KÜLTÜR SANAT - 18 Haziran 2021 Cuma 11:10

Van’da caz konseri

A
A
A
Van’da caz konseri

Van’da 47 yıl aradan sonra caz konseri düzenlendi.

Van’da 47 yıl aradan sonra caz konseri düzenlendi.


Anka Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen konsere müzikseverler yoğun ilgi gösterdi. Konser öncesi bir açıklamada bulunan Anka Kültür Sanat Merkezi Yöneticisi Necdet Bayat, 21 yıldır Van ve bölgede kültürel ve sanatsal anlamda faaliyetler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Merkezdeki birçok atölyede öğrenci yetiştirdiklerini belirten Bayat, “Maalesef 1,5 yıldır pandemi nedeniyle epey geriledik. Ancak yaz mevsimi ve aşıların biraz daha hızlandırılması ile birlikte biz de küçük küçük etkinliklere, bahçe etkinliklerimize başladık. Bugün de 3 kişilik etnik caz orkestramız var. Bundan sonra bir dengbej gecemiz olacak. Süreç normalleştikçe biz de aktivitelerimize devam edeceğiz” dedi.


Merkezde tiyatro, sinema, edebiyat, müzik ve dans atölyelerinin olduğunu belirten Bayat, atölyelerin aktif olup hem eğitim hem de etkinlikler gerçekleştirildiğini söyledi. 1974’den sonra tekrar bir caz etkinliği düzenlediklerinin altını çizen Bayat, “Eskiden sanata hiç ilgi olmazdı şimdi artık insanlar ilgilenmeye başladılar. Van’da 1974’den sonra ilk defa bir caz dinletisi yapıyoruz. Güzel bir gece olacağını umuyoruz” diye konuştu.


Gecede caz konseri sunmanın heyecanını yaşadığını aktaran Turgay Özlemez ise yaklaşık 20 yıldır müzikle uğraştığını dile getirerek, “Sanatın merkezi Anka’da caz gecesi ile birlikteyiz. Daha önce sanata ilgi çok azdı. Biz de bundan sonra yeni nesil olarak müziği Van’da, şehrimizde daha çok yaşatmak istiyoruz. Bu gece katılım gayet güzel. Van’da bu kitleyi bir arada görmek insanı mutlu ediyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Teknoloji çağında gün geçtikçe okuma oranı düşüyor Mardin’de öğrenciler, teknoloji çağında okuma oranının düştüğünü dile getirdiler. Mardin’de kütüphanelerde ders çalışan öğrenciler, okuma alışkanlıklarının her geçen gün düştüğünü söyledi. Okuma alışkanlığının ailede başlaması gerektiğine dikkat çeken Okan Hakan, "Kitap okumaya küçük yaşta başlanmalıdır. Ailenin vermesi gereken bir alışkanlık olması gerekiyor. Yaşa göre okunacak kitap değişir. Kitap okuma konuşma, diksiyon için çok yararlıdır. İlk başta aile, daha sonra okulda bununla ilgili bilgi verilmelidir. Teknolojiye göre kitap tercih edilmesi daha faydalı diye düşünüyorum" dedi. Okuma oranlarının düşmesini teknolojinin gelişmesine bağlayan Fahriye Kübra Teken ise, her türlü bilgiye internet yolu ile erişim sağladıklarını söyledi. Teken, "Her türlü bilgiye oradan ulaşmaya sahip olduk. İnsanlar teknolojiyi daha kolay bulduğu için oraya yöneliyor ama bence okumanın tadı daha farklı. Bu alışkanlığı pandemi döneminde edindim. O zamandan beri düzenli okumaya gayret ediyorum. Ayda üç kitap bitirmeye çalışıyorum. Okumadan önce olaylara daha düz bakıyordum. Kitap okuma alışkanlığı edindikten sonra insanlarla empati kurabildiğimi, hayata daha farklı baktığımı, duygusal ve manevi açıdan daha çok geliştiğimi fark ettim. Kitap okumak insanın bakış açısını genişletiyor. Kitap okumaya başlayan bir daha bırakamayacak. Çünkü kendi içinize çekiliyorsunuz ve bir nevi o karakterlerin hayatında yaşıyorsunuz. Sizin tanıdığınız insanlar gibi oluyorlar. Tanıştığınız her insan, giriştiğiniz her işte daha farklı bakmayı öğrendiğiniz için size bu tarz bir katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Türkçemi geliştirmeme de katkısı oldu. Kitap okuyacak herkes bu şekilde faydalanabilir" diye konuştu.