GENEL - 15 Haziran 2010 Salı 10:22

Ermeni katliamının en büyük kanıtları

A
A
A
Ermeni katliamının en büyük kanıtları

Erzurum'a 8 kilometre uzaklıktaki Tepeköy'de Ermeni çeteleri tarafından katledilen Müslüman Türklerin toplu mezarının ortaya çıkarılmasına yönelik bugün sabah 07. 00 itibariyle başlatılan kazıda ilk bulgulara rastlanmaya başladı.

AHMET AKBUĞA
ERZURUM 

Kazı çalışmasında yüzeye 1 metre derinlikte bulunan kemik parçaları ile eşya parçaları bilim adamlarınca itinayla çıkarılıyor. Kazı çalışmaları aralıklarla devam ediyor. Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, kazıyı Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinin gerçekleştirildiğini belirterek, şöyle konuştu: 

"Köyümüzde iki önemli katliamın gerçekleştirildiği yer var. Bunlardan birisi köyün kadınlar ve çocuklarının katledildiği yerdir. Diğeri de 60 kişinin katledildiği bu bölgedir. Köy o dönem tamamen savunmasız bir köy. Köyün eli silah tutan erkekleri o dönem Birinci Dünya Savaşı'nın cephelerinde mücadele ederken köye saldırı olmuştur. Taşnak Ermeni çetesi, köy halkını köyün alt kısmında bulunan eski bir tarihi mekanda topluyor. İfadelerini alıyorlar. Tabii bu ifadeler formalite ifadeler. Daha sonra kadınları Durak Bingöl'e ait otluk alanda katlediyorlar. En fazla köyün kadınları şehit düşüyor. 90'a yakın kadınımız burada şehit düşüyor. Kadınları köy halkı 1958 yılında köyün mezarlığına defnediyor. Köyün erkeklerini de bu alanda 70 metrekarelik İbharim Sefa'ya ait olan samanlık alanda şehit ediyorlar. İkişer ikişer getirip ellerinden bağlamak suretiyle şehit ediyorlar. Bugün bilim dünyasına sözde Ermeni soykırım iddialarına cevap verecek en önemli mekanın önündeyiz. Burası Anadolu'daki 185 toplu mezar arasından ikisinin yer aldığı bir köy." 

Kürkçüoğlu, kazının Ermeni soykırım iddialarına verilecek en güzel cevaplardan birisi olacağına inandığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bu alan köyün şehitliğidir. Köylü kendi şehidine gereken saygıyı göstermiştir. Bize yapılan müracaatlar ve yaptığımız çalışmalar neticesinde burada yapılan katliamı belgeleriyle ortaya koyduk. Erzurum'dan Ruslar çekilirken bölgede 400 kişilik birlik bırakılıyor. Bu birliğin başında bulunan Rus Yarbay Tverdohlebof'un hatıratına bakıldığında, 'Tepeköy'de bir büyük katliamın Ermeniler tarafından gerçekleştirildiğini öğrendim ve Antranik'e bildirdim' dediği görülüyor. 

Yine Emniyet Genel Müdürlüğü hemen olayın akabinde nisan 1918'de Abdullah Efendi başkanlığında bir heyeti buraya gönderiyor. Abdullah Efendi bu köye geliyor. Paşa adlı o dönemde 14 yaşında olan yaralı bir çocuğu konuşturuyor. Gerçekleştireceğimiz bu kazı şehitlerimize ve tarihimize saygımız açısından da çok önemlidir. Tarihimizde ve kültürümüzde asla ve asla soykırım söz konusu değildir."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Çocuklar 23 Nisan’ı horonla kutladı Trabzon’da Of 28 Şubat İlkokulu öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı horon oynayarak kutladı. Trabzon’un Of ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri İlçe stadyumunda yapıldı. Renkli gösterilere sahne olana kutlamalarda horon oynayan çocuklar 23 Nisan’a farklı bir hava kattı. Of Halk Eğitimi Folklor Eğitmeni Nurcan Dereli ve babası ses sanatçısı Dursun Dereli’nin horon kursunda eğittiği ilkokul öğrencileri yeteneklerini sergiledi. İlçe halkının yoğun ilgi gösterdiği 23 Nisan kutlamalarında diğer öğrencilerde birbirinden güzel görüntüler oluşturdu. Etkinliklerde çok eğlendiklerini belirten çocuklar, bütün çocukların 23 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. "Öğrencilerimle gurur duyuyorum" Sene başından bu yana büyük bir emekle 23 Nisan’a hazırlandıklarını belirten Of Halk Eğitimi Folklor Eğitmeni Nurcan Dereli, "Bu yıl bir grup öğrencimizle Trabzon yöresi ve ayrı bir grupla da Artvin yöresi oyunlarını çalıştık. Bu gün ise gösterilerini yaptılar. Hepsiyle gurur duyuyorum. Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bu mutlu günde 28 Şubat İkokulu öğrencileriyle Of Halk Eğitim Merkezi olarak kutladık. Ben ses sanatçısı Dursun Dereli’nin kızıyım. ’Oy Nurcan’ım’ şarkısının bestelendiği kişi benim. Çocukları çalıştırdığım için çok mutluyum" dedi.