GÜNDEM - 26 Ocak 2011 Çarşamba 12:36

Arınç'tan başkanlık sistemi açıklaması

A
A
A
Arınç'tan başkanlık sistemi açıklaması

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, başkanlık sistemi tartışmaları ile ilgili olarak, "Aksayan birkaç yönü olmakla birlikte parlamenter sistemin Türkiye için daha iyi sonuçlar verebileceği kanaatini taşıyorum" dedi.

MÜGE TUTCALI
ANKARA

Arınç, sarı basın kartı sahiplerine 'gri pasaport' olarak adlandırılan Hizmet Damgalı Pasaport verilmesine ilişkin kararı açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevaplandırdı.

Arınç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 'Başkanlık sistemi ile ilgili çekinceleri olduğu' ve 'anayasa değişikliği konusunda daha geniş mutabakat sağlanması gerektiğine' yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine, katıldığı bir televizyon kanalında kendisinin parlamenter
demokratik sistemden yana olduğunu' söylediğini anımsattı.


Başkanlık, yarı başkanlık veya parlamenter sistemin bir rejim konusu olmadığını belirten Arınç, ülkenin nasıl daha iyi yönetilebileceği konusunda bir görüş belirtmek olduğunu söyledi.

Her üç sistemi de savunanların olabileceğine işaret eden Arınç, bunların saygıyla karşılanacağını söyledi. Arınç, şunları kaydetti:

"Bunu bir rejim konusu yapmak, belli bir noktayı savunanları diğerlerinden farklı göstermek ve dışlamak doğru değil. Herkese bu konu sorulduğunda şahsi fikirlerini ifade edecektir. Şüphesiz, başkanlık sistemini savunanların çok daha elverişli argümanları olabilir; sonuçta da bu kabul edilebilir. Yarı başkanlık sisteminin Türkiye şartlarında daha iyi netice vereceği söylenebilir; sonunda bu kabul edilebilir. Ancak bu sistemlerde şu anda yürürlükte olan parlamenter sistemimizdir. Buna göre hükümet var,
parlamento var, buna göre alt yapısı tanzim edilmiş bir anayasal sistemimiz var. Ama sonunda başkanlık sistemi çok daha üstün gelir ve bu konuda bir uzlaşma sağlanırsa şüphesiz başta anayasa olmak üzere bazı kanunlarımızda buna uygun düzenlemeler yapmak gerekir. Bu sistemin bugünlerde tartışılması çok yeni bir olay değildir, çok dikkat çekici bir olay da değildir. Nihayet herkes bu konuda fikrini rahatlıkla söyleyebilmelidir. Ben 5 yıl Meclis Başkanlığı yaptım. O günlerden kalan tecrübelerimle; 15 yıldan beri parlamentodayım, görebildiğim kadarıyla, aksayan birkaç yönü olmakla birlikte parlamenter sistemin Türkiye için daha iyi sonuçlar verebileceği kanaatini taşıyorum. Bu benim için çok masum bir kanaattir. Başkaları için de bundan farklı bir şeyi söylemek de o kadar masum bir düşüncedir."
Arınç, bu konuyu bir tartışma ortamına götürmenin doğru olmadığını, zamanı ve zemini de olmadığını vurgulayarak, "Eğer ileride anayasal değişiklikler gündeme gelecek olursa, bir sistem arayışına o zaman gidecek olursak şüphesiz parlamento içinde de dışında da herhalde sivil toplum, meslek kuruluşları ve milletimizin ortak platformunda da bu konunu ciddi bir şekilde, kavga etmeden ve sadece Türkiye'nin nasıl daha iyi yönetilebileceği konusu ön plana koyarak bir tartışma yapmamızda fayda vardır" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir