POLİTİKA - 14 Eylül 2020 Pazartesi 20:06

SP Van İl Başkanlığı’ndan artan vakalar için acil önlem çağrısı

A
A
A
SP Van İl Başkanlığı’ndan artan vakalar için acil önlem çağrısı

Saadet Partisi (SP) Van İl Başkanı Özay İlhan, korona virüs nedeniyle kentte artış yaşanan vakalar için acil önlem çağrısında bulundu.

Saadet Partisi (SP) Van İl Başkanı Özay İlhan, korona virüs nedeniyle kentte artış yaşanan vakalar için acil önlem çağrısında bulundu.


Parti binasında basın mensuplarıyla bir araya gelen SP Van İl Başkanı Özay İlhan, bu haftaki gündemlerinin korona virüs salgınında artan vakalar olduğunu açıkladı. İl Başkanı İlhan, Sosyal İşler Başkanlıklarının korona virüs salgının başladığı ilk günden itibaren pandeminin seyri ve etkileriyle alakalı çalışmaları yakından takip ettiğini belirtti.


Van ilinin korona virüsten en çok etkilenen illerden birisi olduğunu ifade eden Başkan İlhan, “Doğu Anadolunun cazibe merkezlerinden biri olan Van ne yazık ki ilgili yetkililerin yeterli önlem almaması sonucu vaka sayısı birden iki katına çıkmış olup vaka artış hızı sıralamasında 81 il arasında ilk sıralara çıkmıştır. Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’nın 10 Eylül 2020 tarihinde Van ziyareti sonrası yaptığı basın açıklamasında: ‘Son ay Van’da vaka sayımızda yüzde 100’e varan, son hafta ise yüzde 17 oranında artış yaşandı. Van da yatak doluluk oranı yüzde 53, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 74, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 25’tir’ şeklinde basın açıklaması yapmış ve bu açıklamayla tedbirsizliğin geldiği boyutu da dikkat çekmiştir” dedi.


İlhan, yaptıkları araştırmalar sonucunda Van’daki vakaların artış gerekçesi olarak; yasakların kalkmasıyla beraber AVM’ler, kurumsal marketler gibi halka açık yerlerde tedbirler yetersiz kalmakla beraber bu tür yerlerde ilk günlerdeki denetimlerin uygulanmadığını ileri sürdü. İlhan, “Halk otobüsleri, minibüs, taksi vb. toplu taşıma araçlarında vatandaşlar doluluk sebebiyle ayakta yolculuk etmektedir. Maske takılması ile ilgili yeterli derecede kontrol yapılmamaktadır. Hasta yakınları ile ilgili filyasyon çalışmaları yeterince yapılmamaktadır. Hastalara ilaç verilerek evde tedavi şeklinde baştan savma bir tedbir uygulanmaktadır. Evdeki hastaların dışarıyla temaslarının kontrol altına alınmasına ilişkin herhangi bir tedbir mevcut değildir” diye konuştu.


Van’da hızla artan vakalar için acil önlemler alınması gerektiği çağrısında bulunan İlhan, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Van’daki yoğun bakım hastaları için immün plazma bağışı konusunda ciddi bir eksiklik söz konusudur. Yapılması gereken Kızılay başta olmak üzere sağlık kuruluşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve basın yayın organlarımız aracılığıyla covid-19 geçirmiş ve yeterli şartları taşıyan vatandaşların Kızılay’a başvurması ve immün plazma bağışı yapması konusunda teşvik edilmelidir. Vatandaşlar gerek çevrelerinden gerek sosyal medyada immün plazma bağışı konusunda çağrı yapmaktadır. Daha önce de belirttiğimiz gibi ilimizde çürümeye terk edilmiş adliye lojmanları pandemi süresi boyunca hastanelerin ek binası şeklinde Sağlık Bakanlığının hizmetine sunulmalıdır. Filyasyon çalışmaları daha sıkı denetimler altında ele alınmalı gerekirse gönüllüler de bu sürece dahil edilmelidir. Halkın yoğun olarak kullandığı alanlar denetim altına alınmalıdır. Kamu personeli ve özel sektörde çalışanlar mümkün olduğunca evden çalışmalı. Kurum ve kuruluşlardaki hizmetler zaruri sayıda personelle dönüşümlü olarak verilmeli mesai başlangıç ve bitişleri farklı saatlere alınarak şehir merkezindeki yoğunluk azaltılmalıdır. Pandemi yönetimi şeffaf olarak bilimsel veriler ışığında halkın ve sağlık çalışanlarının sağlığını koruyarak yürütülmelidir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Kuzugöbeği Mantarı 1500 TL’den satıldı Fethiye’de bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL’den satışa sunuldu. Fethiye Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Üzümlü Muhtarlığı ve Likya Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi iş birliğinde Yeşilüzümlü Mahallesi’nde düzenlenen festivalin açılış töreninde renkli görüntüler oluşurken, katılımcılara kuzugöbeği çorbası ikram edildi. Festivale gelen vatandaşlar davul, zurna ve delbek eşliğinde karşılanırken, dastar ve hediyelik eşya stantları kuruldu. Festival alanında, kadınların dokuma tezgahlarında dokuduğu “Dastar bezi”, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Mahalle sakinleri ormandan topladıkları taze kuzugöbeği mantarı ise kilosu Bin 500-2000 TL, kurutulmuşu ise 8 bin ila 10 bin TL arasında satıldı. Her gün dolu dolu geçmesi beklenen festival kapsamında davul zurna ve delbek şovları, bando gösterisi, Yeşilüzümlü İlkokulu halk oyunları gösterileri, Sirtaki ve Ege dansları gösterisi, çeşitli yarışmalar, fotoğraf sergileri yer alacak. Etkinlikler; çocuk oyunları ve dans yarışmalarıyla devam edecek. Sakiler ve Saykolar sahne alacak Festivalin ikinci gününde sabah antik kent Kadianda’ya yürüyüş, öğleden sonra ise yemek yarışması yapılacak. Cumartesi günü etkinlikler çocuk oyunları, dans yarışmaları ile devam edecek. Cumartesi akşamı saat: 21.00’de Sakiler Grubu sahne alacak. Festivalin son günü çocuk oyunları ile dans yarışmalarının yapılacağı festivalde Dağların Sultanları, Beşkaza’nın Sultanları, Sirtaki ve Ege Dans grubu, Kırgızistan Darikan dans grubu performans gerçekleştirecekler. Festival, Pazar akşamı saat: 21.00’de Sakiler ve Saykolar Grubu’nun sahne alacağı konserle sona erecek.
Yalova Yalova’ya 2024’ün ilk 3 ayında 233.8 milyon liralık yatırım Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Kaya, başkanlığında İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıda İLYAS (İl Yatırım Takip Sistemi) üzerinden 2024 yılı 1. dönem yatırım uygulamaları değerlendirildi. Sorun, darboğaz ve çözüm önerilerinin görüşülmesinin ardından İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı tamamlandı. Açılış konuşması öncesinde yerel seçimler sonrasında göreve yeni seçilen belediye başkanları kendilerini tanıttı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, yatırımlarla ilgili, “İlimizde 2024 yılı 1. dönem sonu itibariyle; 13 adet yatırımcı kuruluşun faaliyet gösterdiği 8 ana sektörde, 11 adet biten, 59 adet devam eden, 5 adet başlanmamış ve 20 adet ihale aşamasında olmak üzere toplam 95 adet proje bulunmaktadır. Yatırımların toplam proje bedeli 12,5 milyar TL’dir. Mevcut projeler için 2024 yılından önceki yıllarda yapılan harcama ise 7,4 milyar TL’dir. 2024 yılında projelere toplam olarak 806,6 milyon TL ödenek ayrılmıştır. 2024 yılında 1. dönem sonuna kadar yapılan toplam harcama ise 233,8 milyon TL olup, yıl içinde yapılan harcamanın yıl ödeneğine göre %29,0 oranında; projelere yapılan toplam harcamanın toplam proje bedeline göre ise %61,2 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Kamu yatırımlarının, yerel ve merkezi düzeyde aktif olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve geleceğe yönelik olarak projeksiyon yapılabilmesi maksadıyla, il Yatırım Takip Sistemi Projesi (İLYAS) geliştirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da illerdeki yatırımlar İLYAS üzerinden takip edilmektedir. Bu nedenle yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın sisteme gereken özen ve hassasiyeti göstermeleri, veri girişlerini eksiksiz ve zamanında yapmaları son derece önem arz etmektedir. Özellikle ilçe belediyelerimizin de konuya hassasiyeti kamu yatırımlarının takibi açısından çok önemlidir. Yatırımcı kuruluşlarımızın ve yerel yönetimlerimizin her dönemde olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de üzerinde çalıştıkları projelerde titiz davranmaları, sorunların çözümünde gerekli hassasiyeti göstermeleri, ilimizin yatırım hizmetlerinin verimliliği açısından çok önemlidir. İl Koordinasyon Kurulunun 2024 yılı 2. toplantısının ilimiz açısından verimli bir platform oluşturmasını, ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.