- 09 Şubat 2021 Salı 10:36

Almanya’yı bırakıp, döndüğü köyünde huzuru ve sağlığı buldu

A
A
A
Almanya’yı bırakıp, döndüğü köyünde huzuru ve sağlığı buldu

1977 yılında gittiği Almanya’dan Tunceli’deki köyüne dönerek yerleşen Murat Erdoğan, büyükbaş hayvancılık yapmaya başlayarak hem huzuru buldu, hem de Vertigo hastalığını yenerek sağlığına kavuştu.

1977 yılında gittiği Almanya’dan Tunceli’deki köyüne dönerek yerleşen Murat Erdoğan, büyükbaş hayvancılık yapmaya başlayarak hem huzuru buldu, hem de Vertigo hastalığını yenerek sağlığına kavuştu.


Tuncelili Murat Erdoğan, 1977 yılında yaşadığı Pülümür ilçesine bağlı Çakırkaya (Pancılas) köyünü terk ederek Almanya’ya gitti. Uzun yıllar Almanya’da farklı işler yapan Erdoğan, köyüne olan özlemi nedeniyle yaklaşık 9 yıl önce dönmeye karar verdi. Köyüne dönen ve 1 milyon liraya modern ahır yapan Erdoğan, burada simental cinsi büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine başladı. Hayvancılıkla uğraşmaya başlayan ve huzuru bulan Erdoğan, bu sayede bir türlü kurtulamadığı Vertigo hastalığına da yendi.


1977 yılında ağlayarak köyünden ayrılıp Almanya’ya gittiğini belirten Murat Erdoğan, “Burası hiçbir zaman aklımdan çıkmadı. Gece yatıyordum rüyalarıma giriyordu. Sıkıntıya düşsem bu memleketin yaylalarını, çeşmelerini düşünüyordum. 2002-2004 yılında ilk geldim buraya. Geldim yetmedi. Ondan sonraki yıllar iki üç sefer izne geliyordum. İzne gelmem de yetmeyince 9 sene önce buraya temelli yerleştim. Çalışmayı seven bir insanım. Hayvancılık sevgisi vardı. En iyisi buraya yerleşmek diye düşündüm ve 6 danayla işe başladım. Derken hayvan sayısı çoğaldı şimdi 50 büyükbaş hayvanım var” dedi.



"Vergitoyu hayvan sevgisi sayesinde yendi"


Hayvan sevgisinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Murat Erdoğan, “Bende vertigo hastalığı vardı. Sürekli baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma oluyordu. Hayvancılığa başladıktan sonra hastalık temelli bitti. Stres yok, üzüntü yok, sıkıntı yok. Bütün sevgini, şefkatini hayvanlara veriyorsun. Sabah, öğle, akşam hayvanların içindeyim” diye konuştu.



"Bu topraklar kimseyi aç, susuz bırakmamış"


Hayvancılıkta verilen emeğin karşılığının alındığını ifade eden Erdoğan, “Hayvanın sütünden, derisinden, gübresinden faydalanıyoruz. Hatta tüylerini tarıyoruz bunlardan kuşlar yuva yapıyor. Kesinlikle gurbetteki hemşehrilerimiz gelip hayvancılık yapsınlar. Hem hobi olur hem de kazanç kapısı. Özellikle pademi döneminde insanlar boş yatıyor. Nasıl geçineceklerini düşünüyor. Bu bir fırsat. Büyükbaş, küçükbaş, arıcılık, fasulye, nohut, patates, soğan eksinler. Bu topraklar kimseyi aç, susuz bırakmamış. Kesinlikle verdiğinin karşılığını alıyorsun. İlkbaharda dağlardaki bitkilerden topluyorsun. Burada 300 serçe samanlıkta besleniyor. Kargalar, saksağanlar gübreden besleniyor. 150 fare samanlıktan besleniyor” şeklinde konuştu.


Simental ırkı inek beslediğini aktaran Erdoğan, süt, peynir, çökelek gibi ürünler ürettiklerini ve talebe yetişemediklerini de sözlerine ekledi.


Erdoğan’ın yeğeni 6 yaşındaki Rozan Ali de vaktinin büyük bölümünü hayvanlarla geçirirken, hayvanlarla uğraşmanın kendisini mutlu ettiğini ifade etti.


Son dönemlerde bölgeye ait ürünlere yoğun talep olduğunu belirten İlçe Belediye Başkanı Müslüm Tosun ise, “Bu ürünler katma değeri yüksek ürünler. Bunlar meslek haline getirilir ve profesyonelce yapılırsa ciddi gelir elde edilir. Biz de belediye olarak bir çalışma yaptık. Pülümür’deki mevcut durumun analizini yaptık. Büyükbaş, küçükbaş hayvancılık ve diğer bitkilerin analizlerini hazırladık. Bu çalışmada en büyük üreticilerin Pülümür’de olduğunu gördük. Bölge müsait, fırsatlar var. Bütün hemşehrilerimizin bunu örnek alıp bu işleri yönelmesini arzu ediyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi Kocaeli’nin İzmit ilçesinde beraber alkol içtiği komşusunu nişanlısına küfür ettiği iddiasıyla tüfekle vurarak öldüren sanık hakkında müebbet hapis cezası talep edildi. Olay, 21 Haziran 2023’de Durhasan Mahallesi’ndeki ağaçlık alanda meydana geldi. İddiaya göre, İsmail Kütük (54) ile Erdem D. (35) arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle Erdem D., pompalı tüfekle İsmail Kütük’e ateş etti. Kurşunlar vücuduna isabet eden Kütük, olay yerinde yaşamını yitirdi. İlçe Jandarma Komutanlığına giderek teslim olan Erdem D. ise tutuklandı. Olaya ilişkin açılan davanın duruşması Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Erdem D., maktulün ailesi ve taraf avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanığın jandarmaya verdiği ilk ifadesinde maktulün annesine yönelik küfür ettiğini söylediği, ancak mahkeme huzurunda ise nişanlısına yönelik küfür ettiğini beyan ettiğini belirtti. Sanığın suçtan kurtulmaya ve tahrik hükümlerinin uygulanmasına yönelik çelişkili ifade verdiği göz önüne alındı. Bu sebeple sanık hakkında kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası talep edilirken, tahrik indirimi ise uygulanmaması istendi. Mahkeme heyeti, avukatların süre talebi üzerine sanığın tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın ertelenmesine karar verdi. Maktulün nişanlısına küfür ettiğini iddia etmişti Sanık ilk celsede verdiği ifadesinde, "Maktul ile beraber alkol içiyorduk. İsmail Kütük müstakbel eşi hakkında çirkin sözler söyledi. Hamile nişanlım hakkında, ’O çocuk senden değildir, çocuğun kimden olduğu belli değil’ diyerek nişanlıma küfür etti. Söyledikleri karşısında İsmail’e karşı çıkınca yüzüme tükürüp küfür etti, tokat attı. Yerde duran tüfeği kendisine doğrultum. İsmail tüfeğin namusunu tutarak ’Beni mi vuracaksın?’ diyerek küfür etti. Aramızda arbede oldu, tüfeği doğrulttuğumda elim tetikteydi ve tüfek patladı. Neresine isabet ettiğini hatırlamıyorum. Yere düşmeyince yine bana saldıracak düşüncesiyle 2 kez daha tetiğe bastım. Sonra olay yerinden uzaklaştım" ifadelerini kullanmıştı.