ÇEVRE - 16 Mayıs 2022 Pazartesi 12:06

Doğaseverler 3 bin metrede halay çekip karda kaydı

A
A
A
Doğaseverler 3 bin metrede halay çekip karda kaydı

Van’ın İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın’ın katılımıyla doğaseverler 3 bin metrede doğa yürüyüşü yapıp hem halay çekti hem de karda kaymanın keyfini çıkardı.

Van’ın İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın’ın katılımıyla doğaseverler 3 bin metrede doğa yürüyüşü yapıp hem halay çekti hem de karda kaymanın keyfini çıkardı.


İpekyolu Belediyesi, Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın’ın talimatları doğrultusunda korona virüs sonrası normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte sosyal ve kültürel faaliyetlerine kaldığı yerden devam ediyor. Belediyeye bağlı Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü tarafından organize edilen doğa yürüyüşünde kentin en yüksek dağlarından biri olan merkeze 10 kilometre uzaklıktaki Erek Dağı zirvesine yürüyüş düzenlendi. Renkli görüntülerin olduğu etkinlikte doğaseverler 3 bin metrede hem karda kaydı hem de halaylar çekerek doyasıya eğlendi.


Doğal güzelliklerin arasında yürüyüş yaparak keyifli bir pazar gününü geride bırakan doğaseverler, etkinlik için İpekyolu Belediyesine teşekkür etti.


Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Aydın, doğa yürüyüşlerinin ilkinin startını verdiklerini belirterek, “Önümüzdeki günlerde her hafta birçok doğal güzelliği içinde barındıran ilimizin farklı gezi noktalarına yeni yürüyüş programları planladık. Doğaseverler belediyemizin sosyal ve kültürel programlarını takip ederek etkinliklerimize katılabilirler. Bu gezilerimizin amacı pandemi sonrası normalleşme sürecine destek sağlamak. Gençlerimizden gelen talepler bu yöndeydi. Belediye olarak bu taleplere kayıtsız kalamadık. Bu etkinlik ile gençlerimize dağcılık sporunun gereklerinin yanı sıra dayanışma ve sosyalleşmenin de gerekleri aşılanıyor. Öte yandan bu topraklarda yıllar önce terör örgütü varken, şimdi gençlerimiz bu topraklarda güvenli bir şekilde spor yapıyor, etkinlik düzenleyebiliyorlar. Van çok güzel bir yer. Gölüyle, dağıyla, doğasıyla bütün güzellikleri içerisinde barındırıyor. Bu etkinliklerle bu güzelliklerin tanıtılmasına da katkı sunmuş oluyoruz. Dağa tırmanış boyunca gençlerimiz bu tarz etkinliklerin devamı niteliğinde taleplerde bulundular. Bizler de onların talepleri doğrultusunda çalışmalarımızı yürüteceğiz. Sosyal belediyecilik faaliyetlerinin gereği de bunu gerektirir. İnşallah hayırlara vesile olur çalışmalarımız. Tüm katılımcılara teşekkür ederim” ifadeleri kullanıldı.


Tırmanma ve iniş faaliyetinin yaklaşık 4 saat sürdüğü ve çeşitli ikramların verildiği etkinlik, katılımcıların toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.