ÇEVRE - 20 Temmuz 2019 Cumartesi 13:25

Çevre kirliliğine dikkat çekmek için vücutlarına astıkları çöplerle sokakları gezdiler

A
A
A
Çevre kirliliğine dikkat çekmek için vücutlarına astıkları çöplerle sokakları gezdiler

Tunceli’de bir tiyatro gurubu oyuncuları, çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla topladıkları çöpleri vücutlarına asarak, kent merkezini gezdi.

Tunceli’de bir tiyatro gurubu oyuncuları, çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla topladıkları çöpleri vücutlarına asarak, kent merkezini gezdi.


Tunceli’de Oyun Değirmeni tiyatro grubunun yönetmeni Yılmazcan Şare ve grubun oyuncuları, çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla çok farklı bir yol seçti. Yöresel kıyafet giyen oyuncular, piknik alanları ile kent merkezinden topladıkları çöpleri vücutlarına asarak kent merkezinde gezdi.


Çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla etkinlik yaptıklarını söyleyen Oyun Değirmeni Tiyatro Grubu Yönetmeni Yılmazcan Şare, “Bu güzelim doğanın, gerek Pülümür gerekse de Munzur Vadisi’nin acımasızca kirletilmesi insana yakışır bir tavır, bir davranış değil. Vicdanı olan bir insanın bırakın Munzur, Pülümür Vadisi’ni bu güzelim ülkenin ya da dünyanın herhangi bir yerinde doğayı kirletmesinin mantığı yoktur. İnsanlar piknik yerlerine gidip yiyip içtikten sonra ellerindeki şişeleri, çöpleri doğaya bırakıyorsa burada bir vicdan eksikliği var demektir. Biz sadece burada değil Batı’da, Trakya’da, Ege’de nerede olursa olsun kirliliği gördüğümüz zaman içimiz sızlıyor. Bu sorun genel olarak bizi ilgilendiren, içimizi sızlatan; rahatsız eden bir durum” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Toz taşınımı Adana’da etkili oldu, araçları toz kapladı Sahra Çölü üzerinden kuvvetli rüzgarla birlikte Türkiye’ye giriş yapan toz fırtınası Adana’da etkili oldu, araçları toz kapladı. Afrika üzerinden Türkiye’ye gelen toz taşınımı vatandaşları olumsuz etkiledi. Kent genelinde etkili olan toz taşınımı özellikle araçların üzerinde kolaylıkla fark edildi. Toz taşınımından dolayı puslu bir hava hakim olurken, güneş gündüz olmasına rağmen güçlükle görünebildi. Son zamanlarda kentte artan toz taşınımı kaynaklı rahatsızlık yaşadığını belirten Yusuf Eker, "Son zamanlarda gelen bu toz bulutları bizi çok rahatsız ediyor. Araçlarımıza dikkat ederseniz zaten günlerdir toz içinde, hemen hemen her gün yıkatmak zorundayız. Bu durum bizi çok fazla rahatsız ediyor fakat şu an yetkililerin yapabileceği bir çözüm var mı bilmiyorum. Bu duruma bir çözüm bulmalarını rica ediyorum. Ben de astım rahatsızlığı var ve bu duruma bağlı olarak sürekli hapşırma ve öksürme durumunda kalıyorum. Şu an maskemi çıkarttım fakat genel olarak bu durumlarda maske ile dolaşıyorum" dedi. "Her gün araç yıkıyoruz" Astım hastası Nilgün Ceylan ise günlerdir oluşan toz taşınımından kaynaklı şikayetçi olduğunu söyledi. Başta balkon ve araçlar olmak üzere birçok yeri toz kapladığını ifade eden Ceylan, "Balkonumuzda olsun, arabalarımızda olsun aşırı toz taşınımı var. İnşallah bir an önce çözülmesini istiyoruz. Her gün araçlarımızı yıkıyoruz çünkü toz bizi çok rahatsız ediyor. Astımım var, bu dönemlerde daha da rahatsız oluyoruz. Tozdan dolayı sürekli öksürük tutuyor ve nefes alamıyorum. Bir müddet sonra daha da büyüyüp alerjiye dönüşüyor. Balkondaki rahatsızlık başlı başına bir sıkıntı, iki güne bir balkonu yıkamak zorunda kalıyoruz ve toz içeri kadar giriyor" şeklinde konuştu.