YEREL HABERLER - 10 Ocak 2012 Salı 11:49

ÇANAKKALE’DE "10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ" ETKİNLİKLERİ

A
A
A
ÇANAKKALE’DE "10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ" ETKİNLİKLERİ

Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) üyeleri “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” kapsamında Cumhuriyet Meydanındaki törenin ardından hayatlarını kaybeden duayen gazetecilerin mezarlarını ziyaret ederek andı.
Sabah Cumhuriyet meydanında düzenlenen törene katılan Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti üyeleri saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Atatürk Anıtına çelenk koldu. Törende bir konuşma yapan Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkan Burak Gezen, gazetecilerin çalışma koşullarına iyileştirmeler getiren 212 sayılı yasanın 10 Ocak 1961 tarihinde kabul edildiğini belirterek, “51 yıl önce kabul edilen bu yasayla çalışma yaşamında yıpranma hakkını kazanan gazeteciler için 10 Ocak bir bayrama dönüştü. Ancak 1971 yılındaki ihtilalle birlikte gazetecilerin hak ve özgürlüklerine bazı kısıtlamalar getirilince 10 Ocak bayram olarak kutlanmaktan çıkarıldı ve Çalışan Gazeteciler Günü olarak anılmaya başlandı. Ne yazık ki, çok zor koşullar altında görevlerini yapan basın mensupları, 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile hayal kırıklığı yaşadı. Çünkü bu yasa değişikliği ile gazetecilerin yıpranma hakkı adeta gasp edilmiştir. Oysa 1961 yılından buyana gazeteciler çalıştığı her yıla karşın 3 ay yıpranma hakkı alıyor ve 20 yıl çalışmışlarsa 5 yıl erken emekli oluyorlardı. Bugün yıpranma hakkı kalktığından gazeteciler de 65 yaşından önce emekli olamıyor. Gazeteciler sürekli stres altında, hatta can güvenliği tehdidi altında günün 24 saati, haftanın 7 günü ve yılın 365 günü görev yapmakta. Meslekleri uğruna canlarını yitiren meslektaşlarımız var. Son dönemde, gazeteci kökenli bazı milletvekillerinin basın çalışanlarının yıpranma haklarının geri verilmesi için hazırladıkları yasa teklifini dikkatle takip etmekteyiz. Bugün gazeteciler bu sebeplerden dolayı 10 Ocak’ı buruk şekilde kutluyor. Ellerinden alınan yıpranma hakkının ivedilikle geri verilmesiyle birlikte 10 Ocak tarihi çalışan gazeteciler için yeniden bir bayrama dönüşecektir” dedi.
Yapılan konuşmanın ardından cemiyet üyeleri şehir mezarlığına geçerek ebediyete intikal eden duayen gazeteciler Yaşar Türe, Turhan Narler ve Mehmet Cantürk’ün mezarlarına çiçek bırakıp dua etti. Mezarlıkta bir konuşma yapan Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Burak Gezen, büyük emekler sarfederek yıllarca basın camiası içinde yer alan duayen gazetecileri unutmalarının mümkün olmadığını belirterek, onların izinden yollarına devam ettiklerini söyledi. Gezen, ayrıca duayen Gazeteci Mehmet Cantürk’ün mezarını da cemiyet üyeleri olarak Haziran ayına kadar yaptıracaklarını sözlerine ekledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.