KÜLTÜR SANAT - 05 Aralık 2018 Çarşamba 13:29

Kenan Sofuoğlu’na Uşak’ta anlamlı ödül

A
A
A
Kenan Sofuoğlu’na Uşak’ta anlamlı ödül

Yön Engelsiz Sanat Derneği tarafından ve Uşak Üniversitesi Sosyal Hizmet Topluluğu katkılarıyla, Uşak Üniversitesi ev sahipliğinde bu yıl 5.

Yön Engelsiz Sanat Derneği tarafından ve Uşak Üniversitesi Sosyal Hizmet Topluluğu katkılarıyla, Uşak Üniversitesi ev sahipliğinde bu yıl 5.’si düzenlenen Engelsiz Sanat Ödülleri Töreni, Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. AK Parti Milletvekili Kenan Sofuolu, gecede yılın siyasetçisi ödülünü aldı.


Ödül törenine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ahmet Koca, Uşak Vali Vekili Ömer Kalaylı, AK Parti Sakarya Milletvekili ve eski milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Bünyami Korkmaz, Adalet Komisyonu Başkanı İsmail Deniz, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, İlçe Kaymakamları, üniversite üst yönetimi, kurum ve kuruluş müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.


Programın açılış konuşmasını yapan Yön Engelsiz Sanat Derneği Başkanı Erdem Öksüz, toplumsal farkındalık oluşturma amacında olduklarını belirterek, ev sahipliğinden dolayı başta Rektör Savaş olmak üzere, etkinliğin her anında yanlarında olan Sosyal Hizmetler Topluluğu öğrencilerine, törenin ödüllerini tasarlayan ve engelli bireylere ödüllerin yapımında yardımcı olan Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne şükranlarını sundu. Gecenin asıl aktörlerinin engelsiz, güzel gözler olduğuna dikkat çeken Öksüz, ‘‘Bu gece için, kendileri için ve “biz varız” demek için çalıştılar. Kütüphane kurdular, Uşak’ı fotoğrafladılar, ödülleri hazırladılar.’’ dedi.


Prof. Dr. Savaş, Birleşmiş Milletler öncülüğünde bütün dünyada kabul gören 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün ülkemizdeki ve tüm dünyadaki engelliler için hayırlara vesile olmasını dileyerek, ‘‘Aslında engel fizikte değil, engel canda değil, engeller zihindedir. Zihindeki engelleri yıkamazsak engelliler için çok şey yapmış olamayacağız. Onun için önce zihindeki engelleri kaldırmak gerekmektedir. O da eğitimle olacaktır, farkındalık oluşturmakla olacaktır. Kararlı bir şekilde çalışarak, ne istediğini bilerek ve tüm zorluklara rağmen hayatın içerisine daha çok engelli kardeşlerimizi dahil ederek, engellilik durumunu ortadan kaldırabiliriz. Okullarımızı, şehirlerimizi, sokaklarımızı, eğitim materyallerini yeniden düzenleyerek, yeniden inşa ederek engelli kardeşlerimizin eğitiminin önündeki engelleri tek tek kaldırmaya çalışmalıyız. Son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler ve uygulamalarla geçmişten çok daha iyi bir noktadayız. Uşak Üniversitesi olarak engelsiz üniversite olma yolunda hızlı adımlar atıyoruz. Buradan Erdem Öksüz’e yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Üniversitemiz öğrencilerinin böylesi bir etkinlikte yer alarak çalışmaları bizleri gururlandırdı. Bakan Yardımcımız Ahmet Koca ve Milletvekilimiz Kenan Sofuğolu da bizlerle bir arada oldular. Kendilerine de ayrıca teşekkür ediyorum.’’ şeklinde konuştu.



Yılın Siyasetçisi Sofuoğlu


Kenan Sofuoğlu’nun, ‘‘Yılın Siyasetçisi’’ ödülünü aldığı gecede, Sofuoğlu yakın zamanda başlattığı ‘Spora Gönül Ver’ projesinde engelli bireylerle bir araya geldiklerini belirtti. Sofuoğlu, salonda bulunan tüm özel insanlara böylesi bir gece yaşatan herkese teşekkürlerini sundu.


Konuşmaların ardından engelli bireyler tarafından hazırlanan çeşitli gösteriler sahnelenerek, 5. Engelsiz Sanat Ödülleri sahiplerini buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.