GENEL - 28 Haziran 2018 Perşembe 09:39

Trabzon’da evlenme çağındaki bayan ve erkeklere cinsellik eğitimi verildi

A
A
A
Trabzon’da evlenme çağındaki bayan ve erkeklere cinsellik eğitimi verildi

Ortahisar Belediyesi ve Trabzon Valiliği tarafından ortaklaşa yürütülen proje kapsamında evlenme aşamasındaki gençlere evlilik öncesi cinsellik eğitimi verildi.

Ortahisar Belediyesi ve Trabzon Valiliği tarafından ortaklaşa yürütülen proje kapsamında evlenme aşamasındaki gençlere evlilik öncesi cinsellik eğitimi verildi.


Ortahisar Belediyesi Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen etkinliğe katılan çoğunluğu evlilik aşamasındaki bayan ve erkekler konuşmacıları önce hep birlikte bir arada dinledi. Ardından bayan ve erkek doktorlar tarafından anlatılan “Üreme sağlığı ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar” konusunu bayan ve erkek dinleyiciler salona ayrı ayrı alınarak verilen bilgileri dinlediler.


Toplantının açış konuşmasını yapan Trabzon Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Mehmet Akbulut, ailenin önemine vurgu yaparak her şeyin temelinin sevgiden geçtiğini anlattı. Akbulut, “Aile konusu Trabzon’un Türkiye’nin hatta dünyanın insanlığın en önemli konusu. Atalarımız devleti bir aile üzerine bina etmişler. Ailenin temelinde sevgi var, sevgi olmazsa hiçbir şey olmaz. Ancak sevgiyi çok duyuyoruz, sevgi de gönül işi. Seven gönül yumuşar, merhameti artar. Bir çok kavramda olduğu gibi sevgi kavramında da maalesef özü yakalayamadığımız için ’sevgi’ dilde kalıyor” dedi.


Ortahisar belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Uraloğlu da projeyi ilçeler bazında da değerlendirmeyi düşündüklerini belirtirken, daha sonra söz alan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Yazıcı, Türkiye’de yaşanan bir evliliğe karşılık, 3 boşanmanın yaşandığını söyledi.


Yazıcı, “Evlilikte çatışma ve çatışmayı çözme, eşler arası iletişim” konusunda yaptığı konuşmada, evli çiftlerin birbirlerine nasıl davranılması gerektiği konusunda uzun uzun anlatımlarda bulundu.


Yazıcı, konuşmasında sevgi ve hoşgörünün önemine vurgu yaparak Türkiye’de boşanmaların arttığına dikkat çekti.



"Türkiye’de geçen yıl öldürülen kadın sayısı yaklaşık 350 civarında"


Yazıcı, bir evliliğe karşılık üç boşanma gerçekleştiğine dikkat çekerek “Türkiye’de 2017 yılında evlilikler 0.6 düzeyinde boşanmalarsa 1.8 oranında. Bu şu anlama geliyor bir evlilik-3 boşanma. Zaman içerisinde evlilikle ilgili ortalama yaş değişiyor. Son olarak bildiğim kadarıyla erkeklerde 28, kadınlarda 26 yaş. Yani evlilikle ilgili ortalama süre giderek insan ömrü uzadıkça ileriye atılıyor. Geçen yıl Türkiye’de öldürülen kadın sayısı yaklaşık 350 civarında” diye konuştu.


Konuşmaların ardından sunumu yapan Canan Kalaycı salondakilere " ’Üreme sağlığı ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar’ konusunda sadece kadınlarımızın katılabileceği Dr. Melda Ünal’ın sunumunu yapacağı seminerimiz olacak onun ardından kısa bir ara vereceğiz ve ’Üreme Sağlığı ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar’ konusunda Muhammet Ali Yılmaz sadece erkelere bir sunum yapacaktır” diyerek katılımcılara bilgiler verdi.


Aile bütünlüğünün sağlam temellere oturtulması ve boşanma oranlarının azaltılmasına yönelik başlatılan proje kapsamında evlenmeyi düşünen ve hazırlık aşamasında olan 20 çift ile bu projeye ilgi duyan evli çiftler düzenlenen etkinliğe katıldı. Projeyle birlikte eğitim alan çiftlerin sorun çözme kabiliyetlerinin arttırılması, kendi kişiliklerini daha iyi tanıyıp ne istediklerini bilen bireyler haline gelmesi ve ilde yaşanan boşanma oranlarında ciddi bir azalışın sağlanması olduğu kaydedildi.


Öte yandan yapılan istatistiki çalışmalarda ülkemizde ve Trabzon’da boşanma oranlarının sürekli arttığı gözlendiği ve kaba boşanma hızı 2007 yılında ülke bazında yüzde 1.34 iken Trabzon ortalaması yüzde 0,72; 2017 yılında ise Türkiye ortalaması yüzde 1,60 iken Trabzon ortalaması yüzde 0,89 olarak belirlendiği ifade edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yerlikaya: “7 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik ‘Bozdoğan-29’ operasyonlarında 23 şüpheli yakalandı” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 7 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik “Bozdoğan-29” operasyonlarında 23 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre 7 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik “Bozdoğan-29” operasyonları düzenlendi. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı ve Terörle Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde; İl Emniyet Müdürlüklerince Çanakkale, Hatay, Konya, Sakarya, Tekirdağ, Yalova ve Yozgat olmak üzere 7 ilde düzenlenen operasyonlar sonucu DEAŞ terör örgütü içerisinde faaliyet yürüten, Hatay’da 10, Yalova’da 5, Konya’da 1, Yozgat’ta 3, Çanakkale’de 1, Sakarya’da ise 2 şüpheli yakalandı. Bakan Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Teröristlerin hiçbirine göz açtırmayacağız. Güvenlik güçlerimizin üstün gayretleriyle milletimizin huzuru, birlik ve beraberliği için son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz” ifadelerini kullanırken 1 Haziran 2023 - 22 Nisan 2024 tarihleri arasında 10 aylık süre içinde DEAŞ terör örgütüne yönelik toplam bin 422 operasyon düzenlendiğini açıkladı. Operasyonlarda 2 bin 991 şüpheli yakalanırken bunlardan 718’i tutuklandı. 566’sı hakkında ise adli kontrol kararı verildi.