KÜLTÜR SANAT - 12 Haziran 2021 Cumartesi 10:56

Tunceli müzesi Avrupa Müze Ödülü’ne talip

A
A
A
Tunceli müzesi Avrupa Müze Ödülü’ne talip

Tunceli İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, Yılın Avrupa Müzesi için başvuruda bulunduklarını söyledi.

Tunceli İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, Yılın Avrupa Müzesi için başvuruda bulunduklarını söyledi. Müzenin çok yeni bir müze olmakla birlikte yılın müzesi olma başvurusu yaptıklarını belirten Ulaşoğlu, “İçinde Türk ve yabancıların yer alacağı jürilerin müzemize bu ödülü vereceği konusunda umutluyuz” dedi.


Kent merkezinde 1935 ile 1937 yıllarında askeri kışla olarak inşa edilen ve 1949 yılına kadar kışla olarak kalan yapı daha sonra lojman ve yerleşim yeri oldu. Erken Cumhuriyet Dönemi özelliği gösteren ve ikinci grup idari yapı olarak tescilli olan bina, Tunceli Müzesi olarak hizmet vermek üzere 2015 yılında restorasyona alındı. Restorasyonu 2020 yılında tamamlanan bina Tunceli Müzesi oldu. 5 bin 800 metrekare kapalı alana sahip müze de geçtiğimiz yıl ziyaretçileri ağırlamaya başladı. Bin 800 metrekare büyüklüğündeki avlusu konser ve tiyatro gibi etkinlikler düzenlenecek şekilde tasarlanan müzede Paleolitik dönemden Cumhuriyet dönemine kadar 692 eser sergileniyor. Ayrıca müzenin inanç bölümünde Alevilik ile ilgili bilgi panoları ve ritüellerini temsil eden bir teşhir düzenlemesi yapıldığı aktarıldı. Cumhuriyet tarihinin Tunceli’deki ilk müzesinin resmi açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın online olarak eşlik etmesiyle Aralık ayında yapılmıştı.


Geçtiğimiz yıl açılışı gerçekleştirilen Tunceli Müzesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tunceli İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, “Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy beyefendinin bizatihi ilimize gelerek açılışını katıldığı ve sayın Cumhurbaşkanımızın online olarak açılışını gerçekleştirdiği müzemiz Türkiye’nin farklı müzelerinden biri. 5 bin 800 metrekare kapalı alana ait müzemizde bin 500’ün üzerinde eser sergilenmekte. Henüz genç bir müze olmamıza rağmen eser sayımız önemli ölçüde denilebilir. Müzenin açılışıyla birlikte önemli eser artışları bekliyoruz. Alandaki taramalarla birlikte müzemizin eser sayısının her geçen gün artacağına inanıyorum” diye konuştu.



Yılın Avrupa Müzesi için müracaat yapıldı


Yeni olan müze için yılın müzesi başvurusunda bulunduklarını aktaran Ulaşoğlu, “Yılın Avrupa Müzesi için başvurumuzu yaptık. Bu başvuruyu farklıklarımıza dayanarak yaptık. Önümüzdeki aylarda Türk ve yabancı jürilerden oluşan bir heyet incelemelerde bulunacak. Biz inşallah bu ödülü ilimize getireceğiz. Burada bir baştan bir başa yapacağınız incelemeler Alevilik hakkında sağlam bilgilere sahip olmanızı sağlıyor. Yine ilimiz dahilinde hemen hemen Tunceli’nin her köşesinde Akkoyunlu’lardan kalma gelenek olan koç, at ve koyun biçimli mezarların bulunduğu taş eserler bölümü yer alıyor. Ayrıca Tunceli’ye ait yakın tarihe ait bölümler de mevcut” dedi.



Kazı çalışmaları başlayacak


Kentin daha iyi anlaşılması, ülkede ve dünyada oluşan olumsuz bakışa karşı sevindirici gelişmeler yaşandığına da değinen Ulaşoğlu,"Bir gelişme olarak Pertek ilçemize bağlı Tozkoparan Köyü’nde kurtarma çalışmasını başlatıyoruz. Geçen yıl Kültür Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü ile yaptığımız yazışmalar, görüşmeler sonucu önümüzdeki günlerde çalışmayı başlatıyoruz. Bu Tunceli ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz açısından önemli bilgi ve bulguların bulunması için önemli çalışma. Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Yasemin Yılmaz hocamızın yaptığı araştırmalarda çok eski tarihi bulgulara rastlandı. Tabi bu çalışmanın başlamasıyla birlikte daha netlik kazanacak. Orada tarihin değişik katmanlarına ait kazılar ortaya çıkacak” diye konuştu.



Tescil çalışmaları sürüyor


İhbarlar, duyumlar ve bilgiler ışığında tarihi eserleri tescillediklerini de dikkat çeken Ulaşoğlu, “Koç, koyun ve at biçimli mezar taşlarının bulunduğu alanları köylülerimizle birlikte temizledik. Ayağa kaldırdık. İmkan bulduğumuz taktirde bu mezarlık alanlarının etrafını çevreleme çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu alanlara vatandaşların da sahip çıkması gerekiyor. Tescil çalışmaları kapsamında Pınarlar Köyü’nde tarihi bir köprü, Ovacık İlçesi’nde Koca Sori adıyla bilinen Ahmet Şah Türbesinin tescil çalışmalarını başlattık. Yine Burmageçit Köyü’nde tarihi bir çeşmenin tescilini yaptık” ifadelerini kullandı.


Müzeyi gezen ziyaretçilerin müzeyi çok farklı bulduklarını söyleyen Ulaşoğlu, kendisinin derlediği ve sonrasında zenginleştirilen koç, koyun ve at biçimli mezar taşlarının da yakın zamanda basılacağını sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.