GENEL - 14 Ocak 2020 Salı 09:18

Van’da bu yıl 740 kişi kutsal topraklara gidecek

A
A
A
Van’da bu yıl 740 kişi kutsal topraklara gidecek

Van İl Müftüsü Ömer Keskin, hac kura sonuçlarına göre kent genelinde toplam 740 kişinin kutsal topraklara gitmeye hak kazandığını açıkladı.

Van İl Müftüsü Ömer Keskin, hac kura sonuçlarına göre kent genelinde toplam 740 kişinin kutsal topraklara gitmeye hak kazandığını açıkladı.


İl Müftüsü Ömer Keskin, bu yıl kent genelinde 21 bin 771 hacı adayının kuraya katıldığını, bunlardan 740’nın kutsal topraklara gideceğini belirtti. Müftü Keskin, kesin kayıt hakkı kazanan hacı adaylarını tebrik etti. Müftü Keskin, “Van ilimizde şu ana kadar 20 bin 422 kişi hacca gitmek için müracaat etmiştir. Bu yıl içerisinde bin 349 hac başvurusunda bulunulmuş. Bu kapsamda 21 bin 771 hac adamız vardır. Bunlar arasında kurada adı çıkan 740 kişi hacca gidecektir. Bunların yüzde 60’ı Diyanet İşleri Başkanlığında, yüzde 40’ı ise acentelerle gidebileceklerdir. Türkiye genelinde ise 2007 yılından bu yana 2 milyon 124 bin 309 kişi hacca gitmek için müracaat etmiştir. Bu yıl başvuruda bulunanların sayısı 174 bin 491 kişidir. Böylece 2020 yılında toplam başvuru sayısı 2 milyon 298 bin 800 kişi olmuştur. Bu yıl Türkiye genelinde hacca 83 bin 430 kişi gidecektir” dedi.



“Kesin kayıtlar başladı”


Kontenjan hesaplanmasının şehirlerin nüfusuna göre yapıldığını hatırlatan Keskin, “Kurada ismi çıkan kişilere başkanlık tarafından kendilerine mesaj gönderildi. Kurada ismi çıkanların e-Devlet üzerinden belge alarak bize gelmesi gerekiyor. Vatandaşlarımızın çocuğu bunu kendi başlarına yapamadıkları için veyahut güvenilir ellerle yapılmasını arzu ettikleri için buradan kendilerine yardımcı oluyoruz. Bugün de sabahtan itibaren bize gelmeye başladılar” diye konuştu.


Kura sonuçlarına göre kutsal topraklara gidecek olan hacı adayları ise uzun süredir bekledikleri kuranın sonuçlanmasıyla büyük mutluluk yaşadıklarını ifade etti.


Öte yandan, Diyanet İşleri Başkanlığı kendi web siteleri ile sosyal medya hesaplarında “Hac kurasına ilişkin merak edilenler” konusunda bilgi içerikli videolar yayınladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.