ÇEVRE - 13 Kasım 2018 Salı 11:39

Midesinde 2 olta kancası bulunan "Karabatak" kurtarıldı

A
A
A
Midesinde 2 olta kancası bulunan "Karabatak" kurtarıldı

Tunceli’de ayağına olta dolanan ve karnında 2 kanca tespit edilen "Karabatak" ameliyat edilerek kurtarıldı.

Tunceli’de ayağına olta dolanan ve karnında 2 kanca tespit edilen "Karabatak" ameliyat edilerek kurtarıldı.


Edinilen bilgiye göre,Tunceli’de Uzunçayır Barajı üzerinde vatandaşlar, ağzına ve ayağına olta dolanan bir Karatabak’ı fark ederek, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen ekipler, hayvanın önce ayağındaki oltaları çözdü ardından Tunceli Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine götürdü. Buruda veteriner hekim tarafından kontrol edilen ve filmi çekilen hayvanın midesinde 2 olta kancası tespit edildi. Tespit edilen kancalar ameliyatla alındı.Ameliyat sonrası tedavisi tamamlanan Karabatak sağlığına kavuştu.


Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şubesi ekipleri, sağlığına kavuşan hayvan tekrar bulunduğu bölgede doğal ortamına bıraktı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Pratisyen diş hekimi genç kadın, otomobiliyle bariyerlere çarparak hayatını kaybetti Okmeydanı-Hasdal bağlantı yolunda gireceği sapağı kaçıran otomobil sürücüsü bariyerlere sert bir şekilde çarptıktan sonra bir başka araçla çarpışarak durabildi. Kaza sonucu ağır yaralanan 26 yaşındaki pratisyen diş hekimi Nurşah Kılınç kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Genç kadının ölümü ise yakınlarını yasa boğdu. Olay, önceki gün saat 18.50 sıralarında TEM Kağıthane Okmeydanı-Eyüpsultan Hasdal bağlantı yolunda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, akşam saatlerinde 34 NRS 98 plakalı otomobil ile seyreden 26 yaşındaki pratisyen diş hekimi Nurşah Kılınç, yol ayrımına geldiği esnada yolu kaçırınca bariyerlere çarptı. Çarpmanın etkisiyle yola doğru savrulan otomobil, aynı istikamette orta şeritte seyir halinde olan sürücü İbrahim Ata idaresindeki 34 EDU 019 plakalı araçla çarpıştı. Kaza sonucu otomobiliyle bariyerlere çarpan Nurşah Kılınç ağır şekilde yaralandı. Kazanın ardından ihbar üzerine olay yerine sağlık, itfaiye ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekipleri ve vatandaşların da yardımıyla çıkarılan kadın sağlık ekiplerine teslim edildi. Ambulansla Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesine kaldırılan 26 yaşındaki Kılınç, hemen ameliyata alındı. Ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Polis ekipleri ise olayla ilgili inceleme yaparak tutanak tuttu. Geriye mutlu anların fotoğrafları kaldı Genç kadının ölüm haberini alan yakınları adeta yıkıldı. Hayatının baharındaki genç kadından geriye arkadaşlarıyla olan mutlu anları, hayat dolu o fotoğrafları kaldı. Öte yandan, genç kadının cenazesi Kemerburgaz Merkez Camii’nde kılınan cenaze namazı sonrasında Kemerburgaz Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Adana Çukurova’da akraba evlilikleri kalıtsal kan hastalıklarını arttırıyor Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Antmen, Çukurova bölgesinde kalıtsal kan hastalıklarının fazla görülmesiyle ilgili, “Bizim bölgemizde akraba evlilikleri çok yüksek. Bununla ilgili farkındalık oluşturmamız gerekiyor yoksa önüne geçemeyiz” dedi. Talasemi, hemofili ve orak hücreli anemi gibi nadir görülen hematolojik hastalıklar henüz çocukluk çağında tespit ediliyor. Hastalığın türüne göre bazıları tedavi edilebiliyor bazıları ise ömür boyu takip altında tutuluyor. Ülkemizde ise kalıtsal kan hastalıkları en çok Çukurova bölgesinde görülüyor. Uzmanlar ise buna akraba evliliklerinin neden olduğunu belirtti. Kalıtsal kan hastalıkları artık bu merkezden takip edilecek Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Antmen’in girişimleri sonucu Çukurova Kalıtsal Kan Hastalıkları Derneği’nin merkezi Seyhan ilçesinde açıldı. Seyhan Belediyesi’nin tahsis ettiği merkezde Çukurova ve çevresinde kalıtsal kan hastalıklarının toplum düzeyinin tespit edilmesi, tutulan bireylerin tanı ve tedavisi, aile taraması, prenatal tanı genetik öğütleme, yöresel yoğun kalıtsal kan hastalığı problemleriyle uğraşmak ve toplum içindeki bu hastalıklara yol açan bozuk genlerin eliminasyonuna yardımcı olacak. “4 aileden birinde kalıtsal hastalıklar var” Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Antmen, “Bu derneğimiz aslında çok eski ancak şimdiye kadar bir merkezi yoktu. Bölgemizde 4 aileden birinde bu kalıtsal hastalıklar var. Taşıyıcılık ise yüzde 10-15 civarı. Bizim dernek olarak amacımız ailelerin sağlıklı çocukları olması. Ailelerimiz sağlam çocuk doğması için nereye nasıl başvuracaklarını bilmiyorlar. Bizim onları yönlendirmemiz söz konusu olacak” ifadelerini kullandı. “Ülkemiz için ciddi bir hastalık yükü” Akraba evliliklerinin yüksek olmasının Çukurova bölgesindeki kalıtsal kan hastalıklarının arttığını vurgulayan Prof. Dr. Bülent Antmen, “Medya ve bizler tarafından, akraba evliliklerinden uzak durunda diye uyarılarda bulunuluyor ama sonuç olarak sosyal çevre ya da gönül birlikteliği bir şekilde söz konusu oluyor. Aynı genetik taşıyıcılık evlendiklerinde çocukların her birinde yüzde 25 ihtimal hastalık söz konusu oluyor. Aile için tam bir felaket oluyor ve aynı zamanda ülkemiz için ciddi bir hastalık yükü oluşturuyor. İşin sosyal ve psikolojik boyutunu hiç azımsamamamız lazım çünkü ömür boyu sürüyor. Özellikle bazı okulların olduğu yerlerde, belediyelerin toplantı salonlarında ve köylerde bu bilgilendirme yaparak bu farkındalık oluşturmamız gerekiyor yoksa önüne geçmemiz pek mümkün görünmüyor” dedi. “Adana kan rahatsızlıklarının merkezi” Derneğe ofis tahsis eden Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, “Akdeniz ve özellikle Adana belli anlamlarda bazı genetik ve kan rahatsızlıklarının merkezlerinden birisi. Bizler belediye olarak günlük şeylerle uğraşıyoruz ama burada yapılan şey daha uzun vadeli ve anlamlı bir çalışma” diye konuştu.
İstanbul “İşlevselliğinizi kaybettiğinizi düşünüyorsanız uzmanından destek alın” Psikoterapinin ne zaman alınabileceğinden bahseden Uzman Klinik Psikolog Beldem Sekban, “Bazen hayatımızda bir şeyler olur ve bunlarla baş edemediğimizi hissedebiliriz. Böyle bir durumda da istersek bir uzmandan destek alabiliriz” dedi. Psikoterapiye ne zaman ihtiyaç olduğu konusunda çeşitli bilgilendirmelerde bulunan BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Beldem Sekban, “Gündelik ihtiyaçlarımızı yerine getiremez olduğumuzda, doktora gittik herhangi bir sebep yok ama vücudumuzda bazı fiziksel belirtiler, ağrılar fark ettiğimizde, baş edemediğimizi hissettiğimiz stresli yaşam olayları, bir travma sonrası ortaya çıkan kişiyi rahatsız eden durumlar, ilişkisel problemlerimiz, uyku, iştah ve konsantrasyonda bozulmalar olduğunda uzmanından destek alabiliriz” açıklamasında bulundu. “Değersizlik ve yetersizlik durumunda da destek alın” Yoğun kaygılar ve kafadan atılamayan bazı düşüncelerin de tedavi edilmesi gerektiğini belirten Sekban, “Takıntılar olduğunda, dış görünümümüzde başkalarının gözlemlemediği, önemsemediği bir ya da birçok kusur algılama, bedenimizde kusur olarak algıladığımız bu durumları bize rahatsızlık verecek düzeyde sürekli düşünme ve takma hali oluştuğunda, öfkemizi kontrol edemediğimizi daha dürtüsel-saldırgan bir tutum içine girdiğimizi fark ettiğimizde, bırakmak için çabaladığımız ancak başaramadığımız alışkanlıklarımız, bağımlılıklarımız, gündelik hayatımızı etkileyen fobilerimiz var ise yineleyici intihar düşüncelerimiz olduğunda, hayattan zevk alamama, ilgi kaybı, bitkinlik, umutsuzluk, mutsuzluk, değersizlik, yetersizlik vb. duygular hissettiğimizde de uzmandan destek alabiliriz” dedi. Psikoterapi süreci nasıl olmalı? Psikoterapinin yapısının çeşitli ekollere göre değişkenlik gösterebildiğinin altını çizen Sekban tedavi süreci hakkında şunları söyledi: “Bilişsel Davranışçı Terapi ekolüne göre süreçten bahsedecek olursam genel olarak ilk görüşmelerde danışana özgü bir tedavi planı oluşturulur. Danışanla terapi hedefleri belirlenir. Bu terapi hedefleri doğrultusunda da diğer seanslar şekillendirilir. Bireysel psikoterapi seansı 45-50 dakika sürer. Tek seanslık bir süreç olmaz. Kişi seans sonunda iyi hissedebilir ama bu iyileşmek demek değildir. Bunun için bir sürece ihtiyaç vardır ve değişim için gerekli süre kişiden kişiye farklılık gösterir. Gerekli görülen durumlarda danışana psikiyatri, nöroloji, beslenme ve diyetetik, endokrinoloji vb. birimler arası yönlendirmeler yapılarak destekleyici tedavi uygulanabilmektedir. Özellikle psikiyatri bölümüyle koordineli çalışmak çok kıymetlidir. Çünkü bazı durumlarda tek başına psikoterapi ya da tek başına medikal destek yeterli olmaz. İkisine birlikte ihtiyaç duyulabilir.”