GENEL - 08 Ocak 2021 Cuma 09:54

İstanbul Boğazı’ndan Düzköy’ün yaylasına

A
A
A
İstanbul Boğazı’ndan Düzköy’ün yaylasına

Bir zamanlar İstanbul Boğazı’nda gezi teknesi olarak kullanılan 15 metrelik tekne, bir süre önce Trabzon’un Düzköy ilçesine getirilerek 661 rakımlı bir tepeye yerleştirildi.

Bir zamanlar İstanbul Boğazı’nda gezi teknesi olarak kullanılan 15 metrelik tekne, bir süre önce Trabzon’un Düzköy ilçesine getirilerek 661 rakımlı bir tepeye yerleştirildi. Kafe olarak kullanılması planlanan tekne görenleri şaşırtıyor.


"Karadenizli yine yaptı yapacağını" dedirten görüntü bu sefer Trabzon’dan ortaya çıktı. Düzköy ilçesinde bir restoran işleten Turan Zafer, ilçeye bir hareketlilik gelmesi için tekneden kafe yapmaya karar verdi. Tekne için arayışa geçen Turan Zafer, bir zamanlar İstanbul Boğazı’nda gezi teknesi olarak kullanılan ve bir süre önce Giresun’un Tirebolu ilçesine satılan tekneyi almaya karar verdi. 15 metre uzunluğunda, 4.60 metre genişliğindeki tekneyi denizden Akçaabat ilçesine getiren Zafer tekneyi vinç yardımıyla tıra yükledi. Tek şeritli, rampalı ve virajlı yollardan geçilerek ilçedeki 661 rakımlı Yenimahalle’ye getirilen tekne, daha önceden yapılmış beton yapının üzerine yerleştirildi. ‘Saback rüzgarı’ adı verilen tekne ilçeye hakim bir noktaya konumlandırılırken, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biri olan Haçkalı Baba Yaylası’na giden yol güzergahındaki tekne görenlerin ilgisini çekiyor.



"Karadeniz insanı önce hayal eder sonra da azmeder"


Yerden yüksekliği ile dikkat çeken tekne için "Karadeniz insanı önce hayal eder sonra da azmeder" yorumunu yapan Turan Zafer, “Zahmetsiz hiçbir şey güzel olmaz. Hayal ettik Rabbim kısmet etti, gerçekleştirdik. ’Buraya çıkmaz’ diyen de oldu, ’güzel olur’ diyen de oldu. Tirebolu’dan aldım. Yaklaşık 1 yıldır böyle bir tekne arıyordum. Tirebolu’dan Akçaabat Limanı’na denizden getirdik daha sonra da yükleyip buraya getirdik. Bu tekne eskiden Boğaz’da çalışıyordu. Yaklaşık 30 yıllık bir tekne. Yukarı çıkarken biraz zahmetli geldi, sonuçta sahil değil. Karadeniz insanı önce hayal eder, sonra da azmeder. ’Uğraştık nasıl götürürüz’ diye bütün üst geçitleri ölçtük. Çok şükür kazasız belasız buraya yerleştirdik. Teknemiz kafe olacak” dedi.



"Biraz zahmetli oldu ama sonunda başardık"


Maliyetin 200 bin TL’ye ulaştığını belirten Turan Zafer’in oğlu Emirhan Zafer ise “Projemizde kafe bölümü yapmamız gerekiyordu. Biz de bu vadiye nasıl bir hareket getiririz, Karadeniz’de bir ilki yapmak adına tekne araştırıyorduk. Karadeniz’de tekneler bir hayli pahalı. Bu teknemizi Giresun ili Tirebolu ilçesinde bir ağabeyimizden bulduk. Tekneyi balık ekmek satmak için kullanıyordu. Kendisiyle görüştük anlaştık aldık. Tirebolu’dan Akçaabat Limanına getirdik, oradan da tır yardımıyla buraya kadar getirdik. Teknenin daha öncesini araştırdım ilk olarak İstanbul’da tur teknesi olarak kullanılıyordu. Nasip Düzköy’ün tepesineymiş. Dolayısıyla teknemiz İstanbul Boğazından Düzköy’ün yaylasına gelmiş oldu. Maliyeti biraz fazla oldu diyebiliriz. Yerine oturması hepsi yaklaşık 200 bin TL’ye mal oldu. Tır sürücüsü bize ’Sizin yaptığınız tam bir delilik, beni de kendinize uydurdunuz’ dedi. ’Bu yollara mümkün değil böyle bir tekne çıkartamazsınız’ dedi. Biraz zahmetli oldu ama sonunda başarabildik. Çevremizden bize olmaz yapamazsınız; oraya tekne mi olur diye söylenenler oldu. Karadeniz insanının inadı vardır ya biz de inatçı olduk. Alt zemin tasarımını, yerleştirmesini tamamen kendimiz yaptık. İlk planımız yatay koymaktı sonradan daha pahalı cezbedici bir şey olsun dedik ve dik bir şekilde koyduk” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.