ASAYİŞ - 13 Ocak 2021 Çarşamba 14:36

Van’da balon balığı denetimleri sürüyor

A
A
A
Van’da balon balığı denetimleri sürüyor

Van Valiliğinin talimatıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, emniyet ve zabıta ekipleri, geçtiğimiz günlerde bir kişinin ölümüne neden olan balon balığı için denetim yaptı.

Van Valiliğinin talimatıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, emniyet ve zabıta ekipleri, geçtiğimiz günlerde bir kişinin ölümüne neden olan balon balığı için denetim yaptı.


Van genelinde su ürünlerinin perakende, toptan satış yerleri ve balık tezgahlarında denetimler yapıldı. Van Valiliği talimatlarıyla Tarım ve Orman Müdürlüğünün koordinesinde söz konusu denetimlere İpekyolu Belediyesi, İpekyolu İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İpekyolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri katıldı. Denetimlerde balıkların avlanabilir asgari boyları, balıkların tazeliği kontrolü yapılarak, son zamanlarda ülkemizde görülen zehirli balon balığı konusunda balıkçılar bilgilendirildi.



“Van Gölü’nde balon balığı bulunmamakta”


Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Van Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Neşe Uğurlu Çabuker, yaptıkları denetimlerde balıkların tazelik kriterleri ve boy ebatlarına baktıklarını belirtti. Van Gölü’nde balon balığının yaşamadığının altını çizen Çabuker, "İlimizde bununla ilgili sıkı denetimler başlattık. Biliyorsunuz Karadeniz’de hamsi balığının boylarının küçüklüğü ile ilgili haberler gelmekte. Bu sebeple biz de burada denetimlerimizi sıklaştırarak yapıyor ve uygunsuz olanlara da yasal işlem yapıyoruz. Uygun gördüğümüz yerlere de teşekkürlerimizi iletiyoruz. Ayrıca balon balığıyla ilgili Van’da bir ölüm gerçekleşmesi sebebiyle bu konuda balıkçılarımızın bir şikayetleri var. Biliyorsunuz Van Gölü’nde balon balığı bulunmamakta. Balon balığının gelişi yasal olmayan yollardan oluyor. Kızıl Deniz ve Akdeniz sularında bulunan bir balık çeşidi. Burada yasal olmayan yollarla da bir ya da iki tane gelerek de zarar veriyor. Çok zehirli bir balık. Mevzuata göre yasak bir balık. Bugünkü denetimimizde bir işletmemizde balık boyu ile ilgili bir sıkıntı yaşadık. Onunla ilgili yasal işlemimizi yaptık. 250 kilo istavrit balığına el koyduk. İmha edeceğiz. Yaptığımız denetimlerde öncelikli olarak balon balığı olup olmadığını kontrol ediyoruz. Van Gölü’nde inci kefalinden başka bir balık türü yok. Herkes bu konuda rahat olsun" dedi.


Denetimler sırasında bir işletmeye 5 bin 455 TL idari para cezası uygulandı. Diğer taraftan 88 kasada toplam bin 200 kilogram istavrit balığına el konuldu. El konulan balıklar ise ekiplerce imha edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Yılmaz’dan çocuklara özel davet Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla ücretsiz organize edilecek, yüzme etkinliği, resim sergisi, konser ve tiyatro etkinliklerine tüm çocukları davet etti. Şehitkamil Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle gerçekleştirilecek 4 farklı etkinlik organize edilecek. İlk organizasyon, 20 Nisan 2024 Cumartesi günü ve 21 Nisan 2024 Pazar günü Alleben 1 Yüzme Havuzu’nda yapılacak. 22 Nisan 2024 Pazartesi günü saat 18.00’da Şehitkamil Sanat Galerisi’nde “Çocuk Resim Sergisi” açılışı yapılacak. 23 Nisan Salı 2024 günü saat 11.00, 14.00 ve 16.00’da 3 farklı seansta Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde “Küçük Prens Çocuk Tiyatrosu” sahnelenecek. 23 Nisan Salı 2024 günü saat 19.00’da Şehitkamil Sanat Merkezi’nde “Çocuk Orkestrası 23 Nisan Özel Konseri” icra edilecek. “Sizi aramızda görmekten mutluluk duyacağız” Tüm organizasyonların ücretsiz düzenleneceğini belirten Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, “Şehitkamil Belediyesi olarak çocuklarımızın, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklarımız için birbirinden eğlenceli etkinlikler hazırladık. Çocuklar, bayram gününü bizimle paylaşmak için ailenizle gelip, etkinliklerimize katılabilirsiniz. Unutulmaz bir 23 Nisan gününü birlikte geçirmek için sizi aramızda görmekten mutluluk duyacağız” ifadelerini kullandı.
Sivas Üniversite eğitimini tamamlayıp toprağına döndü Sivas’ın merkeze bağlı Yaramış köyünde yaşayan Ahmet Almalı, üniversite eğitimini tamamladıktan sonra köyüne dönerek baba toprağını işlemeye başladı. Gazetecilik alanında dört yıl eğitim gören 26 yaşındaki Ahmet Almalı, okuldan mezun olduktan sonra alanında çalışmak yerine köyüne dönüp toprağını işlemeye karar verdi. Dört yıl okuduktan sonra bir dört yıl da iş aramak istemediğini belirten genç çiftçi, köyünde ki arazileri ekip biçerek tarımsal faaliyetlerini sürdürüyor. Baba toprağını işlemek, aile geleneğimize uygun bir adım olduğu kadar benim için de büyük bir gurur kaynağı diyen Almalı, köyündeki verimliliği artırarak hem ailesine hem de köy halkına katkıda bulunmayı amaçlıyor. "Okudum diye memur olmalıyım diye bir düşüncede değilim" Üniversite öğrenimini tamamladıktan sonra okuduğu bölümü yerine ata yadigarı toprakları işleme kararı aldığını ifade eden genç çiftçi Ahmet Almalı, “Sivas’ın merkeze bağlı Yaramış köyünde doğdum büyüdüm. Eğitim hayatım nedeniyle Sivas’a geldim. Liseyi ve üniversiteyi Sivas’ta tamamladım. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldum. Dört yıl okuduktan sonra bir dört yılda iş aramak istemedim. Bunun yerine ata toprağıma döndüm. Şimdi çiftçilikle uğraşıyorum. Genellikle buğday, arpa ve yulaf ekiyorum. Çiftçiliği çok seviyorum. Okudum diye memur olmalıyım diye bir düşüncede değilim. Üretici de olabiliriz, çiftçi de olabiliriz. Üretmemiz gerekiyor. Üretmeliyiz ki kalkınalım. Hem biz kalkınalım hem devletimiz kalkınsın. Üretmeden hiçbir şey elde edemeyiz. Böyle bir imkânı olan baba toprağı olan varsa köyüne dönüp çiftçilik yapsın. Böyle baba toprağı olmayanlar için de devletimizin teşvik ettiği kurumlar var. Teşvik alarak üretici olabilirler” dedi.