GENEL - 15 Nisan 2019 Pazartesi 16:51

Yunanistan vize başvuru merkezi yeni şubesini Trabzon’da hizmete açtı

A
A
A
Yunanistan vize başvuru merkezi yeni şubesini Trabzon’da hizmete açtı

İstanbul Yunanistan Başkonsolosluğu’nun tek yetkili vize başvuru merkezi Kosmos, İstanbul’un ardından Trabzon’da Şube Açılışı’nı yaptı.

İstanbul Yunanistan Başkonsolosluğu’nun tek yetkili vize başvuru merkezi Kosmos, İstanbul’un ardından Trabzon’da Şube Açılışı’nı yaptı.


Bir otelde düzenlenen açılış törenine Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Markos Bolaris, Büyükelçi Petros Mavroidis ve Başkonsolos Georgina Soultanapoulou katılırken heyet açılış öncesi Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu’nu ziyaret etti.


Dışişleri Bakan Yardımcısı Bolaris’e ziyareti sırasında Yunanistan Türkiye Büyükelçisi Petros Mavroidis ve Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosu Georgina Soultanapoulou eşlik etti.


Vali Ustaoğlu burada yaptığı konuşmada “Sizleri ilimizde görmekten dolayı memnuniyet duyuyoruz. Bu ziyaretler iki komşu dost ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesine ve daha da ilerlemesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Trabzon bölgenin en önemli şehridir. Tarihi geçmişiyle kültürel birikimliyle bölgenin en önemli ticaret merkezi konumundadır. İlimizin tarihi geçmişinin günümüze ve geleceğe aktarılmasına yönelik önemli çalışmalar yapıyoruz. Burada vize başvuru merkezi açılması yönünde çalışmalar var. En kısa zamanda açılışının yapılacağına inanıyorum. Bütün bunlar iki ülke arasındaki ilişkilere katkı verecektir. İlimizi ziyaretinizden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.


Sümela Manastırı’nda yapılan restorasyon çalışmalarına da değinen Vali Ustaoğlu, “Burada yoğun bir çalışma var. Devletimiz bunun üzerinde duruyor. 5 yılın üzerinde süren bir restorasyon dönemi oldu. Elbette ki manastırın bu dönem zarfında kapalı olması istenilen bir durum değil. Ancak misafirlerimizin can güvenliği bizler için son derece önemlidir. Tehdit oluşturan kaya parçalarının güvelik altına alınması gerekiyordu, bu tehdit büyük bir oranda bertaraf edildi. Bu tür inanç merkezleri hepimizin ortak değeridir. Bu değerleri ayakta tutmak, gelecek kuşaklara aktarmak bizlerin görevidir. Coğrafi koşullar maalesef oradaki restorasyon sürecini zorlaştırıyor. Ancak önemli çalışmalarla güzel bir seviyeye getirildi. Çalışmaları 1 yıl içerisinde tamamen bitirip burayı hizmete açılmayı hedefliyoruz. Diğer yandan Kızlar Manastırı restorasyonu tamamlandı. Arzumuz, bu tip inanç ve kültür merkezlerini turizme kazandırmaktır. Buna benzer tarihi ve kültürel mekânlarda çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.


Trabzon’un önemli şehirlerden biri olduğuna işaret eden Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Markos Bolaris de, “Türkiye’nin ve Karadeniz bölgesinin çok önemli şehirlerinden biri olan Trabzon’da Yunanistan Vize Merkezi’nin bulunmasından dolayı mutluluk duyuyoruz. Bölge insanı açısında kolaylık sağlayacaktır. İki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştıracaktır. Bu vesileyle burada buluyoruz. İkili komşuluk ilişkileri böyle şeylerden geçiyor. Bu gibi kültürel ilişkiler, kültürel faaliyetler ülkeleri birbirine bağlıyor. Geçmişi ve konumundan dolayı Trabzon çok önemli bir şehir" şeklinde konuştu.


Sümela Manastırı’na ziyarette bulunduğunu da ifade eden Bakan Yardımcısı Bolaris, “Sümela Manastırı’na ziyarette bulundum. Orada çok güzel profesyonelce bir çalışma yapılıyor. Aşama aşama yapılan çalışmalar umarım en kısa zamanda tamamlanır ve turistik anlamda Trabzon yine Sümela Manastırı’nın turistlerine kavuşur. Bizleri burada ağırladığınız için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.



"Sümela Manastırı’nda yapılan çalışmalar arkeolojik anlamda çok büyük önem arz etmekte"


Ardından Zorlu Otel’de hizmete giren Vize Başvuru Merkezi’ndeki açılışa geçen Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Markos Bolaris, Trabzon’da bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Bolaris “Trabzon’un ekonomik, turistik önemini anlayarak bugün burada bulunmaktan ve sadece Trabzon halkının değil bütün Karadeniz bölgesindeki halkın vize işlemlerini kolaylaştırmak adına burada bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İnanıyoruz ki bugün burada açmakta olduğumuz ofis köprünün bir ayağı. Burada bulunan halkla Avrupa’yı birleştiren köprünün bir ayağı olduğuna inanıyoruz. Biliyoruz ki Trabzon çok çok eski yıllardan beri İpek yolunda çok önemli bir yere konuma sahip. Bugün de hali hazırda bu önemli rolünü üstlenmektedir. Bu vesileyle Türkiye Kültür ve Turizm Bakanına teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Kendisinin izniyle Sümela Manastırı’nda ziyarette bulunduk ve orada yapılan profesyonel çalışmaları yakından görme fırsatı bulduk. Gerçekten şu anda Sümela Manastırı’nda yapılan çalışmalar arkeolojik anlamda çok büyük önem arz etmekte. Ayrıca Trabzon Valisine, Trabzon Büyükşehir belediye başkanına teşekkürlerimi sunuyorum. Kendileriyle bu sabah görüşme fırsatımız oldu, vize merkezimizin açılışı kapsamında bir araya geldik. Kendilerine misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ederim. Ayrıca Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasına da teşekkürlerimi sunmak istiyorum. İlk fikir ortaya çıktığından beri hem iş adamları hem Trabzon Ticaret odası bünyesinde çok çabuk bunu desteklediler ve hiçbir zaman desteklerini bizden esirgemediler. Bu vize merkezinin açılması vesilesiyle bundan sonra daha çok iş birlik alanları çıkacağına inanıyorum” dedi.



“İki halkın bir araya getirilmesi ve yakınlaşması çerçevesinde yapılan bir eylemdir”


Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosu Georgina Saoltanopulou da Trabzon halkının ve Karadeniz Bölgesi’ndeki halkın vize işlemlerini kolaylaştırmak için Trabzon’da bulunduklarını belirterek “Buradaki amacımız Trabzon halkının ve Karadeniz Bölgesi’ndeki halkın vize işlemlerini kolaylaştırmak ve Yunanistan’a ziyaretlerini ve genel anlamda Avrupa seyahatlerini kolaylaştırmak için burada bulunuyoruz. Bölgenin ekonomik durumunu da göz önüne alarak aynı azmanda hem turistik hem de kültürel anlamdaki önemini de bilerek öncelikli olarak Trabzon halkına öncelik vermek istedik. En hızlı hizmeti alabilmeleri açasından hem işleri için seyahat edebilmeleri adına veya turistik sebeplerle seyahatlerini kolaylaştırmak için burada bulunuyoruz. İki halkın bir araya getirilmesi ve yakınlaşması çerçevesinde yapılan bir eylemdir ve işbirliğinin artması üzerine kurulmuştur” diye konuştu.


Konuşmaların ardından Vize Başvuru Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Gölbaşı Belediyesi sokak hayvanlarını aşıladı Gölbaşı Belediyesi ekipleri, sokak hayvanlarına kuduz aşısı uygulaması gerçekleştirdi. Gölbaşı Belediyesi, sokak hayvanlarının yaşam koşullarını iyileştirirken, sokak hayvanlarının ve halk sağlığının korunması için de çalışmalarını sürdürüyor. Gölbaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri, mobil aşılama araçlarıyla sokak hayvanlarına yönelik sağlık taraması gerçekleştirdi. Uygulama kapsamında devletin zorunlu tuttuğu her köpeğe yılda bir kez yapılması gereken kuduz aşısı, alanında uzman veteriner hekimler tarafından yapıldı. Aşılama işlemi Gölbaşı Belediyesi tarafından ücretsiz olarak gerçekleştirildi. Kuduz aşısı hayvanları ölümcül hastalıklardan korurken, halk sağlığı açısından da büyük önem taşıyor. Gölbaşı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından insan sağlığını tehdit eden, insanlara bulaşabilen hastalıkları önlemek amacıyla aşılama, muayene, tedavi, kısırlaştırma, ameliyat ve parazitlerle mücadele gibi konularda hizmet veriliyor. “Gölbaşı’nda yaşayan her canlı bize emanet” Sokak hayvanlarının bir emanet olduğunu belirten Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, şunları kaydetti: “Belediyemiz sokak hayvanlarının yaşam koşullarını iyileştirirken, halk sağlığını korumaya yönelik de çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Aşılamalarını yaparak onların sağlığını koruyoruz. Yıl boyunca ekiplerimiz can dostlarımızın sağlığı için kuduz aşısı başta olmak üzere birçok çalışma yapıyor. Mobil aşılama merkezlerimiz de her gün sahada. Kırsal mahallerimizde yıl boyu patili dostlarımızın sağlığı için çalışıyor. Gölbaşı’nda yaşayan her canlı bize emanet. Onlar için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz.”
Konya Rus turizmcilerinden Karatay’a büyük ilgi Türkiye’nin turizm potansiyelinin Rusya pazarına daha iyi tanıtılması için çalışmalarını sürdüren Rus seyahat acenteleri yetkililerinden oluşan 60 kişilik bir heyet, Karatay’ı ziyaret etti. Savatra Antik Kenti ve Tarihi Obruk Hanı’nı gezen heyete Konya’nın merkez Karatay İlçe Belediye Başkanı Hasan Kılca da eşlik etti. Her iki rota hakkında Rus yetkililere bilgi veren Hasan Kılca, özellikle son yıllarda yürüttükleri çalışmalar ve projelerle Karatay’ı büyük bir turizm merkezine dönüştürdüklerini söyledi. Konya’nın merkez Karatay Belediyesi, birbirinden zengin ve binlerce yıllık kültürel varlığı hem turizme kazandırmak hem de gelecek nesillere taşımak amacıyla birçok proje yürütüyor. Karatay Belediyesi’nin girişim ve destekleriyle yürütülen birçok arkeolojik çalışmalar yeni yapıların gün ışığına çıkarılması adına bir yandan arkeoloji dünyasını heyecanlandırırken; diğer taraftan ortaya çıkan eserler yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra turizm yetkililerinin de dikkatini Karatay’a çekiyor. Bu alanda Konya ve Karatay’ın Rusya’da daha geniş kitlelere tanıtılması ve turizm alanındaki iş birliğinin güçlendirilmesi hedefliyle Rusya’dan gelen 60 kişilik seyahat acente şirketlerinin yetkilileri, Savatra Antik Kenti ve 800 yıllık Obruk Hanı ile Kızören Obruğu’nu ziyaret ettiler. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da, Türkiye’nin turizm potansiyelinin Rusya pazarına daha iyi tanıtılması için çalışma yapan heyete eşlik etti. Başkan Hasan Kılca, heyete Savatra Antik Kenti’ni ve Obruk Hanı’nı anlattı. Yurtdışından gelen misafirleri ağırlamaktan mutluluk duyduklarını aktaran Hasan Kılca; yüzlerce yıllık geçmişiyle arkeoloji meraklılarının yanı sıra yerli-yabancı turistlerin de ilgi odağı haline gelen Savatra Antik Kenti ve Obruk Hanı’nın turizme kazandırılması için büyük çaba harcadıklarını aktardı. Savatra ilk turistik kafilesini ağırladı Başkan Kılca; “Konya, tarihi ve turistik alanlarıyla içerisinde Hazreti Mevlana’nın medfun bulunduğu ve Selçuklu’nun başkentliğini yapan çok önemli bir şehir. Yine ilk tarımın yapıldığı topraklar olarak kayda geçmiş olan şehrimizde bulunan Boncuklu Hüyük’te kazı çalışmaları gerçekleştirdik ve Çatalhüyük’ten bin yıl daha eski olan bu alanda yaptığımız yeni kazı çalışmaları sonrasında tarımın Avrupa’ya buradan gittiği belirlendi. Karatay; sahip olduğu kültürel, tarihi ve doğal zenginlikleriyle ziyaret edenlerin kendisinden ve insanlık tarihinden bir iz bulabileceği kadar özgün ve yılın her mevsimi turizme uygun özel bir ilçedir. Bu zengin tarihe ve kültüre ev sahipliği yapan ilçemizde bugün yurt dışından gelen misafirlerimizi ağırlıyoruz. Aynı zamanda Savatra’da tarihi bir gün yaşıyoruz. Çünkü misafirlerimiz, Savatra’nın ilk turistik gezisini de yapmış oldular. Savatra’da 3 yıldır kazı çalışması yapıyoruz. 5 bin yıllık bir geçmişi var. Burada amfi tiyatrolar, mozaikler, anıt eserler ve daha birçok tarihi gün yüzüne çıkarmaya başladık. Sizleri Konya’mızda misafir etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Özellikle son yıllarda yürüttüğümüz daha birçok çalışmalar ve projelerle Karatay’ımızı büyük bir turizm merkezine dönüştürdük, bu gayretimiz artarak devam edecek” dedi.
Mersin 65 yaş üstü hastalar hastane bahçesinde egzersiz yaptı Mersin Şehir Hastanesi bünyesindeki Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’nde takip altındaki 65 yaş üstü hastalar, fizyoterapist eşliğinde egzersiz yaptı. Sağlıklı Yaş Alma Merkezi tarafından hastaların sosyal aktivitelere katılması, bazı alışkanlıklar kazanması ve sosyal ilişkilerini geliştirmeleri amacıyla etkinlik düzenlendi. Hastane bahçesinde bir araya gelen yaşlılara fizyoterapist İlknur Ceylan Sarıgül tarafından önce egzersiz eğitimi verildi, ardından yaşlarına uygun egzersiz yaptırıldı. Renkli görüntülerin oluştuğu etkinlikte yaşlılar, yanlarında getirdikleri yiyeceklerle de piknik yaptı. Pikniğe Başhekim Doç. Dr. Bahar Aydınlı’nın yanı sıra bazı doktor ve yöneticiler de katıldı. Başhekim Doç. Dr. Aydınlı, Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’ne gelen tüm yaşlılarla aktiviteler yapmaya devam ettiklerini söyledi. Bugün de önce nefes egzersizi, ardından fiziksel aktiviteler ve sonunu piknikle tamamladıkları bir etkinlik gerçekleştirdiklerini anlatan Aydınlı, "Yaşlanan bir nüfusa sahip bir Türkiye ve bu yaşlıların sağlıklı yaşlanmasını istiyoruz. O yüzden sesimizi duyurmak istiyoruz. Biz buradayız. Ne kadar yaşlımız varsa onları da bu aktivitelere dahil etmek istiyoruz. Kendileriyle konuştuğumuzda ’Buraya gelirken hastaydım, şu an kendimi çok iyi hissediyorum’ diyen yaşlılarımız oldu" dedi. "Etkinlikler ilaçtan daha etkili" Başhekim Yardımcısı İbrahim Yimsek de Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’nin en önemli farklılığının yaşlı hastaların randevu almayla uğraşmasını önleyen bir sistemle çalışması olduğunu söyledi. Yaşlı hastaların istedikleri zaman, hatta hiç randevu almadan merkeze uğrayabildiklerini ifade eden Yimsek, "Hekimlerimiz bu hastalara dünya standartlarında süreler ayırıyor. Hastaların hem şikayetleri dikkate alınıyor hem de bugüne kadar bilmedikleri hastalıkları tespit ediyoruz. Bütün yaşlı hastalarımızı misafir etmek istiyoruz. Hepsi çok rahat bir şekilde istedikleri zaman herhangi bir prosedürle uğraşmadan Sağlıklı Yaş Alma Merkezimize başvurabilirler" diye konuştu. Etkinliğe katılan hastalardan 75 yaşındaki Ethem Türk, merkezin düzenlediği etkinliğe daha önce de katıldığını belirterek, kendilerine bu imkanı sağlayanlara teşekkür etti. Merkeze gelmeye başladıktan sonra hayatında bir takım değişiklikler olduğunu dile getiren Türk, "Bu etkinlikler doktorların verdiği ilaçtan daha iyi geliyor, ilaçtan daha etkili" dedi.