EĞİTİM - 03 Temmuz 2020 Cuma 14:13

YYÜ’de mezuniyet sevinci

A
A
A
YYÜ’de mezuniyet sevinci

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Tıp Fakültesi 21.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Tıp Fakültesi 21. dönem öğrencileri mezuniyet sevinci yaşadı.


Van YYÜ Spor Kompleksinde düzenlenen ve korona virüs önlemlerine uyularak yapılan mezuniyet törenine katılan Rektör Prof. Dr. Şevli, yeni tip korona virüs salgını sürecinde hayata geçirilen dijital uygulamalar sayesinde eğitim öğretimin aksamadan sürdürüldüğünü söyledi. Doktorluğun kutsal bir meslek olduğunu belirten Rektör Şevli, mezun olan 113 öğrencinin pandemi döneminde gönüllü olarak üniversite hastanesinde çalışarak eğitimlerini yüz yüze tamamlamak istediklerini vurguladı. Pandemi sürecinde evlerine gitmeyen öğrencilerin hastaneye büyük katkı sunduğunu aktaran Şevli, "113 kahraman doktorumuza bu fedakarlıkları için teşekkür ediyorum. Pandemi döneminde sağlığın, sağlık sektörünün, hastanelerin, tıp fakültelerinin, üniversite hastanelerinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Üniversite hastanemiz bölgede 3 milyon kişiye hizmet veriyor. Hastanemizi Doğu Anadolu’da önemli bir sağlık üssü haline getireceğiz. Gerekli akademik kadromuzu, tıbbi cihaz eksikliğimizi hızlı bir şekilde tamamlıyoruz. İnme ve Tüp Bebek Merkezi gibi yeni birimler açtık. Tıpta uzmanlık sınavına girecek mezun öğrencilerimizin uzmanlık sınavında öncelikli olarak üniversite hastanemizi tercih etmelerini istiyoruz. Mezun olan tüm öğrencilerimizi tebrik ediyorum. İnşallah hepsi de ailelerine hayırlı evlatlar olarak vatana ve millete hizmet edecekler" dedi.


YYÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Tuncer ise 113 öğrenciyi mezun etmenin gururunu yaşadıklarını belirtti. Hekimlik mesleğinin risk taşıyan ve insanı ön planda tutan bir meslek olduğunu ifade eden Tuncer, "Bugünden itibaren tüm toplumun sağlık düzeyini yükseltebilecek nitelikli hekimler olarak çalışma hayatına atılıyorsunuz. Çalışma hayatınızda ettiğiniz yemini asla unutmayın. Aldığınız diplomanın size kazandırdığı hak ve yetkileri kötüye kullanmayın. Hastalarınızı Allah’ın size bir emaneti ve ailenizin birer ferdi gibi görüp onlara öyle kıymet veriniz. Din, milliyet, cinsiyet, ırk gibi farkların görevinizle vicdanınız arasına girmesine izin vermeyin. Demokratik hukuk devleti kuralları içinde mesleğinizi maddi ve manevi yönden daha da yüceltmek için çalışın" ifadelerini kullandı.


Konuşmaların ardından öğrenciler hekimlik yemini etti, dereceye giren öğrencilere plaket verildi.


Öğrencilerin kep atmasıyla sona eren törene Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hacı İlbaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, Prof. Dr. Murat Kayri ve Prof. Dr. İsmail Hakkı Ekin, Genel Sekreter Doç. Dr. Sabaheddin Şevgin, YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Ümit Haluk İliklerden, YYÜ Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Tuncer, YYÜ Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çetin Kotan, akademik ve idari personel, öğrenciler ve aileler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.