YEREL HABERLER - 11 Ocak 2012 Çarşamba 10:13

ANTALYA KENT MÜZESİ`NDEN 3 YENİ KİTAP

A
A
A
ANTALYA KENT MÜZESİ`NDEN 3 YENİ KİTAP

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi, 2012 yılına 3 yeni kitap yayımlayarak girdi. Kent Müzesi, Karaalioğlu Parkı’nda açtığı sergilerin kataloglarını, halkın yoğun talebi üzerine yayımladı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi araştırmacılarından Evren Dayar tarafından geçen yıl Karaalioğlu Parkı’nda açılan ve Antalya’da yayımlanan Osmanlıca gazetelerin ele alındığı serginin kataloğu, Kent Müzesi’nin yayımladığı kitaplardan ilki. Kent Müzesi tarafından yayımlanan bir diğer kitap ise İrlandalı sanat tarihçisi Michael Duggan tarafından yine Karaalioğlu Parkı’nda açılan ’Siyah Kalem Antalya’ başlıklı serginin kataloğu. Kent Müzesi’nin yayımladığı son kitap ise araştırmacı Cevahir Özgüler’in hazırladığı ’Antalya’da Sivil Toplum Örgütlerinin Tarihi’ adlı çalışma.
GAZETELERDE YAZILI TARİH
Kent Müzesi tarafından yayımlanan ilk kitap, küratörlüğünü ve metin yazarlığını Kent Müzesi çalışanlarından tarihçi Evren Dayar’ın yaptığı, ’Gazetelerde Yazılı Tarih: Antalya’da Gündelik Hayat ve Basın (1920-1928)’ adını taşıyan serginin genişletilmiş yayını. Ayrıntılı bir giriş bölümü eklenerek hazırlanan sergi kataloğu kitabı, Antalya basın tarihi hakkında bugüne kadar yazılmış en ayrıntılı çalışma. İki bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde, eski Türkçe Antalya gazeteleri hakkında, ilk defa günışığına çıkarılan ayrıntılı bilgilere yer veriliyor. Bu bölümde, Antalya’da yayımlanan ilk gazetelere, gazete yazarlarına, gazetelerde yer alan haberlere ve gazetelerin okuyucu profiline değiniliyor. Kitabın ikinci bölümü ise geçen yıl Karaalioğlu Parkı’nda açılan serginin kataloğundan oluşuyor.
SİYAH KALEM ANTALYA
Kent Müzesi’nin yayımladığı ikinci kitap ise İrlandalı sanat tarihçisi Michael Duggan’ın ’Siyah Kalem Antalya’ başlığını taşıyan ve sanatçının siyah kalem çalışmalarından oluşan sergisinin İngilizce ve Türkçe kataloğu. Katalog, 20 yıldır aşkın bir zamandır Antalya’da yaşayan sanatçının 1988 ve 2009 yılları arasında Antalya’da yaptığı siyah kalem çalışmalarından oluşuyor. Kataloğun ilk bölümünde Antalya’da kaybolmuş veya kaybolmaya yüz tutan zanaatkarların resimleri yer alıyor. İkinci bölümde ise Yat Limanı’nın panoramik resimleri ve her biri Antalya’nın simgesi olan anıtların ayrıntılı resimleri bulunuyor. Katalog, Karaalioğlu Parkı’ndaki gündelik hayattan esintilerin resimlendiği bölüm ile Doğu Garajı arkeolojik çalışmaları ve falezlerden ayrıntılı resimlerin yer aldığı son bölümle tamamlanıyor.
ANTALYA’DA SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN TARİHİ
Kent Müzesi’nin yayımladığı son kitap, araştırmacı Cevahir Özgüler’in hazırladığı ’Antalya’da Sivil Toplum Örgütlerinin Tarihi’ adını taşıyor. Cevahir Özgüler’in, dönemin Antalya gazeteleri ve tanıklarıyla yaptığı görüşmeleri kaynak olarak kullandığı kitap, Cumhuriyet’in ilk yıllarından günümüze uzanan süreçte, Antalya’da etkin olmuş sivil toplum örgütlerini ele alıyor. Kitabın ilk bölümü Cumhuriyet’in ilk yıllarında Antalya’da faaliyet yürüten derneklere değiniyor. İkinci bölümde ise çok partili hayata geçişle birlikte, Antalya’nın siyasi hayatında yaşanan değişimin sivil toplum örgütlerine etkisi inceleniyor. Darbe dönemlerine ve darbelerin kentin siyasi ve sivil hayatı üzerindeki etkilerine de değinilen çalışma, alanında bir ilk niteliği taşıyor ve Antalya’daki siyasi hayata, siyasi hayatın çekişmelerine farklı bir bakış açısı getiriyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Depremden etkilenen Yozgat’ta 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluştu Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından Yozgat’ın Kadışehri ve Aydıncık ilçelerinde 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluşurken vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçiriyor. Tokat’ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11 sıralarında meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki sarsıntı, Yozgat merkez ve ilçelerinde de hissedildi. Özellikle Kadışehri ilçesinde ve köylerinde hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlar büyük panik yaşadı. Özellikle Kadışehri ilçesine bağlı Gümüşsu, Elmalı Çiftliği, Halı köy ve Yeltenli köylerinde deprem nedeniyle evlerde ve ahırlarda hasar oluştu. Evleri zarar gören vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçirirken jandarma ekipleri de artçı sarsıntıların devam ettiğini ve vatandaşların geceyi evlerinde geçirmemeleri konusunda uyardı. Sokaklara çıkan vatandaşlar, evlerinin bahçelerinde ve uygun arazilerde ateş yakarak ısınmaya çalışırken geceyi dışarıda geçireceklerini ifade ettiler. Öte yandan Yozgat Valiliğince sarsıntıdan etkilenen Aydıncık, Kadışehri ve Çekerek ilçelerinde eğitim ve öğretime bir gün süre ile ara verildiği duyuruldu. Geceyi sokakta geçiren vatandaşlardan Nazlı Doğan, "Önce bir gürültü geldi. Daha sonra sallanmaya başladı. Çocuklarımı yanıma aldım ama dışarı çıkamadım. Ayaklarımın bağı çözüldü. Sonra küçük oğlumu alıp dışarı çıkabildim. Şok oldum, çok şiddetliydi. Evimiz küçük bir hasar aldı, ahırımızda hasar var, hayvanlarımız dışarıda." dedi. Hacı Ahmet Gün de deprem dolayısıyla evlerinde hasar olduğunu söyleyerek, “Tavanlar kırıldı. Deprem olduğunda ben balkondaydım. Sallantı başladı. Tavanlar düşmeye başladı." şeklinde konuştu.