GENEL - 26 Mayıs 2020 Salı 11:54

Kargaların saldırdığı kerkenezi polis ekipleri kurtardı

A
A
A
Kargaların saldırdığı kerkenezi polis ekipleri kurtardı

Trabzon’un Araklı ilçesinde kargaların saldırdığı kerkenezi mahalle aralarında devriye atan polis ekipleri kurtardı.

Trabzon’un Araklı ilçesinde kargaların saldırdığı kerkenezi mahalle aralarında devriye atan polis ekipleri kurtardı.


Türkiye’de 81 ilde uygulanan 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasında, kısıtlamaya uyulup uyulmadığını kontrol etmek için devriye atan Araklı İlçe Emniyet Müdürlüğü Şehit Ümit Yıldırım Polis Merkezi Amirliği ekipleri Merkez Mahallesi’nden geçişi sırasında kargaların bir kuşa saldırdığını gördü. Kargaların saldırısına maruz kaldıktan sonra yere düşen ve uçamaz hale gelen kerkenez, polis ve bekçiler tarafından kurtarılarak Araklı İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi.


Kerkenezi bir kutu içerisinde muhafaza ederek su veren polisler, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 12. Bölge Müdürlüğü Trabzon Şube Müdürlüğü Sürmene Şefliği’ne bağlı ekiplere haber vererek yardım istedi. Sürmene Şefliği’nden gelen ekipler, kerkenezi muhafaza edildiği kutu ile birlikte alarak tedavi edilmek üzere veterinere götürdü. Kerkenezin, tedavisi tamamlandıktan sonra yeniden doğaya bırakılacağı kaydedildi.


Öte yandan kerkenez, böceklerle, küçük kemirgenlerle beslenen, uzun kuyruklu, yaklaşık 35 cm. uzunluğunda insana kolay alışabilen bir doğan türü olarak biliniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamında bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası.” diye konuştu. (AZ-