GENEL - 21 Mayıs 2019 Salı 14:25

Müdür Görentaş, meyve üreticilerini uyardı

A
A
A
Müdür Görentaş, meyve üreticilerini uyardı

Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, yaprak bitiyle ilgili meyve üreticilerini uyardı.

Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, yaprak bitiyle ilgili meyve üreticilerini uyardı.


Açıklamalarda bulunan İbrahim Görentaş, teknik ekiplerce sahada yapılan sürveyler (kontrol) ve 2018 yılı epidemi durumu göz önüne alındığında armut üretim alanlarında armut psillidi (Cacopsylla pyri.L.) ve elma, armut kiraz, vişne, erik ve kayısı üretim alanlarında elma gri yaprak biti (Dysaphis plantaginea), elma yeşil yaprak biti (Aphis pomi Deg), elma kırmızı gal yaprak biti (Dysophis spp), şeftali yaprak biti (Myzus persicae Sulz), erit unlu yaprak biti (Hyalopterus pruni G.) zararının yoğun olabileceği, bu zararın bertaraf edilmesi için bakanlığın teknik talimatlarında belirtilen şekilde mücadele yapılması gerektiğini söyledi. Armut psillidi (Cacopsylla pyri.L.) karşı armut bahçelerinde sebze, bostan gibi ara ziraat yapılması, dayanıklı çeşitler yetiştirilmemesi, budama ve gübrelemeye özen gösterilmemesi, sulamanın fazla yapılması gibi nedenlerin armut psillidi zararlısının yayılmasına neden olabileceğini ifade eden Görentaş, “İlimizde mayıs ayı başında üreticilerimizin bahçelerinde yapacağı kontrollerde sürgünlerin yüzde 15’inde bulaşma olmuş ise ilaçlama yapılması gerektiği, zararlının fumajin (balımsı madde) akıntısı başlamadan yapılması, akıntının görülmesi ve giderek artması halinde ilaçlama için geç kalınmış olacağı, yapılacak ilaçlamanın etkinliğinin az olacağını, üreticilerimizin buna dikkat etmeleri gerekir. Yine yaprak bitlerinin, bitki özsuyunu emerek beslendiği, özsu kaybı nedeniyle genç sürgünler ve yaprakların solacağı, giderek kurumalar olacağı, meyvelerde kalite problemlerine neden olabilecek. Zararlının görüldüğü ağaçlarda yapraklar kıvrılır, değişik renk alır, bazı türlerde ağacın odun bölümünde urlar oluşur. Artıkları şekerli veya balımsı yapıdadır. Bu nedenle yaprak ve sürgünler önce parlaklık kazanır; sonra bu şekerli madde üzerinde fumajin mantarı çoğalarak yaprakları siyah bir tabakayla örter ve yaprak faaliyetine engel olur. Virus taşımak ve enfekte etmek suretiyle çeşitli bitki hastalıklarının yayılmasına neden olurlar. Yaprak bitlerinin çoğalmasını engellemek için kültürel mücadele olarak bahçede yabancı ot temizliği yapılmalı ve kimyasal mücadele olarak Bakanlığımız teknik talimatları ve tavsiyeleri çerçevesinde hareket edilmesi gerekir. Bu nedenle üreticilerimizin kimyasal mücadele yapmadan önce teknik destek almak üzere kendilerini en yakın il ve ilçe müdürlüklerimize davet ediyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bakan Yerlikaya: “İstanbul’da düzenlenen ‘Mahzen-29’ operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 şüpheli yakalandı” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen “Mahzen-29” operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre; İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen “Mahzen-29” operasyonlarında, kasten adam öldürme, kasten adam öldürmeye teşebbüs, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, mala zarar verme, 6136 sayılı kanuna muhalefet, uyuşturucu imalatı ve ticareti, tehdit ve hakaret suçlarına karıştığı tespit edilen organize suç örgütü üyesi 32 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. EGM KOM Başkanlığı koordinesinde, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Asayiş Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüklerimizce koordineli olarak yapılan çalışmalarda İstanbul genelinde; 08.04.2024-17.04.2024 tarihleri arasında; Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde gerçekleşen operasyonlarla yakalanan 32 şüphelinin; M.A. isimli iş insanına yönelik kasten öldürmeye teşebbüs eylemini, Esenyurt ilçesinde iş insanı O.Z.’nin iş yerine yönelik 12.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde gerçekleştirilen kurşunlama eylemlerini, Avcılar ilçesinde iş insanı O.Z.’nin ikametine yönelik 09.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde gerçekleşen kurşunlama eylemlerini, Esenyurt ilçesinde 15.04.2024 tarihinde basına görüntüleri yansıyan kişiyi kaçırma eylemini, Kağıthane ilçesinde 13.04.2024 tarihinde D.E. isimli şahsın silahla öldürülme eylemini, Kağıthane ilçesinde 08.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde Mert Yedi Emin otoparkına el bombası atılması eylemlerini, Eyüpsultan ilçesinde 16.04.2024 tarihinde örgüt mensuplarına dağıtılmak üzere satışa hazır şekilde 30 adet silah temin ettikleri ve çok sayıda silah parçasını birleştirerek silah üretimi gerçekleştirdikleri tespit edildi. Operasyonlar sonucu 34 adet ruhsatsız tabanca, 2 adet ruhsatsız otomatik tabanca, bahse konu 3 farklı eylemde kullanılan araç ve araçlarda kullanılan 3 adet sahte plaka, muhtelif miktarda satışa hazır paketlenmiş uyuşturucu madde, 1 adet hassas terazi ve çok miktarda döviz ve Türk Lirasına el konuldu.
Erzincan Çizgi kitap kahramanı "Şakrak" Erzincan’da çocuklarla buluştu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında Erzincan’da “iyilik” farkındalığı sloganıyla Türkiye’nin ilk yerli ve milli kitap kahramanı Şakrak, çocuklarla buluştu. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu koordinasyonunda hazırlanan “Erzincan’a İyilik Yakışır” organizasyonunda Erzincanlı çocuklar ve ebeveynlere yönelik interaktif seminer programları, depremzede çocuklar için oyuncak hediye kampanyası ve “Mutlu Çocuklar İçin Özgür Filistin” temalı uçurtma farkındalığı düzenlenecek. Erzincan’ın semalarında ve deprem bölgesinde eş zamanlı olarak uçurulacak olan Filistin temalı uçurtmalarda vefat eden Filistinli çocukların isimleri yazacak. Yerli ve milli ürünlerin önemi, kültürlerarası diyalog, dezavantajlı yaşamda farkındalık ve oyunun iyileştirici etkisini anlatmak amacıyla hazırlanan Türkiye’nin yerli ve milli kitap kahramanı Şakrak, Erzincan Valiliğinin düzenlediği programa konuk oldu. Türkiye’den dünyaya açılan ilk ve tek yerli kitap karakteri, iyilik kahramanı, kültür elçisi Şakrak ve yapımcı, yazar Ayşe Gül Kara Zorlu’nun hazırlayıp sunduğu interaktif programda “kitap okumanın önemi, kitap okumanın iyi insan olmaya etkisi, yerli üretmenin farkındalığı, başarının altın anahtarları, değerler ve hayal kurmanın geleceğe etkisi anlatılarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda mutluluğun paylaşılarak artacağı eğitici oyunlarla aktarıldı.