GENEL - 04 Mart 2019 Pazartesi 12:33

Karda zorlu yaşam

A
A
A
Karda zorlu yaşam

Tunceli’nin Ovacık ilçesinde Mart ayında bile etkili olan karın kalındığı 2 metreyi aşarken, yöre sakinleri bir çok zorluğa rağmen hayatlarını devam ettirmek için çalışıyor.

Tunceli’nin Ovacık ilçesinde Mart ayında bile etkili olan karın kalındığı 2 metreyi aşarken, yöre sakinleri bir çok zorluğa rağmen hayatlarını devam ettirmek için çalışıyor. Baharı habercisi kuzuların dünyaya geldiği ilçede hayvancılıkla uğraşanlar karlı yolları aşarak sürülerini yabana götürürken, toprak damlarda ise "Log" çekiliyor.


Türkiye genelinde olduğu gibi Tunceli’de de kış şartları bu yıl çetin geçiyor. Tunceli’de kar ve soğuk havanın en çok etkili olduğu yerlerden biri de Ovacık ilçesi. Mart ayında bile kar yağışının olduğu ilçede, yer yer kar kalınlığı 2 metreyi aşıyor. İlçe merkezi ile köylerdeki bir çok ev kardan kaybolurken, tüm olumsuzluklara rağmen vatandaşlar karla mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Özellikle evlerinin damlarını kardan temizleyen vatandaşlar, çökmeyi engellemek için "Log"çekiyor. Baharın müjdecisi kuzuların doğduğu ilçede, hayvancılıkla uğraşanlar güneşli günlerde karlı yolları kat ederek yabana götürüyor.



"Yağmur olmazsa kar Mayıs’a kadar kalır"


İlçeye bağlı Kızık köyü sakinlerinden Celal Sarıgül, "Burada kar çok. Kar yağınca yol ve elektrik sorunu oluyor. 4-5 ay karın içindeyiz. Kardan başka bir şey yok. Biz çocukken daha fazla yağıyordu. Ancak kaç senedir yağmıyordu. Bu sene fazla yağdı. Yağmur olmazsa bu kar Mayıs ayına kadar kalır" dedi.


Keçi sürüsünü karlı yollarda yabana götüren Kenan Sarıgül ise, "Buradaki karı kışı görüyorsunuz. 2-3 metre kar var. Hayvanlara bakıyoruz. 6-7 ay kış yaşıyoruz. Herkes hayvanda para var diyor. Bunları yabana götürmek, otlatmak hepsi sorun. Sıkıntımız çok ama biz yine de memleketi bırakıp gitmiyoruz" ifadelerini kullandı.


Bu yıl çok fazla kar yağdığını anımsatan Ali Hıdır Güneş de, "Çığ nedeniyle sularımız kesildi. Hayvanları normalde ormana götürüyorduk. Şimdi kar çok olduğu için söğüt ağaçlarıyla besliyoruz. Normalde buraya kar çok yağıyordu. Ancak son 6 yıldır fazla yağmadığı için alışmadık" diye konuştu.



Çocuklar karın keyfini çıkartıyor


İlçede kar yağışının keyfini yaşayanların başında ise çocuklar geliyor. Çocuklar karda kızakla kayıp, kar topu oynuyor, kardan adam yapıyor.


Karın keyfini çıkartan 8 yaşındaki Agır Hırtoğlu, "Kızakla kayıyorum. Oyun oynuyorum. Kar topu savaşı yapıyorum. Etrafta geziyorum"diyerek neler yaptığını anlattı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başak Koleji’nde öğrenciler 23 Nisan coşkusunu velileri ile birlikte yaşadı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı ülke genelinde olduğu gibi Aydın’da da büyük bir coşku ile kutlandı. Aydın’ın en köklü özel okullarından Özel Başak Koleji Ana Kampüsünde gerçekleştirilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklar 23 Nisan coşkusunu velileri ile birlikte yaşadı. Program çerçevesinde düzenlenen etkinlikler, şölen havasında geçti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İlkokul Öğretmeni Sevda Çiçek günün anlam ve önemini anlatan konuşma yaptı. 3.sınıf öğrencileri 23 Nisan konulu şiirlerini okudular. İlkokul öğrencileri hazırlamış oldukları oratoryoyu sergilediler. Dans öğretmeni tarafından koreografisi hazırlanan modern dans gösterileri ve 100 kişilik halk oyunları gösterisi ise davetliler tarafından uzun süre alkışlandı. 23 Nisan konulu Resim Yarışmasında dereceye girenlerin ödülleri Kampüs Müdürü ve İlkokul Resim Öğretmenleri tarafından takdim edildi. Okulun Türkiye Şampiyonu olan Korfbol takımının da ödüllendirildiği etkinlikte şampiyon öğrencilerin ödülleri Kampüs Müdürü tarafından takdim edildi. Müzik Öğretmeni tarafından hazırlanan Ritm Grubu, Koro ve İşaret Dil grubu performanslarının sergilendiği kutlamalarda Özel Başak Koleji ilkokul ve ortaokul ana kampüsünde bir araya gelen veliler, öğrenciler ve öğretmenler hazırlanan 23 Nisan töreni ve etkinliklerini ilgiyle izledi. Bayrak gösterisi ile 23 Nisan etkinlikleri sona erdi. Çocukları ile birlikte 23 Nisan coşkusu yaşayan veliler öğretmen ve okul idaresine teşekkür ettiler.