- 03 Haziran 2019 Pazartesi 10:36

İskender Paşa’nın torunları dedelerini unutmuyor

A
A
A
İskender Paşa’nın torunları dedelerini unutmuyor

Trabzon’un en köklü ailelerinden İskender Ailesi’nin soy ağacı 507 yıl önce Trabzon’da yaklaşık 14 yıl valilik yapan İskender Paşa’ya dayanıyor.

Trabzon’un en köklü ailelerinden İskender Ailesi’nin soy ağacı 507 yıl önce Trabzon’da yaklaşık 14 yıl valilik yapan İskender Paşa’ya dayanıyor.


Aile fertleri uzun yıllar yaptığı araştırmalar sonucu soylarının İskender Paşa’ya dayandığını belirlerken, her bayram öncesi Atatürk Alanı’nda bulunan dedelerinin yaptırdığı caminin avlusundaki mezarını ziyaret etmeyi ihmal etmiyorlar.


Aile fertlerini bir arada tutmak, akrabalar arasında birlik ve beraberliği sağlamak amacıyla 2006 yılında İskenderzadeler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin kurulduğunu belirten Dernek Başkanı Aydoğan İskender, bu amaçla zaman zaman çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söyledi.



"Vâlilik’te Vezîrlik rütbesi almış ilk Osmanlı devlet adamlarından"


Dedelerinin Trabzon’a ve Osmanlı Devleti’ne büyük hizmetleri olduğunu hatırlatan İskender, “1512 yılında Yavuz Sultan Selim Han’ın padişah olmasının ardından Kastamonu ayanı olan Mustafa beyin oğlu İskender Paşa Trabzon Sancak Beyliği’ne atanmış. 1512 yılından 1533 yılına kadar geçen 21 yılda çeşitli tarihlerde yaklaşık 14 yıl Trabzon’da 4 dönem valilik yapmış. Valiliği döneminde şiîler Amasya’yı basmış ve Şahkulu tayfası şehri ele geçirmişti. Trabzon Vâlisi İskender Paşa Amasya’nın kurtarılmasına katılmış ve şehir geri alınmış. Yavuz Sultan Selim Han, 1514’te İran’a sefer açınca 140 bin kişilik ordunun malzeme, erzak ve donanımı Trabzon’dan Erzincan’a sevk edilmiştir. Trabzonlular Yavuz’u Çaldıran’da yalnız bırakmamıştır. Yine Anadolu’da Bozoklu Celal’in Mehdilik iddiasıyla ve 20 bin adamıyla Şebinkarahisar’ı ele geçirmesi Trabzon’a sorun olmuş, İskender Paşa kuvvetleri Bozoklu Celal’i öldürmüş, adamlarını yenmiştir" bilgilerini paylaştı.


1533 yılına kadar Trabzon Vâliliği’nde kalan İskender Paşa’nın bu dönemde şehrin imarına büyük önem verdiğini, hanlar, hamamlar, çeşmeler ve camiler de yaptırdığını kaydeden İskender "1529 yılında kendi adını taşıyan câmi ve medreseyi yaptırmış. Trabzon’un umumî güzelleşmesine çok çalışmış. Şimdiki Meydan ve çevresini o düzenlemiş. Ayrıca Hacı Kâsım Câmiî, Taşhân, Tabakhâne Câmiî onun valiliği döneminde yapılarak imar sürdürülmüştür. 1533 yılında Trabzon’da Vâli iken ölünce, kendinin yaptırdığı ve adını taşıyan İskender Paşa Câmiî’nin batı tarafındaki haziredeki mezârlığa defnedilmiş. Sandukalı, baş ve ayak şâhideleri mermerden olan mezâr, hazirenin ortasında bulunuyor. Tâlik şekilde yazılmış birkaç kelimelik çok sâde kitâbeli mezâr taşındaki kavuktan, İskender Paşa’nın Vezîr olduğu anlaşılmaktadır. Buna göre, Trabzon Vâlisi İskender Paşa, Vâlilik’te Vezîrlik rütbesi almış ilk Osmanlı devlet adamlarındandır. Günümüze yakın yaptırdığı caminin avlusunda yer alan İskender Paşa Medresesi yıktırılmış, batı tarafındaki mezarlık ise kaldırılmıştır. Burada sadece İskender Paşa’nın mezarı bırakılmıştır. Şuanki câmi etrafı vaktiyle vakıf bir meyvelikmiş, geliri câmi ihtiyaçlarına harcanırmış. Ancak bunlardan bugüne sadece camisi ve mezarı kalmış" ifadelerini kullandı.



"İskenderzadeler Derneği 13 yıldır faaliyette"


Aile büyüklerinin geçmiş yıllarda yapmış oldukları araştırmalar neticesinde Trabzon’da ’İskender’ soyadı taşıyanların soy ağacının İskender Paşa’ya dayandığının tespit edildiğini belirten Aydoğan İskender "Bu doğrultuda 2006 yılında İskenderzadeler Derneği kuruldu. Dernek olarak 2006 yılından beri İskender Ailesi’nin fertlerini bir arada tutabilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geçmişlerimizi yad etmek noktasında her Ramazan ayında mevlit programları düzenleyip İskender Paşa’nın ruhuna ve geçmiş büyüklerimizin ruhuna dualar ediyoruz. Aileyi bir arada tutabilmek için her Ramazan ayında iftar programları düzenliyoruz. Her bayramdan önce de dedemizin mezarını aile büyüklerimiz ile ziyaret ediyoruz, ruhuna fatihalar gönderiyoruz" dedi.


İskender Paşa’nın torunlarının ağırlıklı olarak Trabzon’un Yomra ve Vakfıkebir ilçelerinde yaşadığını ve şehir dışında da aile fertleri bulunduğunu ifade eden İskender, "Trabzon dışında Artvin’in Hopa ilçesinde, Sakarya-Karasu ve İstanbul’da yine yoğun olarak aile fertlerimiz bulunuyor. Dernek olarak zaman zaman bu birlikteliklerimizi sağlamak adına ziyaretler yapıyoruz. İskender ailesi olarak Trabzon’da yaklaşık 10 bin nüfusa sahibiz. İstanbul’da ağırlıklı olarak 3 bin civarında. Türkiye geneline yayılan nüfus yoğunluğumuz ise yaklaşık 35 bin 40 bini buluyor” diye konuştu.



"İskender Paşa’nın torunları ’İskender’ soyadı dışında 46 değişik soyadı taşıyor"


Eski dernek başkanlarından Ali İskender de İskender Paşa’nın soyundan gelen İskender Ailesi’nin fertlerinin ’İskender’ soyadı dışında 46 değişik soyadı taşıdığını kaydederek şunları söyledi:


“İskender ve İskenderoğlu soyanının dışında İskenderzadeler’den merhum İskender Paşa dedemizin soyundan olan yapılan araştırmalarda 46 civarında soyadı taşıyan aileler var. Bu ailelerin Türkiye’deki nüfus toplamı yaklaşık 35-40 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Yoğun yerleşim yeri ise Trabzon’da. İskenderzadeler, İskender Paşa dedemizin dört oğlunun nesilleri olarak buraya kadar gelmişler. Bunlardan Uğur, Nihat, Bayraktar ve Fuat adındaki çocukları belli yerlere Ortahisar, Vakfıkebir, Yomra, Sürmene ve Hopa ilçelerinde ikametlerinden sonra bu soyağacı gelişmiş bugüne kadar gelmiş. Bu süreç içerisinde bir kısmı değişik nedenlerden dolayı soyadı değişikliğine gitmişler. Bu değişikliklerden 46 civarında Türkiye’nin değişik bölgelerinde soyadı taşıyan İskenderzadeler var. İnşallah bu dernek ileride vakıflaşacaktır. Zaten İskenderpaşa dedemiz Trabzon’da valilik yaptığı dört dönem içerisinde bir çok eserler bırakmıştır. Kendi ismiyle anılan İskenderpaşa Camisi bunlardan bir tanesi. Bu cami sadece bir camiden ibaret değil. Zamanında bu caminin avlusunda medrese varmış. Bu medresede 60 civarında öğrenci yatılı okuyormuş. Birinci dünya savaşına kadar bu medrese faaliyetlerini sürdürmüş. Rus işgalinden sonra buna ara verildi ve ondan sonra vakıf yöneticileri Trabzon dışına gidip tekrar geri dönmemelerinde dolayı da daha sonra medeni kanunla vakıf hazineye devredilmiş. İskender paşa dedemizin yine bunun yanında yaptırdığı hamamlar, çeşmeler var.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Ticaret Bakanı Bolat: “Türkiye ve Tanzanya arasında yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi” Türkiye-Tanzanya İş Forumu’nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “İki ülke arasından yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi. Geçen yıl 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimizin 1 milyar dolar hedefini yakalaması konusunda tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç sektörü gibi önemli fırsatlar bulunuyor” dedi. Türkiye Tanzanya İş Forumu Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan’ın katılımı ile gerçekleşti. Forumda konuşan Bolat, “İki ülke arasında 1 milyar dolar ticaret hacminin belirlendi. Geçen yıl 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimizde söz konusu 1 milyar dolar hedefini yakalaması konusunda tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç sektörü gibi önemli fırsatlar bulunuyor. Tanzanya tarafı ise altın, elmas, kömür, kaju ve pamuk gibi bizlere tedarik edeceği çok önemli tarımsal ürünler var” dedi. “Türkiye ve Tanzanya arasında yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi” Türkiye ve Tanzanya’nın birbirine sunduğu çok önemli fırsatların olduğunu belirten Bakan Bolat, “Bu fırsatların arasında tarım, tekstil-giyim, ilaç gibi sektörler büyük önem taşıyor. Tanzanya tarafında ise altın, elmas, kömür, kaju ve pamuk gibi bizlere tedarik edeceği çok önemli tarımsal ürünler var. Türkiye-Tanzanya arasında 2023 yılında 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimiz bu yıl 1 milyar dolar olarak belirlendi. İki ülke arasında çifte vergilendirilmenin önlenmesi anlaşması için maliye bakanlıklarına talepte bulunacak. Daha hızlı aksiyon alabilmek adına JETCO yeni nesil ekonomik taslak anlaşma metinlerini gönderip hızlandırma gerçekleştireceğiz. Müteahhitlik hizmetleri noktasında Tanzanya önemli fırsatlar sunmakta. Şu ana kadar 6.4 milyar dolarlık 14 adet projeyi üstlenen Türk müteahhitlerini tebrik ediyoruz. Türk müteahhitler Tanzanya’da yeni projeler üstleneceklerdir. Bu forum inşallah Türkiye-Tanzanya arasında hem siyasi alanında hem de ekonomik ticaret konusunda yeni bir dönüm noktası olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Trabzon Başarılı Gazetecileri Yarışmasında İHA’ya ödül Her yıl geleneksek olarak Trabzon Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen Başarılı Gazetecileri Yarışmasında İhlas Haber Ajansı (İHA) ödüle layık görüldü. Haber görüntü dalında İhlas Haber Ajansı muhabirlerinden Bekir Koca "Mezarlık Kavgası” haberi ile ödüle layık görüldü. 2023 Yılı Başarılı Gazetecileri Yarışması Ödüllerini belirlemek amacıyla Trabzon Gazeteciler Cemiyeti tarafından, 39 çalışma arasından ödül almaya hak kazanan eserler belirlendi. Buna göre, Ziyad Nemli büyük ödülüne İhsan Öksüz, jüri özel ödülüne Trabzon şehrine Basın Müzesi katkılarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’e, sanat ödülüne Trabzonlu tiyatro ve sinema oyuncusu Alper Kul, spor ödülüne Trabzon Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesi Futbol Takımı, yılın girişimci iş insanları ödülleri Erol Tuna (Tunalar Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı) Celil Hekimoğlu (Hekimoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı), Hamdi Abanoz (Abanoz Medya), Ali Haydar Baş (ATA Petrol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı) ve Ahmet Muhçi (Alaska Endüstriyel Mutfak) layık görüldü. Hizmet ödülleri Üyeler arasında gazetecilik mesleğine uzun yıllar hizmet vermiş olan isimlerden seçilen Hizmet Ödülleri Varol Uzlu, Tekin Atay, Fatih Doğan, Hüseyin Atmiş, Ömer Altuntaş, Sadık Aydın, Tanju Akıncıoğlu ve Zeki Sancak’a verilirken, yarışmada ödül almaya hak kazanan eserler, haber ödülü dalında Selçuk Başar (DHA) "Ölen arkadaşı için 188 hayat kurtardı”; Haber görüntü ödülü Bekir Koca (İHA) "Mezarlık Kavgası”; Spor haberi ödülü Hasan Taşcan (Anadolu Ajansı) "Yürüyemezsin denilse de ayağa kalktı, masa tenisinde final hedefi koydu”; haber fotoğrafı ödülü Hakan Burak Altunöz (Anadolu Ajansı) "Uçurumun kenarında”; spor fotoğrafı ödülü Nurgül Günaydın (Taka Gazetesi) “Onuachu atıyor, Trabzonspor kazanıyor”; Köşe yazısı ödülü Yahya Ataman (Taka Gazetesi) “Eylül ayı üzerine”; Röportaj ödülü Ali Osman Yürük (Kuzey Ekspres Gazetesi) “Gamsız hayat herkese başka sunar garip oyunlarını”; Röportaj ödülü Hatice Üneş Aksoy (Günebakış Gazetesi) “Yıkımın gölgesinde ilk kurban bayramı hüznü”; Mizanpaj ödülü Elif Yasemin Aydoğan (Karadeniz Gazetesi) “7.7 ile böyle öldük, böyle ağlıyoruz”; Mizanpaj ödülü Enes Aydın (Karadeniz’de Sonnokta Gazetesi) “Bir yanda mucize, bir yanda gözyaşı”; röportaj dalında ve Mizanpaj dalında iki eser ödüle layık görüldü.