GENEL - 21 Kasım 2019 Perşembe 19:33

Tunceli’de Spor ve Spor Turizminin Gelişmesi Konferansı

A
A
A
Tunceli’de Spor ve Spor Turizminin Gelişmesi Konferansı

Tunceli’de Spor ve Spor Turizminin Gelişmesi konulu konferans gerçekleştirildi.

Tunceli’de Spor ve Spor Turizminin Gelişmesi konulu konferans gerçekleştirildi. Konferansta konuşan Vali Tuncay Sonel, sportif etkinliklerin birlik ve beraberliği geliştirmenin yanında turizmin gelişmesine de katkı sağladığını söyledi. Tunceli’de Munzur Üniversitesi Konferans Salonu’nda valilik, üniversite ve Türkiye Rafting Federasyonu’nun katkılarıyla Spor ve Turizmin Gelişmesi konulu konferans düzenlendi. Kentin spor ve turizm potansiyeli konulu sinevizyon gösterimlerinin gerçekleştirildiği panelin açılış konuşması Vali Tuncay Sonel tarafından yapıldı.


Sportif etkinliklerin birlik ve beraberliğin pekişmesinin yanında turizm geliri açısından da önem taşıdığını dile getiren Vali Tuncay Sonel, “Tunceli’nin bir ilçesinde, merkezinde, köyünde otobüsleri görmek çok önemli ki ilimizi ziyaret edenler içerisinde ülkemizin en önemli, ünlü insanları da vardı. Görüyoruz, konuşuyoruz. Tunceli’deki bu değişimi hakikaten imrenerek anlatıyorum. Yine İzmir, İstanbul ve yurtdışında Tuncelili hemşerilerimiz var. Onların bize bu değişimi yüz yüze ve telefonla anlatması hakikaten bizleri çok mutlu ediyor. İnşallah yapılan bu rafting parkurundan su sporları merkezinden nice pırıl pırıl kızlarımız, evlatlarımız çıkar ve Tunceli’yi ülkemizi en güzel şekilde temsil eder” dedi.


Sloganlarının “Tanımakla başlar Her şey” olduğunu dile getiren Sonel, “Tanımakla başlar her şey demiştik ya, gelsinler Tunceli’yi görsünler. İnanın Tunceli’yi muhteşem doğasını, misafirperver insanlarını ve güzelliğini gören insanlar biz Tunceli’yi böyle bilmiyorduk diyorlar. Demek ki hala çalışacağız, Tunceli’yi anlatacağız. Tunceli’nin güzel insanlarını, muhteşem doğasını, yöresel lezzetlerini anlatacağız. Bunları hep birlikte yapacağız” şeklinde konuştu.



“Yakaladığımız başarıyı sürdürmemiz lazım”


Türkiye Rafting Federasyonu Başkanı Fikret Yardımcı, Tunceli’de sportif anlamda yakalanan ivmeden övgüyle söz ederken, yakalanan başarının sürdürülmesi gerektiğini aktardı. Mükemmel şekilde yerli yerine oturtulan süreçte tüm projelerin hayata geçirildiğini kaydeden Yardımcı, “Bu çok önemli. Turizm destinasyonunun en iyi şekilde yakalamalıyız. Bizim doğamız çok bakir. Bizim havamız çok güzel. Bazı yerler kontrolsüz büyüme yaşıyor. Mesela Antalya’ya 25 milyon hareketli turist geliyor ve sorunları bitmiyor. Oysa biz yeni başladık ve iyi bir ivme yakaladık. Bizde kontrolsüz büyüme olmayacak” diye konuştu.


Konuşmaların ardından Vali Sonel ve Federasyonu Başkanı Yardımcı katılımcıların sorularını yanıtladı. Rafting branşında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren sporculara çeşitli hediyelerin de verildiği konferans, Rafting Federasyonu Başkanı Fikret Yardımcı’nın Vali Tuncay Sonel’e spora yaptığı katkılardan ötürü teşekkür plaketi vermesiyle sone erdi.


Konferansa Vali Sonel ve Türkiye Rafting Federasyonu Başkanı Yardımcı’nın yanı sıra, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Atbaş, Munzur Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Esen, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, Gençlik ve Spor İl Müdürü Şefik Kara, kurum amirleri, üniversitenin akademik, idari personeli, öğrenciler ve turizmciler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.