bir araya geldiklerini söyledi. Bu konuda diğer ilçelerin muhtarlarının da bu güzelliği kendilerinin de yaşamak istediklerini belirten Başkan Yalçın, “Asker uğurlamada, düğünlerde, cenazelerde, ziyaretlerde, açılışlarda, ağaç dikmelerde derken epey bir araya geldik. 47 toplantı az değil.” diye konuştu. Başkan Yalçın, vatandaşa sunulan hizmetin çıtasının çok yükseldiğine dikkat çekerek, “Gittiğimiz yerlerde, yurtlarda yemeğimiz iyi çıkmıyor, elektriğimiz kesiliyor, sıcak suyumuz akmıyor, okula gitmekte sıkıntı çekiyoruz, bir odada 10 kişi kalıyoruz gibi konular artık konuşulmuyor. Artık bizlerden yüzme havuzu veya bowling salonu gibi isteklerde bulunuluyor. Köylere gittiğimizde artık hız kesici de isteniyorsa bu da güzel bir şey. Vatandaşımızın çıtası çok yükseldi. Eksiğimiz var mı var. En kısa sürede tamamlayacağız.” Muhtarlarla birlikte çalışmaya devam edeceklerini anlatan Başkan Yalçın, “Görev aldığımız yeri sahiplenip var olan imkanları belirleyip, ilçe belediyesinden, kaymakamlıktan, valilikten ve diğer resmi kurumlardan mahallem adına ne isterim dediğinizde yardıma hazırız.” Şeklinde konuştu. KIRSALA İNTERNET MÜJDESİ Başkan Yalçın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Köylerimizin neredeyse tamamının giriş çıkışında kamera var. İnternet çekmeyen kırsalımızın dışında hepsinde kurulu. İnternet bu yıl inşallah milletvekillerimizin de desteğiyle bütün köylerimize gelecek. Kameralarımız sadece kış çalışmalarımızda değil, asayiş olaylarında da çok önemli görevleri yerine getiriyor. Allah nasip ederse 5 yıl birlikte hizmet edeceğiz. Hep birlikte bize verilen görevi hakkıyla yerine getirmeye çalışacağız.” “TÜRKİYE’NİN EN ŞANSLI İLÇESİNDE GÖREV YAPIYORSUNUZ” Talas Kaymakamı Yaşar Dönmez de sözlerine muhtarları tebrik ederek başlarken, muhtarların Türkiye’nin en şanslı ilçesinde görev yaptıklarını söyledi. Kaymakam Dönmez, “Sayın başkanımız size anlatmaya gerek yok. Bugüne kadar en az 50 belediye başkanıyla çalıştım. Başkanımızın vatan millet önceliğiyle birlikte tecrübeden kaynaklanan pratikliği var. Bir konu gündeme geldiğinde konunun cevabını 5 dakika içinde alıyorsunuz. Bu güzel bir haslet, büyük bir şans. Sizler şanslı bir ortamda 5 yıl boyunca muhteşem bir tablo içinde vatandaşımıza hizmet edeceksiniz. Kaymakam Dönmez, 14-15 Mayıs OSB’de düzenlenecek “Kayseri İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı”na iş arayanların başvurmalarını sağlamaları konusunu hatırlatarak sözlerini tamamladı. “BİZ SÖYLEDİK BAŞKANIMIZ YAPTI” Kendilerini tanıtan muhtarlar da Başkan Yalçın ile çalışmaktan duydukları memnuniyeti ifade etti. 4 dönem Ardıç Muhtarlığı yapan Alper Solak, “Başkanımızla çalışmaktan gurur duyuyorum” derken, Yenidoğan Muhtarı Adem Atasoy da, “Bugün ben ikinci dönemimdeyim diyebiliyorsam başkanımızın sayesinde oldu. Biz söyledik o yaptı. Allah razı olsun.” ifadelerini kullandı.